La începutul acestui an, când a fost aprobat şi bugetul pentru 2014, Consiliul Local Câmpina a alocat 150.000 lei unităţilor de cult religios din municipiu. S-a stabilit doar suma totală, urmând ca repartizarea banilor pe parohii să se facă într-o altă şedinţă, în funcţie de observaţiile şi propunerile Comisiei de verificare a lucrărilor care se realizează la biserici din bani publici. Este o comisie special constituită în 2013, dar care, de la constituire şi până în prezent, nu s-a întrunit nici măcar o dată. În aceste condiţii, consilierul Elena Albu (din partea Comisiei de Buget Finanţe) şi consilierul Marian Dulă (din partea Comisiei de Cultură, Sănătate, Învăţământ şi Culte) au propus cum să se împartă banii pe baza solicitărilor venite de la Protoieria Câmpina (pentru bisericile ortodoxe) şi de la celelalte unităţi de cult. Mai ales că a venit deja toamna, iar timpul prielnic lucrărilor de exterior este destul de scurt. Proiectul a fost aprobat de Consiliul Local şi iată cum sunt repartizaţi banii:
– Parohia „Adormirea Maicii Domnului” – 14.650 lei
– Parohia „Sf. Mc. Dimitrie şi Sf. Cuv. Parascheva – Capela Hernea” – 14.650 lei
– Parohia „Naşterea Maicii Domnului” – 14.650 lei
– Parohia „Sf. Nicolae şi Pogorârea Sfântului Duh” – 14.650 lei
– Parohia „Sf. Treime” – 14.650 lei
– Parohia „Sf. Voievozi” – 14.650 lei
– Parohia „Sf. Apostol Andrei şi Sf. Voievod Ştefan cel Mare” – 14.650 lei
– Biserica „Sf. Pantelimon” – Spitalul Municipal – 14.650 lei
– Parohia Romano – Catolică „Sf. Anton de Padova” – 12.000 lei
– Asociaţia Augustinienelor „Sf. Rita – 2.300 lei
– Biserica Creştină Adventistă de Ziua a 7-a (Sălaj) – 3.700 lei
– Biserica Creştină Adventistă de Ziua a 7-a (Mărăşeşti) – 3.700 lei
– Biserica Creştină Adventistă de Ziua a 7-a (Petru Rareş) – 3.700 lei
– Biserica Penticostală „Emanuel” (str. 24 Ianuarie, nr. 2 A) – 3.700 lei
– Biserica Penticostală Betel (Calea Doftanei, nr.112 B) – 3.700 lei
Considerăm că se impun câteva precizări. Bisericile ortodoxe din municipiu primesc aceeaşi sumă, decizia fiind luată în cadrul Protoieriei Câmpina. În cazul tuturor unităţilor de cult, banii de la bugetul local pot fi folosiţi doar pentru pentru construcţii, reparaţii, pictură bisericească, întreţinerea şi conservarea bunurilor de patrimoniu.
Odată cu aprobarea modului de împărţire a sumei alocate bisericilor, Consiliul Local a aprobat şi abrogarea articolului 6 din HCL 56/2013 privind înfiinţarea Comisiei de verificare a lucrărilor care se realizează la biserici din bani publici. O comisie care, după cum spuneam, nu s-a întrunit niciodată. Atunci, în 2013, consilierii au aprobat constituirea acestei comisii după discuţii aprinse şi multe contre politice. Din comisie făceau parte viceprimarul Ion Dragomir (PSD) şi consilierii locali Daniel Ioniţă (PNL), Adrian Piţigoi (PP-DD), Horaţiu Zăgan (PSD) şi Viorica Stănică (PP-DD).
Greşeala s-a făcut încă de la început deoarece, conform discuţiilor din plen, s-ar fi dorit o comisie similară celei de la şcoli. O comisie la care să ajungă propunerile de lucrări din partea preoţilor parohi, iar comisia să stabilească oportunitatea respectivelor lucrări şi suma necesară. Aceasta era ideea de bază. Numai că, luaţi de valul disputelor politice, consilierii au aprobat o comisie de verificare a lucrărilor deja efectuate la biserici din bani publici. Iar după doi ani de la înfiinţare, aflăm că nu s-a schimbat nimic.
Ca la noi…comisii,subcomisii,etc.constituite doar cu numele:fara atributii(sau probabil sunt doar pe hartie),fara ca cineva sa le traga la raspundere,chipurile s-a facut ceva dar nu in totalitate…La inceputul anului 2014 s-a prevazut in bugetul local suma mentionata pentru culte.Pana aici este normal dar privind cuantumul a facut cineva o evaluare privind necesarul?Cu siguranta NU.Sa mergem pe sumele pretinse de catre unitatile de cult constituie o mare eroare.Asa se explica subiectivismul si repartizarea banilor dupa ochi frumosi…D-lor consilieri,primar si viceprimar explicati-ne noua cetatenilor care si-au pus incredere in dvs.cand intentionati sa va intrati in atributii?La o noua legislatura?Este cam tarziu.Pe dvs.va preocupa acum plimbarile peste hotare,noi cei multi suntem O NULITATE .Un dram de respect ar trebui sa aveti pentru noi.
da pentru scoli,spitale ,niente ???
Ba da, peste 8 miliarde lei vechi alocati lucrarilor de reparatii in scoli, in acest an, si 12 miliarde lei vechi pentru cele doua spitale, bani alocati de la bugetul municipiului si despre care am scris la momentul respectiv.