Social

În excursie cu… toată şcoala. Elevii de la Poiana Câmpina au mers în week-end pe Valea Prahovei

Excursie 1Aproximativ 200 de elevi, însoţiţi de cadre didactice şi reprezentanţi ai Primăriei Poiana Câmpina, au mers sâmbătă în excursie pe Valea Prahovei, la Buşteni şi Sinaia. O excursie oferită de primarul Alin Moldoveanu, cu sprijinul unor sponsori privaţi. S-a plecat cu cinci autobuze, iar primele obiective vizitate au fost Castelul Cantacuzino şi Mănăstirea Caraiman din Buşteni. Apoi, a urmat Sinaia, unde au fost vizitate castelele Peleş şi Pelişor şi s-a urcat la Cota 1400. Pentru copii şi însoţitorii lor a fost o zi plină, poate puţin obositoare, dar foarte frumoasă.
„Anul trecut am fost la Bucureşti. Anul acesta mergem pe Valea Prahovei şi deja mă gândesc la destinaţia pentru anul viitor. Sunt atât de multe locuri frumoase în jurul nostru, încât este destul de greu de ales viitoarea excursie. Oricum, împreună cu colegii mei din Primărie şi conducerea şcolii din Poiana, vom lua o decizie la momentul potrivit. Avem mai multe idei. Am spus-o mereu, eu consider că aceste excursii sunt tot un fel de educaţie. Copiii au multe de văzut şi de învăţat în locurile pe care le vizităm. Pe lângă asta, mă gândesc că unii dintre ei, din cauza problemelor financiare ale părinţilor, nu şi-ar putea permite să viziteze aceste locuri deosebite, să vadă cu ochii lor obiectivele istorice de care învaţă la şcoală. Trebuie să le oferim această oportunitate şi o vom face de câte ori va fi posibil”, ne-a declarat primarul Alin Moldoveanu, care i-a însoţit pe elevi în excursia de pe Valea Prahovei.

Excursie 3 Excursie 4 Excursie 15 Excursie 6

Castelul Cantacuzino din Buşteni este un loc aparte, nu la fel de cunoscut ca şi Peleşul, dar extrem de frumos. Ghidul le-a povestit copiilor despre istoria acestui edificiu construit în 1911 la cererea prințului  Gheorghe Grigore Cantacuzino (Nababul), fost prim-ministru al României în perioadele 1899-1900 şi 1904-1907. Copiii au fost încântaţi de interiorul castelului, au întrebat de ce lipseşte mobilierul şi au aflat că, aici, perioada comunistă a lăsat amprente puternice, ca şi primii ani de după revoluţia din 1989, când au dispărut foarte multe obiecte din edificiu. Dar mai mult decât interiorul, copiilor le-a plăcut parcul din jurul castelului, cu cascade şi fântâni arteziene, precum şi curtea interioară, cu fântâni şi multe flori.
Excursie 8 Excursie 7 Excursie 5
La Mănăstirea Caraiman, aglomeraţie mare. Sute de credincioşi, foarte mulţi turişti, iar printre ei, copiii de la Poiana Câmpina, încântaţi de mediul natural în care este situată mănăstirea, dar şi de parcul cu ponei, păuni şi răţuşte.
Excursie 9 Excursie 10 Excursie 11
Castelul Peleş din Sinaia a lăsat o impresie puternică asupra elevilor din Poiana. Unii dintre ei vizitaseră edificiul împreună cu părinţii, alţii îl vedeau pentru prima dată în toată splendoarea sa. Pentru cei mici, aproape că a fost un şoc. „Aceasta este casa cuiva?” „Este casa regelui Mihai şi a familiei regale a României, iar Maiestatea Sa ne permite să vizităm castelul”. „Oau, e foarte mare, îţi dai seama cât îl costă pe rege centrala la iarnă!” sau „Aici dacă nu ai servitori este terminat!” sau „Aş vrea să locuiesc într-un castel, dar unul mai mic, ca sa fie mai ieftin!”
La Peleş, copiii au avut ocazia să vadă… un furnicar de turişti şi să audă „toate limbile pământului”. Nu se poate spune că nu era o atmosferă plăcută, în pofida aglomeraţiei de nedescris. La Pelişor, mai multă linişte şi, parcă, mai multă încântare pe feţele vizitatorilor.
Excursie 12 Excursie 13 Excursie 14
Ar fi multe de povestit din această excursie. Copiii sunt minunaţi, spun ceea ce gândesc şi se bucură sincer de ceea ce le place. Unii sunt năzdrăvani şi nu trebuie să-i scapi din ochi, alţii aproape că nu se mişcă de lângă învăţători sau profesori. Probabil că pentru toţi a fost o zi de neuitat, iar acasă au avut ce povesti.
Şi încă mai au.
Excursie 16 Excursie 17 Excursie 18 Excursie 19 Excursie 20 Excursie 21 Excursie 22 Excursie 23 Excursie 24

1 Comment

  1. cristinaolteanu says:

    Felicitari d-le primar POIANA -CAMPINA este mandra ca va are .

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *