Eveniment

Turismul poate salva economia câmpineană – aceasta este ideea de bază de la Conferinţa „Valorificarea potenţialului turistic cultural zonal”

Conferinta turism 1Unul dintre principalele evenimente desfăşurate în cadrul Festivalului „Serbările Toamnei – Câmpina 2014” a fost conferinţa intitulată „Valorificarea potenţialului turistic cultural zonal”, organizată de administraţia locală şi Autoritatea Naţională pentru Turism. Ideea de bază desprinsă din expunerile participanţilor este aceea că municipiul Câmpina poate şi trebuie să devină un centru turistic. Şi asta în primul rând pentru că turismul poate salva economia câmpineană aflată într-un evident declin. „Trebuie să recunoaștem că multe societăţi comerciale, unele chiar importante, au dispărut și trebuie să acceptăm ideea că turismul reprezintă o alternativă viabilă la dezvoltarea localităţii. Pierderile din industria locală le putem suplini printr-o dezvoltare reală a turismului”, a afirmat primarul Horia Tiseanu în cadrul conferinţei menţionate.
Primarul Câmpinei a mai spus că primul pas pentru dezvoltarea turismului a fost făcut prin obţinerea finanţării europene pentru realizarea Centrului de Informare şi Promovare Turistică, proiect realizat de mai multă vreme, aprobat anul acesta şi pentru care urmează să fie semnat contractul de finanţare. „Una dintre promisiunile electorale făcute de mine în anul 2012 a fost dezvoltarea turismului şi, atunci, unii contracandidaţi au râs spunând că nu poţi dezvolta turismul într-un oraş industrial. Ei bine, să recunoaştem că municipiul nostru nu mai are industria de altădată, iar în ceea ce priveşte turismul, Câmpina are multe obiective frumoase şi interesante. După ce vom face Centrul de Informare şi Promovare Turistică va trebui să începem activitatea propriu-zisă din domeniu, să atragem turişti, să ne promovăm zona, să facem pliante şi alte materiale, să venim cu idei viabile. Avem muzee, avem lăcaşe de cult deosebite, unele fiind chiar monumente istorice sau arhitecturale, avem zone de agrement şi împrejurimi deosebite. Turistul poate să fie cazat în Câmpina, dar să se ducă în vizită şi la Sinaia, la Băile Telega, la Brebu, Cornu sau Valea Doftanei, iar Câmpina să fie un centru al întregii zone. Chiar se poate face un program deosebit pentru un turist care vine în zona noastră. Dezvoltarea turismului înseamnă şi mai multe unităţi hoteliere, mai multe unităţi de alimentaţie publică, înseamnă şi mai multe încasări la bugetul local. Turismul chiar este o alternativă posibilă pentru dezvoltarea localităţii şi zonei”, a afirmat primarul Horia Tiseanu.

Conferinta turism 3

La rândul său, Alexandru Nanu, director în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Turism, consideră că municipiul Câmpina poate deveni o destinație de city-break, adică „o pauză de oraş” în traducere liberă, o pauză binemeritată după o perioadă agitată, într-o zonă liniştită, frumoasă, unde turistul să se poată relaxa câteva zile.
Cât despre forţa de muncă specializată în domeniul turistic, directorul Liceului Tehnologic Energetic, profesorul Stan Sârbu, a spus că instituţia pe care o conduce are de mai mulţi ani clasă de turism şi alimentaţie publică. Trebuie doar ca tinerii să fie ţinuţi aici, în localitate, să aibă locuri de muncă pentru pregătirea lor, iar cei care au plecat să aibă unde şi pentru ce reveni.

Conferinţa legată de turism a avut multe momente intersante, iar subiectul privind dezvoltarea turismului – o prioritate pentru Câmpina rămâne deschis. Precizăm că la eveniment au participat, pe lângă reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Turism şi Primăriei Câmpina, consilieri locali, judeţeni, directori şi profesori din unităţile de învăţământ câmpinene, reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale, precum şi membrii delegaţiilor din Kumanovo (Macedonia) şi Cimişlia (Republica Moldova).
Conferinta turism 2 Conferinta turism 4 Conferinta turism 5

4 Comments

  1. MINION says:

    Capela Hernea ?!?

  2. Lenesu' says:

    Sa fim seriosi!!! Turismul asta e o himera sau o gogrita pentru creduli! In conditiile in care statiuni cu renume o duc rau….. Da’ ce spun eu rau, o duc jalnic, sub orice critica, statiuni cu infrastructura turistica, localitati concepute pentru a face turism, care au si ele, la randul lor, puncte de atractie, poate chiar si virgule si linii, tot de atractie, sunt in faliment, abia daca mai au un grad mediu de ocupare anual de 15%, ne gasim noi, la Campina, oras cu traditie industriala, traditie in domeniul petrolului si nu in ultimul rand recucoscut pentru gradul inalt de cultura, sa devenim punct de atractie turistica?!?!?! Nu spun a nu se poate incerca o astfel de dezvoltare, dar trebuie sa ai un maaare grad de naivitate sa crezi ca o sa fie un boom economic bazat pe turism, in conditiile in care in Campina nu exista servcii, reale, de petrecere a timpului liber, nici macar pentru localnici. Turismul nu inseamna 5 muzee si cateva baze de agrement… Turismul inseamna sa faci omul sa se simta bine, sa oferi o gama larga de servicii si sa dispui de o infrastructura moderna, dezvoltata intensiv si extensiv…. Iar in ceea ce priveste calificarea fortei de munca…. Avem atatea baruri , terase, pitzerii si alte cafenele, unde lucreaza ospatari si barmani necalificati, care se chinuie, sarmanii sa isi castige o paine…
    Mult succes! 🙂

  3. Toma S says:

    Nu e vorba de boom economic, e vorba ca Municipiul Campina este o poarta de intrare in Valea Prahovei. De ce sa nu fie si aici valorificate atractiile turistice, chiar astea putine pe care sunt? Orice bani intrati in economia din Campina ajuta, chiar daca e vorba ca magazinul din coltul blocului are vanzare la bere, sau ca se cumpara mai multe rosii in piata. Turismul la noi in tara este nevalorificat, un muzeu, cum e Muzeul Hasdeu, in alta tara ar fi atractie zonala.

  4. gargarita says:

    Dl Tiseanu vrea sa valorifice potentialul turistic acum…vrea sa dezvolate turismul in Campina? Pai nu se vede…Orasul arata invechit si exista foarte putine modalitati de petrecere a timpului liber. Chiar am stat de vorba cu cativa „turisti” saptamanile trecute, cand au avut loc examenele de la Scoala de Politie. Este vorba de o familie din Piata Neamt, al caror copil sustinea examenele. Au zis ca sunt f dezamagiti de oras…Orasul lor este infloritor si mult mai dezvoltat, iar Campina li se pare ca un oras de acum 20 ani….Avem un primar de toata mandria. Nu incurajeaza deloc dezvoltarea orasului, iar economia este la pamant…nu ajuta cu nimic societatile platitoare de taxe si impozite imense, ba din contra…le aduce in sapa de lemn….si vorbesc acum in cunostiinta de cauza.
    Rusine, rusine,rusine!!!

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *