Eveniment

Armata Română, sărbătorită la Câmpina prin manifestări organizate pe parcursul a patru zile

Ziua Armatei 2În fiecare an, pe 25 octombrie, sărbătorim Ziua Armatei Române şi asta se întâmplă din 1959 încoace. Atunci a fost emis decretul prin care 25 octombrie a fost aleasă ca zi a Armatei Române. O zi care marchează victoria finală pentru eliberarea Transilvaniei de Nord de sub ocupaţie horthystă (1944). În 2014, se împlinesc 70 de ani de la eliberarea Transilvaniei, dar şi 155 de ani de la înfiinţarea Statului Major General, prin Înaltul Ordin de Zi nr. 83 al domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Ziua Armatei este un adevărat eveniment marcat şi la Câmpina, în fiecare an, prin diverse manifestări. Anul acesta, programul a fost ceva mai complex, Armatei Române dedicându-i-se mai multe acţiuni pe parcursul a patru zile.

Pe 22 şi 23 octombrie, la unităţi de învăţământ din municipiul Câmpina, dar şi în localităţile vecine, reprezentanţii Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere Câmpina (preşedinte col. Marian Dulă) le-au vorbit elevilor despre istoria Armatei Române, despre cele trei categorii de arme ale forţelor armate şi multe alte lucruri interesante legate de Ziua Armatei.
Vineri, 24 octombrie, într-un spaţiu special amenajat la parterul blocului 23J, din Parcul de la Soldat, a avut loc deschiderea oficială a două expoziţii: una de miniaturi de arhitectură tradiţională românească (au expus membrii Cercului de Creativitate Umană din Ploieşti şi Câmpina, condus de Ion Ioniţă) şi una de decoraţii, documente şi obiecte militare (puse la dispoziţie de prof. Valentin Şerban, Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere şi mai multe persoane fizice).
Ziua Armatei 3 Ziua Armatei 4 Ziua Armatei 5 Ziua Armatei 6 Ziua Armatei 7
Tot vineri, în Pasajul de la Ceas au avut loc un concert de fanfară (susţinut de Fanfara Centrului Cultural Judeţean Prahova) şi un spectacol de dansuri populare (susţinut de Ansamblul Folcloric „Brăduleţul” din Câmpina).
Ziua Armatei 1
Sâmbătă, 25 octombrie, în Parcul de la Soldat s-au desfăşurat cele mai importante manifestări din programul dedicat Zilei Armatei Române. Mai întâi, câteva momente artistice: dansuri populare interpretate de Ansamblul „Ciobănaşul” al Şcolii Gimnaziale „Ion Câmpineanu” (profesor coordonator Maria Câmpeanu) şi cântece patriotice interpretate de corurile reunite ale Colegiului Tehnic Forestier şi Liceului Tehnologic Energetic (profesor coordonator Andrei Dănuţ).
Au urmat intonarea Imnului de Stat al României, alocuţiunile primarului Horia Tiseanu şi col (r) Marian Dulă – preşedintele Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, un ceremonial religios, un ceremonial militar, depuneri de coroane la Monumentul Soldatului Necunoscut şi defilarea grupului de poliţişti locali din Câmpina şi detaşamentelor de elevi de la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” şi de la Colegiul Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza.
La final, cei prezenţi în Parcul de la Soldat au fost serviţi cu vin fiert oferit de Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere Câmpina, această asociaţie fiind, de altfel, principalul organizator al manifestărilor de Ziua Armatei, alături de Primăria, Consiliul Local şi Casa Tineretului.
Un singur lucru ar mai trebui precizat – lume foarte puţină la manifestările organizate sâmbătă în Parcul de la Soldat. Câmpinenii nu au participat la festivităţi, probabil din cauza temperaturii destul de scăzute (5 grade Celsius). Dar o prezenţă redusă s-a înregistrat, spre deosebire de alţi ani, şi din partea partidelor politice (doar ACL, Alianţa PSD+UNPR+PC şi PP-DD au venit la manifestări şi au depus coroane de flori), unor instituţii publice şi societăţi comerciale.
Ziua Armatei 13 Ziua Armatei 8 Ziua Armatei 9 Ziua Armatei 10 Ziua Armatei 11 Ziua Armatei 12

 

 

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *