Este vorba despre o sumă mare. 12 milioane de lei înseamnă 120 miliarde de lei vechi, bani serioşi, pe care, mai devreme sau mai târziu, Ministerul Dezvoltării va trebui să-i plătească Primăriei Câmpina. Pentru ca lucrurile să fie cât mai clare, precizăm faptul că din suma totală de 12 milioane, 10,44 milioane lei reprezintă datoria ministerului către administraţia locală câmpineană pentru proiectul european privind modernizarea Căii Dacia (pasajul suprateran de la ieşirea din municipiu). Primăria Câmpina a plătit facturile către constructor, lucrarea a fost finalizată şi inaugurată în aprilie 2012, dar banii de la minister nu au mai venit.
Diferenţa de 1,44 milioane lei reprezintă corecţia financiară (plus penalităţile aferente) aplicată de Ministerul Dezvoltării la proiectul menţionat, corecţie pentru care Primăria Câmpina a dat în judecată ministerul şi a câştigat, după cum vă informam într-un articol de ieri. Acest proces a fost subiectul unei conferinţe de presă organizată ieri la Primăria Câmpina şi la care, alături de primarul Horia Tiseanu, au participat avocatul Elena Teodorescu şi şeful Serviciului Juridic din cadrul Primăriei, Iulian Anton.
Iată povestea acestui proces:
– în septembrie 2012, printr-o notă de constatare a neregulilor de la modernizarea Căii Dacia, Ministerul Dezvoltării a aplicat municipalităţii o corecţie financiară de 25% din valoarea proiectului, pentru schimbarea soluţiei tehnice a proiectului (tablier metalic în loc de tablier din beton). Ce însemna această corecţie? 1,39 milioane lei, adică aproape 14 miliarde lei vechi;
– în octombrie 2012, Primăria Câmpina a contestat nota de constatare la Ministerul Dezvoltării, iar contestaţia a fost respinsă;
– în ianuarie 2013, Primăria a dat în judecată ministerul, dosarul intrând pe rolul Curţii de Apel Ploieşti;
– în aprilie 2013, Curtea de Apel Ploieşti a pronunţat sentinţa prin care a respins acţiunea administraţiei câmpinene;
– imediat după aceea, prin avocata Teodorescu şi echipa de jurişti, Primăria a formulat recurs împotriva sentinţei;
– 15 octombrie 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat câştig de cauză Primăriei Câmpina şi a anulat nota de constatare a neregulilor. Sentinţa este definitivă şi irevocabilă. Ministerul Dezvoltării trebuie să dea înapoi Câmpinei 1,44 milioane lei reprezentând corecţia financiară şi penalităţile pentru plata cu întârziere.
Primarul Horia Tiseanu: „Am obţinut un mare succes în instanţă şi ne bucură mult acest lucru. Vă amintiţi poate, s-a discutat mult despre acest proiect şi această corecţie, inclusiv în campania electorală am fost acuzaţi că nu am lucrat bine şi că nu am lucrat legal, iar din punct de vedere al imaginii am avut de suferit din această cauză. Noi am fost tot timpul convinşi că am făcut totul bine şi de aceea am dat în judecată Ministerul Dezvoltării. Şi iată că, acum, am primit vestea cea bună – am câştigat procesul printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă la Înalta Curte. Nu cred că Ministerul Dezvoltării ne va da banii înapoi de bună voie. Şi nu neapărat că ar fi la mijloc ceva de ordin politic, ci pentru că, după părerea mea, ministerul nu are bani. Dacă avea, nu se grăbea să ne blocheze nouă conturile şi să ia banii din conturi când pe rol exista un proces pentru acei bani. Oricum, vă daţi seama cât de buni ar fi pentru Câmpina banii pe care are să ni-i dea Ministerul Dezvoltării şi câte lucruri am putea face cu ei!”
Jurist Iulian Anton: „Aş vrea să vă reamintesc că, la şase luni, după aplicarea corecţiei, Direcţia Generală a Finanţelor Publice a blocat conturile Primăriei Câmpina şi a retras din conturi suma de 1,39 milioane lei, valoarea corecţiei financiare. Asta deşi noi am anunţat că suntem în proces cu Ministerul Dezvoltării tocmai pentru această corecţie şi s-ar putea să câştigăm procesul. Ne-au blocat conturile şi au luat banii, iar ulterior am avut de achitat şi dobânzile aferente acestei sume, de 51.323 lei. Împotriva acestei executări silite noi am formulat contestaţie, în noiembrie 2013, la Judecătoria Câmpina. Judecătoria a suspendat judecarea contestaţiei până la soluţionarea cauzei în celălalt proces, cel pe care l-am câştigat acum. Dacă Ministerul Dezvoltării nu va vira de bună voie în conturile Primăriei suma de 1,44 milioane lei reprezentând corecţia şi dobânda, atunci noi vom repune pe rol dosarul de la Judecătoria Câmpina pentru recuperarea banilor”.
Bravo! O lucrare facuta bine, pas cu pas. Rusine celor de la govern ca vor sa ia banii campinenilor!
Pe cine a avut primaria avocat?
Scrie si in articol – avocat Elena Teodorescu.