Social

Persoanele vârstnice din Câmpina continuă să cadă în plasa escrocilor. „Metoda accidentul” a fost îmbunătăţită şi face noi victime

Metoda accidentul 1Sunt cel puţin doi ani de când scriem despre „metoda accidentul” şi naivii care cad foarte uşor în plasa escrocilor. Cu miile în ţară, cu sutele în Prahova, cu zecile în Câmpina. Mulţi dintre dvs. cunoaşteţi deja scenariul pus la cale de infractori: victima este sunată şi anunţată că o rudă apropiată a fost implicată într-un accident rutier. Sub pretextul că ruda respectivă are nevoie urgentă de bani pentru a ieşi din încurcătură, victimei i se solicită o anumită sumă prin transfer bancar sau încărcarea unor cartele telefonice. Şi i se mai cere să nu ia legătura cu ruda în cauză, pentru că este fie în spital, fie la poliţie. Un scenariu de „mare succes”, care le-a adus escrocilor bani buni. O perioadă, lucrurile nu au mai mers atât de bine, mai ales după ce poliţia a reuşit să prindă câteva grupuri organizate, care operau prin această metodă. De câteva luni însă, „metoda accidentul”, îmbunătăţită, a revenit în forţă şi tot mai multe persoane vârstnice îi cad victime. Se întâmplă inclusiv în Câmpina şi comunele vecine. „Noutatea” constă în faptul că victimelor nu li se mai cere să depună bani prin transfer bancar. Escrocii vin personal la uşa bătrânilor, dându-se drept avocaţi, procurori, poliţişti sau medici. Arată bine, vorbesc bine, sunt foarte convingători, au informaţii despre rudele implicate în „accident” şi reuşesc să-i păcălească pe oameni şi să plece cu banii lor. Din păcate, bătrânii sunt prea speriaţi, emoţionaţi, şocaţi, pentru a refuza escrocul şi chiar pentru a-i reţine cât de cât semnalmentele.

Având în vedere cele prezentate mai sus, Poliţia Municipală Câmpina face apel la populaţie să nu mai creadă ceea ce un necunoscut spune la telefon, să nu se panicheze, să ia legătura cu ruda respectivă şi mai ales să nu dea bani unor necunoscuţi, indiferent ce pretind aceştia că ar fi. Trebuie să ştiţi că, chiar şi în cazul unui accident, urgenţele medicale sunt gratuite, daunele se rezolvă prin intermediul poliţei de asigurare, iar accidentele se înregistrează imediat în documente şi în bazele de date ale poliţiei, ISU, spitalelor. Nu aveţi nici un motiv pentru a da bani „ca să se rezolve situaţia”!
Spuneţi-le toate aceste lucruri părinţilor şi bunicilor dvs. Toată lumea trebuie să fie atentă la persoanele cu care intră în contact, uneori aparent întâmplător. Este posibil ca aceste persoane să vă urmărească, să afle detalii despre familie sau vecini. Nu trebuie permis accesul în locuinţă unor persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale de furnizare a unor servicii, de curierat, comis voiajori etc, decât după ce le verificaţi actul de identitate şi legitimaţia de serviciu. De asemenea, trebuie să ştiţi că Primăria Câmpina nu distribuie ajutoare sociale constând în bani sau produse alimentare la domiciliul cetăţenilor. Dacă vine cineva la uşă din partea Primăriei cu aceste pretexte şi cere informaţii suplimentare, atunci e clar că nu are nici o legătură cu autoritatea locală!
În cazul în care apar astfel de situaţii, sunaţi la 112 sau la Poliţia Municipiului Câmpina – 0244.336.128.

 

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *