Administratie publica

Alimentele de la UE întârzie. Guvernul a schimbat procedura de distribuire

Alimente UEProcedura de distribuire a alimentelor de la Uniunea Europeană a fost schimbată radical, motiv pentru care aceste produse vor ajunge la beneficiari cu o oarecare întârziere. În conformitate cu Hotărârea de Guvern 799/2014, întreaga operaţiune se va derula prin Ministerul Fondurilor Europene, pe baza unor contracte pe care această instituţie le încheie cu agenţii economici care au câştigat licitaţia în vederea asigurării şi distribuirii produselor. Semnarea contractelor cu firmele care au câştigat licitaţiile va avea loc zilele acestea, Prahova intrând „la pachet” cu Dâmboviţa şi Buzău. Practic, alimentele nu mai sunt aduse cu camioanele de la Uniunea Europeană, ci vor fi furnizate de societăţi comerciale din ţară, care ulterior îşi vor primi banii de la UE, pe baza contractelor încheiate cu Ministerul Fondurilor Europene.

De asemenea, produsele nu mai ajung la Prefectura judeţului, de unde ar fi trebuit ridicate de fiecare primărie, aşa cum s-a procedat în anii trecuţi. Agentul comercial care a câştigat licitaţia va duce produsele în fiecare localitate, iar primăriile vor asigura spaţiile adecvate pentru depozitare şi distribuire. Lista cu produsele alimentare şi cantităţile pentru fiecare beneficiar este stabilită la nivel Comisiei Europene, pe baza informaţiilor furnizate din ţară.
Prin urmare, distribuirea produselor de la UE întârzie în toată ţara. În momentul în care Primăria Câmpina va fi anunţată de societatea distribuitoare să pregătească spaţiul necesar depozitării produselor, toţi beneficiarii vor fi anunţaţi şi vor putea veni să ridice produsele în baza unui grafic, aşa cum s-a procedat şi anii trecuţi. În momentul de faţă, nu se ştie când începe efectiv distribuirea produselor alimentare, care sunt acestea şi în ce cantitate.
În 2013, aproximativ 3.000 persoane din municipiul Câmpina (şomeri, beneficiari ai venitului minim garantat, pensionari cu pensii sub 400 lei/lună, persoane cu handicap grav sau accentuat) au primit alimente din stocul de rezervă al Uniunii Europene.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *