Administratie publica

Discriminarea femeilor trebuie să dispară de pe piaţa muncii!

Simpozion 1Aceasta a fost ideea de bază a seminarului organizat ieri de Primăria Câmpina şi Fax Media Consulting, în cadrul proiectului cu finanţare europeană „Egalitatea de şanse şi gen prin antreprenoriat şi calificare”. Vă reamintim că este vorba despre acel proiect în valoare de peste 2 milioane lei, câştigat în acest an de administraţia locală şi destinat calificării şi recalificării femeilor aflate în căutarea unui loc de muncă. Pe parcursul celor 18 luni de implementare a proiectului, la Câmpina sunt organizate diferite evenimente pentru promovarea principiului egalităţii de şanse pe piaţa muncii, iar simpozionul menţionat se înscrie în rândul acestora. La acţiune au participat primarul Horia Tiseanu şi alţi reprezentanţi ai Primăriei Câmpina, reprezentanţi ai firmei consultate Fax Media şi ai altor instituţii publice, precum şi o parte dintre femeile care urmează cursurile de calificare şi recalificare din cadrul proiectului cu finanţare europeană.

Simpozion 2

În general, asigurarea efectivă a egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi este, încă, un subiect tabu în România. Din statisticile realizate la nivel naţional rezultă următoarele:
– femeile din România sunt mai prost plătite decât bărbaţii pentru acelaşi tip de muncă prestată;
– femeile din România reprezintă majoritatea angajaţilor din sectoarele bugetare cu salariile cele mai mici: asistenţă socială, învăţământ, sănătate;
– femeile din România au un risc de sărăcie mai ridicat decât cel al bărbaţilor, sunt expuse violenţei domestice şi au cel mai mare număr de ore (din Europa) la munca domestică, adică treburi casnice şi de îngrijire a familiei.
Legat strict de discriminarea pe piaţa muncii, este cunoscut faptul că un bărbat îşi găseşte mai uşor un loc de muncă decât o femeie, chiar la acelaşi nivel de pregătire, calificare, experienţă. Există şi o discriminare clară în cadrul relaţiilor de muncă, iar aici principalele motive sunt ideile preconcepute ale angajatorilor faţă de calitatea forţei de muncă feminine şi previziunile angajatorului în ceea ce priveşte productivitatea muncii femeilor, ştiut fiind faptul că munca acestora poate fi întreruptă de naşterea şi îngrijirea copiilor.

Subiectul discriminării femeilor pe piaţa muncii este foarte amplu, iar România chiar are o problemă la acest capitol. De altfel, Comisia Europeană a şi recomandat ţării noastre, printre altele, crearea de locuri de muncă mai multe şi mai bune pentru femei; combaterea stereotipurilor de educaţie; sublinierea rolului bărbaţilor în promovarea egalităţii şi dezvoltarea politicilor sociale în vederea ajungerii la o egalitate de şanse şi gen.
Simpozion 3

2 Comments

  1. dorel says:

    in ziua de azi nu mai exista discriminarea femeilor ci dincontra majoritatea femeilor sunt angajate pe functii de conducere dupa prestarea unui mic piciorus in biroul sefilor 🙂

  2. As says:

    Eu consider ca in tara noastra nu exista discriminarea femeilor pe piata muncii,ci mai de graba a barbatilor prin faptul ca acestia isi gasesc cu mare greutate un loc de munca.Intaresc afirmatia datorita industriei sa-i spunem”grele”care este la pamant si este specifica barbatilor.Se pot face multe comentarii pe aceasta tema…In rest,da-i DOAMNE sa fie bine pentru toti romanii;sa fie create locuri de munca;sa nu fim servili strainatatii;sa ne pastram demnitatea fara a ne rusine ca suntem romani iar cei care ne conduc sa aiba cel putin un dram de respect pentru soarta noastra si in special pentru tineretul care ne va urma…

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *