Social

La mulţi ani, Şcoala Gimnazială „Învăţător Ion Mateescu” Poiana Câmpina!

Ziua scolii Poiana 1Din anul 2003 încoace, la 1 noiembrie, la Şcoala Gimnazială „Învăţător Ion Mateescu” din Poiana Câmpina este prilej de sărbătoare. Este „Ziua Şcolii” şi nu trece an fără ca această aniversare să nu fie marcată cumva. Copiii cântă şi dansează, vin oaspeţi dragi, se ţin discursuri despre istoria şcolii şi a localităţii, se deapănă amintiri, se mai şi lăcrimează în special atunci când îşi fac apariţia foşti elevi şi foste cadre didactice a căror activitate a fost legată zeci de ani de şcoala din Poiana. În acest an, „Ziua Şcolii” fost sărbătorită vineri, în sala de festivităţi, unde şi-au dat întâlnire foşti şi actuali profesori, elevi şi părinţi, reprezentanţi ai administraţiei locale (primarul Alin Moldoveanu, mai mulţi consilieri locali şi reprezentanţi ai Primăriei), părintele paroh Laurenţiu Buchiu şi mulţi alţii. Au fost multe momente emoţionante. Pentru că e frumos să-i vezi alături pe ultimii trei directori ai şcolii: profesoarele Elisabeta Albu (a condus şcoala în perioada 1980-1987), Silvia Cotruţ (director din 1987 până anul trecut, când s-a pensionat) şi Gabriela Cazacu (actualul director). Este la fel de frumos când printre cadrele didactice regăseşti foşti elevi ai şcolii sau când descoperi că doamnele care ţi-au fost profesoare cândva, când tu erai copil, iar ele tinere cadre didactice, sunt astăzi, după zeci de ani, la fel de frumoase, elegante, distinse, calde.
Au vorbit despre şcoala de ieri şi şcoala de azi şi despre personalitatea învăţătorului Ion Mateescu, cel al cărui nume în poartă unitatea de învăţământ, cei trei directori menţionaţi mai sus, profesorul Florin Cosmineanu şi părintele Laurenţiu Buchiu, în timp ce primarul Alin Moldoveanu a spus câteva cuvinte despre respectul faţă de dascăli, emoţiile fiecărui început de şcoală, prietenie, colegialitate, relaţia şcolii cu comunitatea locală, cu administraţia publică.
A urmat un mesaj adresat dascălilor din partea elevilor, mesaj rostit de primarul copiilor din Poiana, Diana Ştefănescu, apoi am asistat cu toţii la un program artistic oferit de elevii şcolii, iar la final a fost vizitată unitatea de învăţământ, frumoasă, modernă, dotată cu tot ceea ce este necesar.

Ziua scolii Poiana 2 Ziua scolii Poiana 3 Ziua scolii Poiana 4 Ziua scolii Poiana 5 Ziua scolii Poiana 6 Ziua scolii Poiana 7 Ziua scolii Poiana 8 Ziua scolii Poiana 9

Dacă doriţi să ştiţi… Numele învăţătorului Ion Mateescu este strâns legat de învăţământul din Poiana Câmpina. A fost director al şcolii o lungă perioadă, din 1923 până în 1959, desfăşurând în paralel şi o bogată activitate cultural-ştiinţifică. Ion Mateescu a fost, de altfel, primul director al şcolii noi, construită în 1923. Era o clădire mică, cu doar trei săli de clasă. În 1956 s-au construit încă două săli, iar în 1971 şcoala s-a extins şi a fost construit chiar şi un atelier. La cutremurul din 4 martie 1977, şcoala a fost dărâmată complet, fiind transformată într-un morman uriaş de moloz. Avea atunci 800 de elevi şi 52 de cadre didactice, care şi-au ţinut cursurile prin diverse locaţii: la Depoul CFR, sub tribuna stadionului Poiana sau la clubul Uzinei Poiana. Noua clădire a şcolii a fost finalizată în 1980.
Ziua scolii Poiana 10 Ziua scolii Poiana 11 Ziua scolii Poiana 12 Ziua scolii Poiana 13 Ziua scolii Poiana 14

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *