Administratie publica

Câmpina nu va mai primi finanţare europeană pentru continuarea investiţiilor de la Liceul Energetic

Energetic-1Decizia a fost luată la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale şi comunicată zilele trecute Primăriei Câmpina. Ne referim la proiectul de realizare a unui campus şcolar, în valoare totală de 23,71 milioane lei (fără TVA), din care construcţii montaj – 17,83 milioane lei. Investiţia urma să fie finanţată prin Programul Operaţional Regional privind îmbunătăţirea infrastructurii sociale, Axa 3 referitoare strict la infrastructura şcolară. Primăria Câmpina a parcurs toţi paşii prevăzuţi de legislaţia în vigoare şi ajunsese foarte aproape de semnarea contractului de finanţare. Din păcate, nu se va mai semna nici un contract şi explicăm imediat de ce.
Campusul şcolar urma să se realizeze pe o suprafaţă mai mare, pe care iniţial se aflau şi alte spaţii funcţionale sau nefuncţionale. Vorbim de un cabinet medical, care avea încheiat un contract de concesiune cu Primăria Câmpina, o bibliotecă şi clădiri mai vechi, care aparţineau Liceului Tehnologic Energetic. Cu alte cuvinte, suprafaţa aferentă viitorului campus nu era degrevată de sarcini, lucru constatat la faţa locului de reprezentanţii ADR Sud Muntenia veniţi în vara acestui an să inspecteze locul şi să verifice documentaţia. S-a discutat atunci despre acest subiect, iar Primăriei Câmpina i s-au trasat unele sarcini în vederea eliberării complete a locaţiei, ceea ce ulterior s-a şi întâmplat. Spaţiul respectiv a fost degrevat de sarcini. Numai că, Ministerul Dezvoltării a considerat că acest lucru s-a întâmplat prea târziu, că toate condiţiile ar fi trebuit respectate încă de la început, când Primăria a trimis scrisoarea de intenţie şi documentaţia pentru obţinerea finanţării şi a decis să oprească proiectul. Pentru administraţia câmpineană este o veste proastă. Având în vedere valoarea mare a investiţiei, lucrările nu vor putea fi continuate cu bani de la bugetul local. Sunt totuşi peste 230 miliarde lei vechi.
Acestea sunt informaţiile pe care le avem noi la această oră. Vom reveni asupra subiectului.

Pentru cei interesaţi, reluăm povestea lucrărilor de la Liceul Energetic.
În anul 2007, Guvernul României demara un amplu program de realizare a unor campusuri şcolare, 84 la număr, în mai multe judeţe din ţară, fondurile fiind asigurate de la bugetul de stat şi de Banca Mondială. Din municipiul Câmpina, în acest program a fost inclus Liceul Energetic, valoarea totală a investiţiei depăşind 4 milioane de euro (la acea dată). S-a deschis şantierul şi s-a tot lucrat până prin 2009, când lucrările au stagnat pentru că finanţarea a fost sistată în toată ţara. Pusă în faţa unei astfel de situaţii, administraţia câmpineană a luat decizia să continue pe cont propriu lucrările, astfel încât să nu se distrugă şi ceea ce s-a început. Numai că, proiectul era foarte amplu şi costisitor, un campus şcolar fiind gândit ca o unitate complexă pentru educarea şi pregătirea elevilor în meseriile solicitate de piaţa forţei de muncă, unitate care să cuprinsă: şcoala propriu-zisă cu mai multe corpuri pentru desfăşurarea cursurilor, spaţii de cazare pentru elevi, cantină, bază de practică pentru meserii şi specializari (ateliere şcoală), sală de sport etc. Chiar şi aşa, din 2010 încoace, an de an, administraţia locală a alocat bani pentru continuarea lucrărilor. Sala de sport a fost modernizată, Corpul C al liceului a fost consolidat şi reabilitat, a fost terminat şi Corpul G, s-au executat şi alte investiţii şi dotări, dar proiectul este departe de a fi terminat. Cu fondurile europene, problema ar fi fost rezolvată.

2 Comments

  1. florin says:

    Incompetenţa primăriei loveşte din nou.

  2. Sa se faca public numele persoanelor inconpetente ce au fost implicate in acest proiect , angajate la Primarie , platite degeaba .
    Serviciul ADPP din cadrul Primariei este la pamant privind competenta si respectarea sarcinilor ce le revin , tot timpul angajatii acestui serviciu sunt in ceata , batand campii privind legislatia.
    Toti cei vinovati de respingerea acestui proiect sa fie dati afara din serviciu si angajate persoane competente .

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *