Social

Electrica SA, complet depăşită de situaţie, în două zile normale de iarnă

Stalp electricUltimele zile au fost foarte grele pentru locuitorii din mai multe localităţi ale judeţului şi este vorba în special despre Câmpina şi comunele din jurul municipiului. În această zonă, mii de familii au stat chiar şi câte trei zile fără curent electric, iar altele au avut de suportat variaţii puternice ale tensiunii electrice, care le-au distrus aparatura electrică şi electrocasnică. Trebuie să recunoaştem că a fost (şi încă mai este) o situaţie fără precedent, iar societatea Electrica SA a fost complet depăşită de această situaţie. Da, a nins şi au fost temperaturi scăzute. Dar nu am avut o cantitate impresionantă de ninsoare, nu au fost nămeţi cât casa, nici vânt puternic, nici gerul Bobotezii. Au fost două zile normale de iarnă. De fapt, două zile şi jumătate. Totuşi, chiar şi în aceste condiţii, fie curentul electric a picat de nenumărate ori, fie a picat o dată şi bine. Localităţile afectate de aceste probleme au fost (şi unele încă mai sunt): Câmpina (Cartierul Voila, unde oamenii au stat trei zile fără energie electrică), Şotrile, Valea Doftanei, Secăria, Brebu, Breaza, Comarnic, Proviţa de Sus şi Proviţa de Jos, Poiana Câmpina.
O situaţie inadmisibilă pentru secolul al XXI-lea, pentru anul de graţie 2014.

Cum explică Electrica SA această situaţie? „Începând cu data de 2 decembrie 2014, orele 6.00, s-au înregistrat fenomene meteo deosebite – ninsoare abundentă şi chiciură depusă pe echipamentele liniilor electrice aeriene şi pe aparataj – care au produs avarii la instalaţii. În urma depunerii de chiciură pe arborii din apropierea liniilor electrice, s-a produs ruperea copacilor, afectând distribuţia energiei electrice. Defecţiunile apărute constau în ruperi de conductoare, izolatoare şi alte echipamente. Pentru remedierea avariilor au fost mobilizate 16 echipe care au acţionat în zonele afectate. Evoluţia avariilor a avut o dinamică continuă, astfel încât pe măsură ce unele incidente erau remediate, apăreau altele”, se precizează într-un comunicat remis astăzi de FDEE Electrica Distribuţie Muntenia Nord.
Aşadar, aceasta este explicaţia oficială. Neoficial am aflat că Electrica şi Romsilva se acuză reciproc pentru această situaţie incredibilă, unii pentru că nu au tăiat copacii din apropierea reţelelor electrice, alţii pentru că nu au făcut investiţiile necesare în aparatură şi instalaţii moderne, performante, rezistente. Poate că aşa este. Poate că sunt vinovaţi şi unii, şi alţii. Dar asta nu e problema miilor de familii care au avut de suferit în aceste zile, care au stat în întuneric şi frig, cărora li s-au ars aparatele şi li s-au stricat centralele.

Trei zile fără curent electric în Cartierul Voila din Câmpina, din cauza unor copaci care au căzut peste linia electrică. A rămas fără energie şi Staţia de pompare a apei, iar de aici, altă belea, a rămas fără apă potabilă o parte a Câmpinei şi comunelor din jur.
Brebu, Valea Doftanei – aproape trei zile fără energie electrică. 48 de ore oamenii din Proviţe, 30 de ore locuitorii din Poiana Câmpina şi tot aşa. Este vina lor că Electrica nu a făcut investiţii, iar Romsilva nu a tăiat copacii din apropierea liniilor electrice? În anul de graţie 2014?!

2 Comments

 1. ion enescu says:

  De acord cu articolul dumneavoastră, sunteți niște ziariștii care stați în birou și la unele telefoane primite începeți să concepeți un articol cine sunt vinovații, mergeți în teren și constatați deficientele. Doresc să vă spun că sunt vinovați:
  1.Incep cu abonatii care in dreptul locurilor unde locuiesc sau au grădini nu fac defrișări.
  2.ROMSILVA nu dorești marcare copacilor din apropierea liniilor electrice și tăierea lor.
  3.ELECTRICA din ce a ce ați scris a întervenit cu 16 echipe, dar știți care este zona de intervenție, vă spun eu de la inclusiv BĂNEȘTI și până la COMARNIC cu toate comunele din zonă și până la Valea Doftanei inclusiv.Ce zice este corect să criticăm ELECTRICA. Vă mulțumesc.

 2. As says:

  Articolul mi se pare la obiect si de apreciat.Nu pot accepta ca in zilele noastre sa ramana fara curent electric localitati nici cel putin o zi dar trei zile.Este de rasul lumii…Motivele invocate de catre dvs.,d-le Enescu, nu le pot accepta.Noi,cetatenii daca intarziem cu plata facturii de curent electric o zi suntem penalizati.Dar va intreb pe dvs.care luati apararea societatii”Electrica”,privind numarul redus de echipe de interventie,Electrica S.A.nu are atributii similare fata de noi consumatorii?Pe noi nu ne intereseaza divergentele intre diferitele firme,acestea sa se rezolve din timp, nu sa fie aduse acuze ulterior.Nici abonatii care au copaci in fata proprietatii si care pot provoca deteriorarea liniilor electrice nu au vina,ci administratia locala care ar trebui sa faca demersuri pentru toaletarea lor.D-le Enescu,ma rezum la atat.Consider ca nu ar trebui sa va deranjeze faptul ca mi-am exprimat un alt punct de vedere care nu concorda cu al dvs.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *