Câmpina este unul dintre cele 46 de municipii şi oraşe din ţară înscrise în competiţia „Oraşul reciclării 2015”, organizat de Compania EcoRom Ambalaje şi desfăşurat sub patronajul Comisiei de Mediu şi Echilibru Ecologic a Camerei Deputaţilor şi Ministerului Mediului, în parteneriat cu Asociaţia Municipiilor din România şi Institutul pentru Politici Publice. Este foarte bine că am intrat într-o astfel de competiţie naţională, dar să vedem şi ce şanse avem să obţinem unul dintre cele trei premii puse în joc. Să vedem care sunt „armele” noastre, ale câmpinenilor, într-o competiţie cu criterii clare de evaluare. Criterii pe care vi le reamintim acum:
– calitatea serviciilor de colectare selectivă a deșeurilor de ambalaje (însemnând accesul populației la containerele colorate, aspectul acestora și corectitudinea depunerii separate a deșeurilor în containere);
– cantitatea de deșeuri colectate selectiv per locuitor;
– campaniile de conștientizare și mobilizare a populației pentru a separa deșeurile de ambalaje (campanii derulate pe parcursul celor 6 luni de competiție).
În Câmpina, sistemul de colectare selectivă a deșeurilor este pus la dispoziția populației din anul 2009, printr-un parteneriat încheiat între EcoRom Ambalaje, Primăria Municipiului Câmpina și SC Floricon Salub SRL. În prezent, la nivelul municipiului există 140 de pubele pentru colectare selectivă (PET-uri, cartoane şi metal) amplasate în 68 de locaţii. 35 dintre aceste locaţii sunt în apropierea platformelor de gunoi ale asociaţiilor de proprietari, iar celelalte la mai multe instituţii publice şi în diferite parcări din localitate. După cum ne-a precizat administratorul public al Câmpinei, Remus Bădulescu, toate locaţiile au fost stabilite de comun acord de către Primărie şi Floricon Salub.
Bun, deci 140 de pubele colorate la 32.935 locuitori, cât are Câmpina conform ultimului recensământ al populaţiei (din 2011). O precizare importantă: în cartierele Muscel şi Câmpiniţa nu există pubele pentru colectare selectivă a deşeurilor, aici Floricon Salub împărţind locuitorilor saci din plastic pentru colectarea separată a deşeurilor. Cam slăbuţă infrastructura, nu-i aşa? Iar pentru perioada următoare Floricon Salub şi Primăria Câmpina nu au în vedere achiziţionarea de noi containere destinate colectării selective.
Am vorbit până acum de logistică. Să vedem cum stăm efectiv la colectare. Populaţia şi firmele din municipiul Câmpina „produc” anual în jur de 10.000 tone de gunoi menajer. Adică, 2.500 tone pe trimestru. Aceasta este cantitatea oficială, colectată de Floricon Salub. Conform unui raport oficial al operatorului de salubritate, din cantitatea totală colectată trimestrial, în medie, 0,56% înseamnă gunoi menajer colectat selectiv. Un procent foarte, foarte mic şi asta după mai bine de cinci ani de când s-a introdus şi la Câmpina colectarea selectivă a deşeurilor. O situaţie care spune multe. Şi în primul rând spune că, înainte de a ne lupta cu alţii într-un concurs naţional de reciclare, ar trebui să ne luptăm aici, noi între noi, cu mentalităţi, cu organizare, cu promovare, cu educare şi tot aşa. Că ajung ţiganii înaintea Floricon-ului şi fură PET-urile din pubele nu mai poate reprezenta o scuză în anul de graţie 2015.