Administratie publica

Avem bazin mare şi frumos, pentru elevi, dar nici o şcoală din Câmpina nu are înotul în programa şcolară

Bazin 1Câmpina are bazin de înot şi ne mândrim cu el. Arată bine, e o bijuterie, ni-l doream şi îl avem. Da, avem bazin de înot. Şi punct. Chiar dacă el se numeşte bazin de înot didactic. Partea cu „didactic” e discutabilă, ca să nu spunem că e complet aiurea. Pentru că, iată, la trei ani şi jumătate de la inaugurare, bazinul de înot încă nu şi-a atins scopul pentru care a fost realizat. Nici o unitate de învăţământ din municipiu nu are înotul inclus în programa şcolară. Nici un profesor din Câmpina nu-şi aduce clasa la bazin pentru a susţine aici ora de educaţie fizică. Nici un instructor de la bazin nu a primit vreo solicitare de la vreo şcoală din Câmpina pentru a fi la dispoziţia elevilor. Cu alte cuvinte, nu beneficiază nimeni de gratuitate la bazinul de înot, chiar dacă aceasta se acordă elevilor în intervalul orar 9.00 – 15.00. Şi e mare păcat că se întâmplă aşa. 

Pe scurt, să ne reamintim câteva informaţii legate de bazinul de înot. A costat 4,8 milioane lei cu tot cu TVA, finanţarea fiind asigurată integral de Ministerul Dezvoltării Regionale prin Compania Naţională de Investiţii. A fost inaugurat în mai 2011 şi dat în folosinţă la 8 iulie 2011, după organizarea unei selecţii de oferte pentru stabilirea firmei care să administreze bazinul. Firmă care se numeşte Gercom Business şi are încheiat un contract de asociere cu Consiliul Local Câmpina, până în primăvara lui 2016, pentru administrarea bazinului de înot şi terenurilor de tenis realizate lângă bazin. Prin contract, cheltuielile cu utilităţile sunt suportate 80% de la bugetul local şi 20% de către administratorul bazinului. Tot prin contract, profitul (aproape inexistent) este încasat 40% la bugetul local şi 60% de către administratorul bazinului. Ca o paranteză, în anul 2014, cheltuielile cu bazinul de înot, suportate de la bugetul local şi însemnând utilităţi şi substanţe de curăţare, au totalizat 207.000 lei, adică puţin peste 2 miliarde lei vechi.

Bazin 2

Bun, nu discutăm despre bazinul de înot ca despre o afacere, pentru că nu este o afacere. Sunt câţiva oameni care trăiesc bine de pe urma acestui bazin, dar nu putem vorbi despre o afacere extraordinară. Noi încercăm să vedem bazinul ca pe un bun al Câmpinei, destinat în primul rând celor peste 6.000 de elevi din municipiu, pentru care investiţia a fost realizată. Şi dacă încercăm să privim aşa lucrurile, constatăm că investiţia nu şi-a atins scopul şi, probabil, nici nu şi-l va atinge în următorii ani. Copiii nu învaţă să înoate de la profesorii lor sau de la instructorii solicitaţi de şcoală. Copiii înoată pe cont propriu, pe banii părinţilor, mai exact, lucru confirmat de reprezentanţii firmei care administrează bazinul, de instructori, de părinţi, de conducerile unor şcoli din localitate. Întregul sistem a fost greşit gândit de la început. Mai bine spus, prost gândit. Nu avem înotul în programa şcolară; dacă l-am avea, ar fi greu să-i duci cu clasa; sunt mulţi, nu are cine să se ocupe de atâţia o dată; nu avem mijloc de transport să-i ducem şi să-i aducem de la bazin, că nu-i putem lăsa acolo. Etc, etc. Acestea sunt câteva explicaţii venite din partea şcolilor. Logice, în mare parte.

Deci, avem bazin de înot. Fără „didactic”. Un bazin de înot mare şi frumos, care nu stă gol. Nu, din contra. După cum ne-au precizat administratorii bazinului, în această perioadă rece, în medie, 10 persoane pe zi vin la bazin în baza abonamentelor pe care le au. Vin la cursuri de înot peste 200 de copii pe lună. Cu ei lucrează instructori care au contracte de colaborare cu administratorul bazinului. Sunt şi instructori angajaţi la bazin. Şi ei se ocupă de copii. Au loc concursuri de înot, aici se pregătesc pentru competiţii şi copiii înscrişi la cluburile de înot din localitate. Activitate există, nu se poate plânge nimeni. Şi e interesant să vezi, e chiar frumos. Copiilor le place înotul, iar părinţi plătesc pentru plăcerile copiilor. Nu vă mai prezentăm tarifele pentru că am scris despre ele atunci când au fost aprobate de Consiliul Local. Sunt afişate la bazin, pe site-ul Primariei, sunt tarife normale, credem noi. Rămâne, însă, părerea de rău că există gratuitate, în anumite condiţii, dar de ea nu beneficiază nimeni. Şi nici nu caută nimeni soluţii.

10 Comments

  1. Elena says:

    nu aveti in totalitate dreptate, in intervalul 9-15 copii care invata dupa amiaza pot merge linistiti la bazin…cine ii opreste ?

  2. Am avut o invitatie acum 4 ani,pe Scoala Centrala Campina, pe care am acceptat-o cu entuziasm,am inceput cursul,ne-am exprimat in fiecare an ce a urmat ,dorinta sa -l continuam,insa am primit un refuz,pentru ca am inteles ca partidele politice nu mai colaboreaza,mi-a spus d-nul Dula,cel care a initiat cu cel care detine acum puterea,asa ca partea buna a fost ca s-au selectat copiii cu abilitati ,vointa si putere financiara pentru inot.Elevii mei au inca in suflet nostalgia unei activitati placute cu scoala si colegii.

  3. dan says:

    Cine este Dulă și ce treabă are politicul cu bazinul. A avut la darea în administrare. Acum mai ține și de voința școlilor.

  4. dan says:

    Trebuie găsită o soluție ca acest bazin să funcționeze în continuare. Cu cine, cum și cât, nu este treaba copiilor. Ei trebuie să practice acest sport. Dacă este băgat și în programa școlară, perfect.

  5. alina says:

    Ar trebui ca si copiii fara posibilitati materiale sa poate beneficia de cursuri la bazin. Nu toti parintii isi permit sa-si trimita copiii la cursuri de inot…Iar ceea ce spune d-na Simona Dinu este foarte adevarat… sunt niste smecheri cei de la bazin si nu au interes sa vina scolile cu elevii sa inoate gratuit… când poti altii sa scoata niste bani frumosi din cursuri platite.
    Dula e bun doar sa se afiseze pe la reuniuni… ca da bine…

  6. Marian Dula says:

    M-am gândit să facem la Şcoala Gimnazială „Ion Câmpineanu” (cea mai apropiată de bazin) o clasă de înot, începând cu clasa I. Am vorbit cu inspectorul de specialitate de la Inspectoratul Şcolar Prahova, dar acesta a ieşit la pensie și proiectul nu s-a realizat.
    Am pornit de la ideea că înotul se învaţă până la vârsta de 9 ani și că un instructor poate supraveghea un număr limitat de copii, de aceea trebuie ajutat.
    În general, în 10 şedinţe, de câte 2 ore se poate învăţa înotul (un stil).
    Aşa că am făcut o planificare a claselor a III-a (copii de vârsta de 9 ani) de la fiecare şcoală gimnazială, în aşa fel încât clasele să treacă câte 10 şedinţe, împreună cu învăţătorul (învăţătoarea), pe la bazin. Aici, cu ajutorul celor două instructoare, urmau să înveţe înotul. Cele două ore de educaţie fizică pe săptămână se cuplau într-o singură ședinţă.
    Fiecare clasă, acolo unde învăţătorul (învăţătoarea), și-a asumat răspunderea, a făcut prima serie de 10 şedinţe. Copiii erau aduşi de către unii dintre părinţi, pe cheltuiala lor, cu autoturismele, la bazin. În fiecare zi, de la 11-12.30, prima serie și 12.30-14.00 a doua serie, se pregăteau viitorii înotători.
    Doar clasa doamnei prof. înv. preşcolar Simona Dinu a revenit și a doua serie la bazin.
    Nu era o soluţie perfectă, dar mulţi copii au învăţat, în siguranţă, să înoate.
    Asta a fost în 2011-2012. Apoi au apărut cluburile de înot.

  7. profesor de inot says:

    Domnul DULA…cine v-a explicat dumneavostra ca un copil poate invata un stil de inot in 10 sedinte si acestea a cate 2-DOUA ORE?…da,poate invata un stil in 10 sedinte…caineasca,dar un adevarat stil din cele 4,NU !iar doua ore poate balaceala,ca doua ore sa faci inot nici un adult nu poate face.veniti dvs. si inotati doua ore si eu va platesc intrarea la bazin…ce a-ti zis dvs. e incredibil…daca nu stiti,nu vorbiti.o zi buna !

  8. Catalin Marisoiu says:

    Cu scuzele de rigoare , acest articol este interesant , dar informatiile sunt INCORECTE !

  9. Catalin Marisoiu says:

    Mai exact : Sunt Profesor pt. Invatamantul Primar la Sc. B.P. Hasdeu si pot sa va confirm faptul ca am urmat cursurile de inot -10 ore cu clasa mea – I B -(20 dintre cei 31 de elevi), in perioada octombrie -decembrie 2014 .

  10. Catalin Marisoiu says:

    Cursurile au fost tinute sub indrumarea doamnei Nistor Consuela si a fiului dumneaei . Mentionez ca am dat si eu o mana de ajutor.
    Domnilor……jurnalisti….. va mai anunt ca orice informatie spusa sau scrisa trebuie verificata !!!
    La doamnele de la intrarea la bazin gasiti documentele necesre
    ( TABEL NOMINAL si adeverintele medicale ale elevilor )
    Pentru o confirmare in plus la ceea ce am scris eu puteti contacta pana si personalul de ingrijire al bazinului de inot sau chiar pe subsemnatul

    tel : 0728183649
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=791769957531986&set=t.100000655134312&type=3&src=https%3A%2F%2Fscontent-b-vie.xx.fbcdn.net%2Fhphotos-xpa1%2Ft31.0-8%2F10688101_791769957531986_5519083450374132216_o.jpg&smallsrc=https%3A%2F%2Fscontent-b-vie.xx.fbcdn.net%2Fhphotos-xpa1%2Fv%2Ft1.0-9%2F10678824_791769957531986_5519083450374132216_n.jpg%3Foh%3D1847adc817576172121e6bca1304d29e%26oe%3D556CD0C0&size=2048%2C1536

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *