Administratie publica

Câmpina a pierdut 4 milioane de euro. S-a căutat vinovatul şi s-a găsit un ţap ispăşitor pentru păcatele tuturor

Gabi Barbu 1O situaţie absolut incredibilă la Câmpina, dar reală şi foarte, foarte gravă. Este pentru prima dată când un angajat al Primăriei Câmpina vorbeşte despre neregulile de la modernizarea Căii Dacia şi despre modul în care s-a pierdut proiectul de modernizare a Liceului Tehnologic Energetic, proiect aflat la un pas să primească finanţare europeană de 4 milioane de euro. Nu este orice angajat, nu este un funcţionar oarecare, supărat din cine ştie ce motive puerile. Este vorba despre coordonatorul Compartimentului de programe de finanţare, relaţii internaţionale şi protocol, Gabriela Barbu, adică unul dintre oamenii care chiar muncesc în Primăria Câmpina şi o fac cu seriozitate şi competenţă. Şi este omul pe care primarul Horia Tiseanu încearcă să-l scoată acum ţap ispăşitor pentru pierderea finanţării la proiectul cu Liceul Energetic.

Sunt multe de spus şi de scris. Încercăm să prezentăm situaţia cât mai simplu şi direct astfel încât să înţelegeţi cu adevărat cum stau lucrurile şi cât de gravă este situaţia. Înainte de a face asta, vă reamintim că am fost singurii care am scris despre pierderea finanţării la Energetic, la începutul lunii decembrie 2014, primarul Horia Tiseanu afirmând de mai multe ori că la mijloc a fost o problemă politică. Nu, nu a fost nimic politic, ci o greşeală incredibilă, de-a dreptul prostească, pornită din Primăria Câmpina. Şi cum s-a pierdut o finanţare de 4 milioane de euro, acum se încearcă găsirea vinovaţilor. Gabi Barbu a picat din prima, dar nu pentru că ea ar fi greşit, ci pentru că ea este cea care a vorbit la DLAF şi Ministerul Dezvoltării despre neregulile de la Calea Dacia. Şi a fost aşteptată la cotitură. Despre Calea Dacia vom scrie separat. E mult de scris şi dur…

Gabi Barbu a venit aseară la şedinţa Consiliului Local Câmpina şi a dat presei şi consilierilor locali un memoriu amplu, în care explică motivele pentru care s-au pierdut 4 milioane de euro finanţare europeană, relaţia foarte tensionată cu primarul Horia Tiseanu, ordinele care i s-au dat şi acuzaţiile care i se aduc.
Noi vă explicăm pe scurt: întreaga suprafaţă (terenuri şi clădiri) aparţinând Liceului Energetic şi pe care urma să se desfăşoare investiţia trebuia să fie degrevată de sarcini, adică acolo să nu aibă loc alte activităţi. Numai că, în corpul E al Liceului Energetic funcţiona un cabinet medical. Spaţiul respectiv a fost concesionat societăţii Aula Medica SRL în anul 2005, atenţie, printr-o hotărâre a Consiliului Local Câmpina, iniţiată de primarul Horia Tiseanu. Această concesiune s-a făcut fără acordul liceului şi fără includerea ei în cartea funciară. În momentul în care coordonatorul Compartimentului de programe de finanţare, Gabi Barbu, a cerut extrasele de carte funciară, corpul E apărea ca fiind liber, lucru demonstrat cu acte oficiale. Aceste extrase au fost ataşate la documentaţia pentru obţinerea finanţării şi totul părea în regulă. Numai că, atunci când reprezentanţii ADR Sud Muntenia au venit la Câmpina în inspecţie, au aflat de la directorul liceului că unul dintre corpuri nu este liber şi ulterior au decis respingerea proiectului de la finanţare. O greşeală incredibil de jenantă, am spune noi. Dar a cui? Cine a decis ca respectiva concesiune să nu apară în documentele oficiale? Cine ştia că această concesiune există în continuare, după atâţia ani şi nu a comunicat asta tuturor celor implicaţi în realizarea proiectului pentru obţinerea de fonduri europene?
„Nu s-a adus nici o clipă la cunoştinţa compartimentului nostru faptul că există spaţii concesionate pe amplasamentul lucrării pentru care solicităm fonduri europene. După aprobarea HCL 34/2005 trebuiau operate modificări cu privire la statutul terenului şi înregistrate la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, iar aceste sarcini revin altor compartimente ale Primăriei. Când a venit inspecţia de la ADR, atunci am aflat că acel cabinet medical se află în corpul E, că nu aparţine şcolii, că spaţiul a fost concesionat fără acordul liceului şi fără înregistrarea lui la Cadastru. Reprezentanta ADPP mi-a spus că din păcate aşa este, dar nu poate să-mi spună mai multe. Şi eu sunt vinovată pentru această situaţie”, menţionează Gabi Barbu, iar în sprijinul tuturor afirmaţiilor sale aduce documente edificatoare. Multe documente.

Da, cineva a greşit, dar cine? Aseară, prin noua organigramă propusă de primarul Horia Tiseanu şi aprobată de Consiliul Local, Compartimentul de programe de finanţare, relaţii internaţionale şi protocol a fost trecut în subordinea Direcţiei Tehnice de Investiţii. „Din păcate, am pierdut un proiect important, de 4 milioane euro, dintr-o prostie. Mi se pare foarte grav că s-a întâmplat aşa ceva, de aceea consider că trebuie să mai fie cineva care să urmărească astfel de lucruri. Trecând acest compartiment în subordinea Direcţiei Tehnice, putem avea un control mai bun al activităţii de acolo. La o firmă privată, dacă se întâmpla aşa ceva se lăsa cu desfaceri ale contractului de muncă”, a explicat primarul Horia Tiseanu, în şedinţa de aseară, modificarea din organigramă. Dar oare primarul Câmpinei nu are nimic să-şi reproşeze la pierderea acestei finanţări? Este de vină pentru tot Gabi Barbu, cea care în fiecare an, la evaluarea internă, primeşte calificativul „foarte bine” chiar din partea primarului? De fapt, l-a primit până la nebunia cu Calea Dacia.
Aseară, primarul Horia Tiseanu nu a dat presei un punct de vedere referitor la această situaţie. A răsfoit memoriul lui Gabi Barbu şi a spus ca vrea sa-l studieze cu atenţie să vadă despre ce este vorba. Noi aşteptăm o conferinţă de presă sau măcar un comunicat despre ceea ce se întâmplă în subordinea sa de mult prea multă vreme. Într-un fel, Primăria Câmpina stă pe un butoi cu pulbere şi probabil că nu va mai dura mult până va exploda.

 

17 Comments

  1. Roxana.L says:

    Cabinet medical si de stomatologie.Cine e vinovat e tras de maneca.Daca chiriasul a fost tinut pe sest,ilegal ,sa se spuna tot.In curand cautand informat veti afla multe,,surprize”din Primarie.

  2. horia says:

    cand scriam eu de Tiseanu,erati mari deontologi si imi spuneati ca trebuie sa am un limbaj decent.Sper ca acum vedeti ca tisi se razbuna pe amarata asta.Vor ajunge la DNA si fata asta ar fi bine sa spuna tot de Tisi si de Anghel…in rest…

  3. Vlaicu Alex says:

    Cine se scuza se acuza? Cam asa inteleg din ce a zis doamna..hai sa avem si raspundere..

  4. Ciprian says:

    Eu am un respect deosebit pentru doamna Gabriela Barbu. După ce s-au realizat atâtea proiecte vin unii oameni să arunce cu noroi în oamenii care muncesc și sunt dedicați acestui oraș care este într-un declin continuu o spun cu părere de rău.
    Salutări din Polonia

  5. unaesit says:

    E clar ca Tiseanu a innebunit! Cred ca este exemplu tipic de om pe care l-au innebunit banii, puterea si femeile! Pacat pentru Campina…

  6. Dan says:

    Este, cred, cel mai grav lucru petrecut in ultimii 25 de ani in Primaria Campina si care devine public! Din cate stiu eu, este doar inceputul, pentru ca asa cum foarte bine ati scris, Primaria Campina sta pe un butoi cu pulbere. Şi totul din cauza primarului, pentru ca zicala cu pestele de la cap se impute este perfecte aplicabila in acest caz.

  7. un barbat says:

    Ce fel de barbat este Tiseanu daca da vina pe o femeie? Este evident ca Tiseanu a stiut de la bun inceput: el a initiat proiect privind concesionarea acelor spatii (va aduceti aminte la momentul respectiv cum se lauda ca a gasit solutii pentru problema spinoasa a cabinetelor medicale?), el a semnat contractul de concesionare si asa mai departe…
    Si apoi, daca nu a stiut ce fac subordonatii sai tot prostia lui e! Pai, ce fel de sef esti tu, daca subordonatii tai fac asemenea prostii si tu afli cand este foarte tarziu?! Ce ar fi patit un astfel de sef intr-o firma privata, ca tot punea o astfel de intrebare primarul? Ar fi plecat odata cu cel sau cei vinovati!!!

  8. Marian Enache says:

    Este f trist ca la Campina se intampla asa ceva. Din afara ca om de rand constat de mai multa vreme ca primaria nu functioneaza, e acolo o harababura cum nu cred ca a fost vreodata la noi si daca e asa cum spune lumea ca sunt probleme si vine DNAul atunci inseamna ca in spatele la harababura asta se ascund mizerii si mai mari.

  9. Petre says:

    Este primul angajat care spune adevărul. În primărie este dezastru. La DLAF sigur s-au spus mai multe. Cred ca vom afla cândva. Poate de la DNA. Păcat. Tiseanu își încheie cariera foarte urât.

  10. Gica says:

    Nu o sa faca niciodata Tiseanu o conferinta de presa in care sa riste intrebari delicate, la care raspunsurile l-ar incrimima! Fie va incerca sa puna batista pe tambal, fie va prefera un interviu aranjat pe site-ul lui personal.

  11. Vlaicu Alex says:

    Doar pt ca doamna a iesit cu niste documente ciudate la inaintare, nu inseamna ca nu a si gresit! In general, din ce tot vad pe la tv, cine acuza primul ori are un schelet in dulap ori vrea sa se scoata. Daca doamna e responsabila pt pierderea a 4 mil de euro sa plateasca, daca e Tiseanu sa plateasca, daca sunt amandoi, sa plateasca!

  12. constantin andrei says:

    Doamna Gabriela Barbu face parte din categoria oamenilor cinstiti ce este doar o victima a sistemului politic corupt si are „tupeul” sa demaste metodele murdare prin care oamenii alesi de populatie sunt de fapt in slujba mizeriei politice. Cum sa asisti la scurgerea de valuri de bani europeni fara sa te apleci si in numele partidului sa faci ilegalitati.Cand esti de mult in politica si administratie ai si tupeul pe masura.Este de dorit ca toti cetatenii ce cunosc mizeriile facute de alesii din structurile mafiote politice,sa iasa cu curaj si sa demaste cu probe .Se pare ca incepe campania de curatenie si este un vant favorabil sustinut se seful statului.Partidele ce nu se reformeaza cu adevarat prin schimbarea statutului si a metodei de finantare ce condUc la coruptie,vor fi reformate de DNA .
    Respect pt.curajul doamnei Barbu si asigurare de suport moral ,putere pt a trece cu bine peste aceasta mizerie politica.
    Poate ne explica Primarul cum a fost implementat sistemul calitatii in primarie de nu stia de cabinetul dentar clandestin sau a pierdut parola de acces pe server.
    Asteptam si reactia celor de la DNA.

  13. Tudor says:

    Daca ar mai fi cativa oameni in Primaria Campina care sa aiba curajul d-nei Barbu, atunci nici Tiseanu si nici un alt politician de doi lei care are temporar vreo functie nu va mai avea tupeul sa faca astfel de abuzuri si presiuni!

  14. Toma says:

    Eu nu pot sa inteleg de ce d-l primar Tiseanu vine zilnic la serviciu dupa ora 10 si de ce ,in ultimul timp, este mereu nervos si repede pe toata lumea…

  15. Brumi L says:

    Asa e de cand lume , un “mare sef” pune pumnul in gura subalternilor, isi face de cap (ca de… e mare omul) si cand iese adevarul la iveala se ascunde, dand vina pe oamenii nevinovati care nu au alte posibilitati de aparare decat cinstea si munca.
    Bravo doamnei Gabi Barbu ca a avut curajul sa riposteze si , sper, ca si alti oameni din Primaria Campina sa aiba puterea de a nu se mai lasa dominati de un politician si sa se sustina unii pe altii. Daca tac acum, la urmatorul proiect va fi vinovat alt angajat al Primariei, in niciun caz “don Primar cu multe obligatii pe cap”.

  16. Brumi says:

    @Vlaicu Alex: @Vlaicu Alex: Se pare ca dvs. nu ati citi bine articolul, dna. Gabi Barbu nu se scuza, NU ESTE DE ACORD ca un politician sa-i distruga credibilitatea si toata munca.

  17. Pece Maria says:

    #De la atata pateu a prins tupeu.Si cat tupeu….

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *