Administratie publica

Dacă lucrările de canalizare nu sunt finalizate la timp, HidroPrahova nu păţeşte nimic, dar România pierde bani europeni

În cazul în care lucrările de canalizare, derulate de HidroPrahova cu fonduri europene, nu vor fi finalizate la timp, nici o problemă… pentru Hidro. Se pierde actuala finanţare, dar se câştigă alta, pentru că se intră automat în următorul ciclu de finanţare europeană. Aceasta este o veste bună şi proastă, în acelaşi timp. Este o veste bună pentru că administraţia publică şi noi toţi n-am fi nevoiţi să suportăm de la bugetul Câmpinei costul lucrărilor din cauza nerespectării contractului de către firmele executante. Dar este şi o veste proastă, pentru că, practic, s-ar intra în următorul ciclu de finaţare europeană şi s-ar consuma din banii care foarte bine ar putea fi folosiţi pentru alte proiecte. Poate pare puţin complicat, dar de fapt este foarte simplu. Fondurile europene necheltuite acum se întorc la Bruxelles, dar asta nu înseamnă că în următorul ciclu de finanţare europeană România va avea mai mulţi bani. Iar din cei pe care îi va primi, va trebui să dea o parte pentru proiectele nefinalizate. Din suma rămasă vor putea fi demarate noi proiecte. Aceasta este o modificare legislativă care îi cam favorizează pe… puturoşi.

„Am participat la şedinţa Asociaţiei Municipiilor din România, unde am fost vizitaţi de ministrul Finanţelor – Darius Vâlcov şi ministrul Fondurilor Europene – Eugen Teodorovici. Am profitat de prezenţa lor şi le-am explicat situaţia de la Câmpina, unde lucrarea de canalizare se desfăşoară foarte greoi şi există riscul să nu se respecte termenul de finalizare prevăzut în contract. I-am întrebat pe cei doi miniştri ce se va întâmpla dacă proiectul nu va fi finalizat la timp şi mi-au răspuns că se va putea intra cu restul lucrărilor pe următorul ciclu de finanţare europeană. S-a schimbat legislaţia în materie de finanţări europene şi dacă se pierd fondurile alocate proiectului în acest ciclu de finanţare, se intră pe următorul. România pierde astfel nişte bani europeni şi aceasta este o problemă importantă. Ar fi de înţeles dacă apar situaţii deosebite la o lucrare, de exemplu o alunecare masivă de teren sau altceva care să ducă la mari întârzieri. Dar la Câmpina nu este cazul, aici lucrările sunt în întârziere pentru că se lucrează într-un ritm mult prea lent şi ar fi cumplit pentru noi să se prelungească această situaţie”, a declarat primarul Horia Tiseanu într-o conferinţă de presă care a avut loc astăzi.

Primarul Câmpinei spune că nu înţelege de ce nu iau nici un fel de atitudine cei care răspund de lucrările de canalizare, adică HidroPrahova şi Consiliul Judeţean, prin care se derulează proiectul cu finanţare europeană.

1 Comment

  1. constantin andrei says:

    Raspunsul este simplu,atata timp cat nu exista raspundere adica ‘sat fara caini”Hidro are o strategie bine pusa la punct si totul se converteste in bani adica profit ce este confidential.Oricine a lucrat pe un santier intelege foarte bine ce inseamna calitate slaba, adica nerespectarea procedurilor de lucru specifice a materialelor neconforme etc.Asta se intampla cand nu controleaza nimeni adica fara supervizare fara rapoarte fara receptia materialelor ,proiect cu deficiente neverificat si cu date de intrare subiective etc.
    Hidro poate oricand creste viteza de lucru si o va face in urmatoarea perioada lucrand „mizerabil”si salvand mare parte din bani lucru explicat mai sus.Cine va face supervizarea lucrarii si va constata deviatii de executie devine dusmanul lor si e considerat vinovat de intarziere ,asa ca Primaria stie foarte bine ce se intimpla nu sunt asa de nestiutori ci doar se protejeaza de practicile mizerabile ale constructorilor.Datorita faptului ca lucrarea e in spatiul public sigur ca deranjeaza populatia prin inchiderea si devierea circulatiei ,mizerie ,praf,etc.dar asta se va uita ,ce cu adevarat nu se va putea uita va fi NEFUNCTIONALITATEA Sistemului de canalizare in timp,doamne fereste ,datorita deviatiilor tehnice (sa ne amintim de introducerea unei noi tubulaturi in cea montata deja?).

    Asa ca Primaria are diplomatia si intervine doar in presa nu si pe teren unde intelege ca deranjeaza executantul ce nu poate fi tras la raspundere si nu e nimeni vinovat in afara de ROMANIA ce pierde fonduri iar tara arata inca jalnic la multe capitole.Nu se termina o lucrare ca se strica ce s-a facut (ex.mesterul Manole), cam asta e modelul din pacate.Nu se rezolva acuzand oameni ci sistemul creat ce nu poate fi schimbat prea usor,tocmai se spune ca legislatia europeana de accesare fonduri ajuta la aceasta debandada.Benefic la acest sistem este mentinerea unor locuri de munca pe termen mai lung in lipsa locurilor de munca permanente ce nu vor mai fi vreodata datorita disparitiei productiei industriale a orasului .
    Intreb Primaria daca cunoaste imnul echipei nationale de fotbal , poate folosi ca motto in lupta cu Hidro la acest proiect?.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *