După cum vă informam recent, societatea beneficiară a lucrărilor de canalizare din Câmpina şi firmele executante – Cast şi Concivic au trimis Primăriei Câmpina un grafic al lucrărilor de canalizare care urmează să se realizeze în municipiu în acest an. Un grafic care a fost analizat minuţios de reprezentanţii Primăriei şi consilierii locali din comisia special constituită pentru urmărirea lucrărilor de canalizare, iar la final a fost trimis înapoi societăţii HidroPrahova pentru a fi corectat şi… semnat. Pentru că, după cum a afirmat astăzi primarul Horia Tiseanu, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PNL, graficul nu este asumat de nimeni, de vreme ce nu-l semnează nimeni. Iar în aceste condiţii, Primăria nu are pe cine amenda în cazul în care graficul de lucru nu este respectat. „Şi nici nu poate fi respectat!”, consideră primarul Câmpinei.
Toate problemele legate de lucrările de canalizare au fost discutate şi rediscutate miercuri, într-o şedinţă care a durat ore bune şi care a avut loc la Primăria Câmpina. Au participat toate părţile implicate – reprezentanţii HidroPrahova, Cast, Concivic şi cei ai administraţiei locale. Inclusiv cei patru consilieri locali din comisia constituită pentru urmărirea acestor lucrări (Enache Dragomir, Marian Nistor, Rodica Papuc şi Marian Dulă). În cadrul acestei şedinţe şi apoi printr-o scrisoare amplă, transmisă conducerii HidroPrahova, reprezentanţii administraţiei locale au ajuns la următoarele concluzii:
– în luna decembrie 2014, Cast şi Concivic au anunţat că sistează lucrările până la 12 ianuarie 2015, iar apoi le vor relua, dacă vremea permite. „Vremea a permis, dar iată că nici la această dată nu s-a pregătit vreun front de lucru”, a afirmat primarul Horia Tiseanu;
– înainte de a se apuca de orice nouă lucrare, Cast şi Concivic trebuie mai întâi să le finalizeze pe cele deja începute. „Avem mai multe situaţii de acest fel, pe străzile Bogdan Vasile şi Ion Câmpineanu, ba chiar şi pe Crişuri, unde ei spun că au finalizat lucrarea, dar nu este aşa”, a precizat primarul Tiseanu;
– firmele executante trebuie să lucreze pe tronsoane, „nu să blocheze toată strada, astfel încât să nu mai fie posibil accesul maşinilor de intervenţie de la pompieri sau ambulanţă, sau accesul locuitorilor din zonele în care se intervine”, după cum a afirmat primarul Horia Tiseanu;
– firmele executante trebuie să-şi extindă programul de lucru, să muncească zi lumină, ba chiar şi în week-end;
– firmele executante trebuie să amplaseze panouri la fiecare lucrare, „iar pe aceste panouri să se scrie clar când începe şi când se termină lucrarea, cu scuzele aferente faţă de locuitorii din acele zone pentru disconfortul creat. Vom verifica dacă se respectă acest lucru”, a spus consilierul local Rodica Papuc;
– graficul nu poate fi respectat pentru că nu este realist, „de exemplu, Strada Orizontului apare cu execuţie lucrare în cinci zile. Păi ei nu termină nici de săpat în cinci zile această stradă!”, este de părere primarul Tiseanu.
Dincolo de toate aceste lucruri, primarul Horia Tiseanu a dorit să precizeze şi pentru presă, dar să şi reamintească reprezentanţilor HidroPrahova faptul că „Primăria şi Consiliul Local nu au avut nici o implicare în licitaţia organizată pentru executarea lucrărilor de canalizare cu fonduri europene şi nici în alegerea dirigintelui de şantier. Întregul proiect este derulat de Consiliul Judeţean şi societatea HidroPrahova”.
Exista o chestie numita „contract”. La chestia aia numita „contract” exista o anexa denumita „grafic de executie”. Ala e graficul de executie CONTRACTUAL, adica cel mai asumat grafic dintre grafice.
In loc sa faca schimb de hartii fara valoare, „specialistii” primariei ar putea sa consulte graficul contractual, eventual sa-l faca si public.
Mai exista ipoteza in care HidroPH si Primaria ar fi semat un contract FARA un grafic anexat la contract. Asta inseamna ca, practic, le-au zis executantilor sa termine ei cand vor lucrarile.. Deci orice scenariu am accepta, e vorba de lipsa de profesionalism la Primarie (incompententa) si de ceva spaga la HidroPH (indiferenta)…. deci nimic nou.
Primaria Campina nu este parte in nici un contract. Contractul de executie este incheiat intre HidroPrahova si firmele care au castigat licitatia si realizeaza lucrarile.Licitatie care nu a avut loc pe plan local, ci la nivelul Consiliului Judetean.
3 cuvinte, admin: Autorizatie de Construire
Atat.
Primaria e parte la orice contract de constructie ce se desfasoara pe teritoriul localitatii pe care o reprezinta. Ea AUTORIZEAZA constructia si tot ea are dreptul (si obligatia) de a autoriza numai constructii ce respecta anumite criterii (urbanism, tehnologie, mediu etc.).
La fel cum Primaria a autorizat un proiect de anvergura fara sa consulte graficul, acum are dreptul de a retrage autorizatia.
Dar e greu, sunt bani multi si oameni multi implicati. Totusi, e bine sa nu dezinformam lumea si sa „spalam” Primaria de vreo vina.
si, ca sa merg mai departe, daca nu are nicio calitate in contract, atunci cum de isi permite Primaria sa ceara toate hartiile astea?
Ma rog, problema nu e ca primaria cere hartiile asyea… problema e ca ar fi trebuit sa fie cerute (si intelese!!!) la timp, nu acum…
Problema reala e fuga de raspundere si lipsa verticalitatii, aceasta manie mioritica de a da vina pe factori externi.
Marea problema, de fapt, e ca Primaria (reprezentata de dl. Tiseanu) a trecut de la o abordare de genul „nu avem ce sa facem, nu suntem implicati” la o abordare tip „firmele sunt neserioase, HidroPH isi bate joc de noi”. Da, firmele sunt neserioase, da, HidroPH isi bate joc de noi, dar stiti de ce? PENTRU CA SE POATE! Pentru ca PMC, organ de control in acest caz, nu si-a facut treaba – fix de-aia.