Social

Patru persoane reţinute în dosarul de corupţie de la Ministerul Agriculturii. Printre ei se numără şi directorul Antena 1 Ploieşti

Sigla-DNAProcurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a patru inculpaţi. Este vorba despre Laurenţiu Virgil Găman – secretar general în cadrul Ministerului Agriculturii, Tamas Peter Nagy – secretar de stat în acelaşi minister, Joszef Zoltan Haller şi Claudiu Vasilescu – administratorii unor societăţi comerciale, ultimul dintre ei fiind şi directorul Antenei 1 Ploieşti. Laurenţiu Găman şi Tamas Peter Nagy sunt cercetaţi pentru luare de mită, instigare la uz de fals, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la spălare de bani. Joszef Zoltan Haller şi Claudiu Vasilescu sunt cercetaţi pentru complicitate la luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani.

După cum precizează DNA, în cursul lunii octombrie 2014, cu ocazia organizării unor evenimente agricole, Laurenţiu Găman şi Tamas Peter Nagy au pretins de la persoane din conducerea firmei organizatoare suma de 40.000 euro. Această sumă de bani, ce reprezenta o parte din valoarea de 414.160 euro a contractului, încheiat între firma organizatoare şi Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, urma să fie virată către cei doi inculpaţi prin intermediul unei firme agreate de aceştia. Deoarece, persoanele din conducerea firmei organizatoare au insistat că suma de 40.000 euro nu poate fi plătită către o singură societate comercială, întrucât competenţele lor sunt limitate la semnarea contractelor cu o valoare de până la 15.000 euro, cei doi au fost de acord ca suma de 40.000 euro să fie plătită către mai multe firme agreate de ei.

Astfel, în data de 11 decembrie 2014, Laurenţiu Găman şi Tamas Peter Nagy au primit prin intermediul firmelor administrate de Joszef Zoltan Haller şi Claudiu Vasilescu şi o altă persoană, suma totală de 176.904,9 lei, din care 64.480 lei i-au lui Tamas Peter Nagy, iar restul lui Laurenţiu Găman. Cei doi i-au determinat pe administratorii firmelor respective să întocmească, în fals, mai multe contracte de prestări servicii către firma organizatoare (spoturi publicitare şi protocol). Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentaţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane. Unul dintre cei urmăriţi penal în acest dosar este europarlamentarul Laurenţiu Rebega, fost vicepreşedinte al CJ Prahova.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *