La nivelul Parlamentului României se discută despre modificarea Codului Electoral, iar primele dezbateri vizează alegerea primarului şi a preşedintelui de consiliu judeţean. În aceste condiţii, era normal ca la Comitetul Director al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), care a avut loc la începutul acestei săptămâni, subiectul alegerilor locale să fie dezbătut pe larg. Din Asociaţia Municipiilor fac parte primarii… municipiilor, inclusiv primarul Câmpinei, Horia Tiseanu, prezent, de altfel, la şedinţa Comitetului Director al AMR. Ei bine, toţi primarii prezenţi la şedinţă, indiferent de culoarea lor politică, s-au declarat în unanimitate pentru menţinerea actualelor prevederi legislative legate de alegeri, mai exact pentru alegerea într-un singur tur de scrutin a primarului şi preşedintelui consiliului judeţean. Nu este o decizie surprinzătoare. Se ştie foarte bine că alegerea primarului într-un singur tur de scrutin îi avantajează exact pe edilii în funcţie. Surprinzător este alt lucru. La începutul anului, cei doi copreşedinţi ai PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, au anunţat că PNL va susţine în Parlament revenirea la vechiul sistem de vot în cazul primarilor şi preşedinţilor CJ, adică revenirea la două tururi de scrutin. La scurt timp după anunţul conducerii PNL, iată că primarii acestui partid au altă părere şi şi-o exprimă fără nici un fel de rezerve. Pentru că, precizăm, mulţi dintre primarii de municipii din AMR fac parte din PNL.
Vă reamintim că Legea electorală a fost modificată în anul 2011, prin consens politic, iar în 2012 au fost primele alegeri locale cu un singur tur de scrutin pentru primari şi preşedinţii CJ.
Este de recomandat folosirea metodei de la jocul ROBINGO.Se pot economisi foarte multi bani publici ce pot fi folositi cu adevarat pragmatic in folosul populatiei .Mai bine partidele cu pretentii sa se preocupe de modificarea statutului de partid si aplicarea de filtre in vederea stoparii la timp a coruptiei.Exemplu ;nu au voie sa participe persoane cu imprumuturi la banci si fara acoperire in ideea ca pot plati ratele din spaga curenta viitoare.
sa mai vrea dl Tiseanu inca un mandat pe care spera sa l obtina avantajat de un singur tu? vai de capul nostru! a avut un mandat bun, unul bunicel si unul din ce in ce mai prost, ar cam fi cazul sa se opreasca, e suficient!
Daca analizez numai prin prisma avantajului financiar, accept opinia primarilor si presedintilor C.J.de a fi alesi din primul tur de scrutin.In rest nu vad nici un avantaj pentru alegatori.Din contra,cei in functie profita de o asemenea conjunctura.Nu ma surprind schimbarile subite de gandire ale celor din PNL(PDL).Sunt pe aceeasi lungime de unda cu d-l Constantin.