Administratie publica

Proiectul bugetului local al Câmpinei, aşa cum este el. Adică… ameţitor

Primaria-CampinaSume incredibil de mari apar în proiectul bugetului municipiului Câmpina pentru anul 2015. Şi de vreme ce apar, înseamnă că vor fi şi bani, pentru că Primăria trebuie să se fi bazat pe ceva în momentul în care a inclus în buget nişte lucrări foarte costisitoare. Vom vedea cum vor sta lucrurile şi ce se va reuşi efectiv să se realizeze în acest an. Suma totală alocată investiţiilor este de 6,57 milioane lei, adică aproape 66 miliarde lei vechi. Şi iată cele mai importante investiţii incluse în proiectul bugetului local, proiect care urmează să fie supus aprobării Consiliului Local Câmpina luna viitoare:
– reabilitare Liceul Tehnologic Energetic – 1.317.000 lei, adică peste 13 miliarde lei vechi. După cum ştiţi, administraţia locală a ratat şansa de a accesa fonduri europene pentru continuarea lucrărilor de la Liceul Energetic, iar odată respins un proiect nu mai există posibilitatea de a se reveni cu el într-un nou ciclu de finanţare europeană. În aceste condiţii, iată, se dau bani de la bugetul local pentru ceea ce se dorea a fi „campusul şcolar Energetic”. Şi, cel mai probabil, se vor mai da bani şi în anii următori;
– realizare cimitir uman „Lumina” – 1,2 milioane lei, adică 12 miliarde lei vechi pentru proiect tehnic şi execuţie. Şi aici este o întreagă discuţie pentru că valoarea totală a proiectului se ridică la 4,16 milioane lei fără TVA, adică peste 40 miliarde lei vechi. O sumă foarte mare, în opinia noastră, pentru 13.000 mp de morminte, 8.000 mp de alei, străzi şi spaţii administrative. Dar poate nu ne pricepem noi… Oricum, termenul de realizare a noului cimitir este de 36 de luni, adică 3 ani, iar în acest an se alocă de la buget 12 miliarde lei din cele 40 miliarde necesare;
– modernizarea străzilor General Ion Stoica, Colonel Haralambie Săvulescu, Gloriei şi Aleea Bujorului – 500.000 lei, adică 5 miliarde lei vechi;
– modernizarea Străzii Arinului – 700.000 lei, adică 7 miliarde lei vechi;
– modernizarea străzilor Zimbrului, Zefirului, Viitorului şi Vânători – 200.000 lei, adică 2 miliarde lei vechi;
– sistem video de supraveghere intersecţii – 1.000.000 lei, adică 10 miliarde lei vechi. Dar aici este o discuţie pentru că este posibil să se încerce implementarea acestui proiect cu fonduri europene. Şi atunci nu va fi suportată de la bugetul local decât cofinanţarea de 2%;
– cofinanţare pod peste râul Doftana (în parteneriat cu Consiliul Judeţean şi Consiliul Local Băneşti) – 200.000 lei, adică 2 miliarde lei vechi;
– extindere cimitir Bobâlna – 135.000 lei, adică 1,35 miliarde lei vechi;
– cofinanţare reabilitare conductă de aducţiune, conductă de transport şi relee distribuţie apă potabilă – 620.000 lei, adică 6,2 miliarde lei vechi.

Alte investiţii:
– cofinanţare extindere conductă gaze naturale străzile General Ion Stoica şi Colonel Haralambie Săvulescu – 50.000 lei, adică 500 milioane lei vechi;
– reabilitare termică blocuri locuinţe – 30.000 lei, adică 300 milioane lei vechi;
– achiziţie fântână Parc Milia – 80.000 lei, adică 800 milioane lei vechi;
– studiu de fezabilitate restaurarea, dotarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural pentru obiectivul de patrimoniu Muzeul Memorial „B.P.Hasdeu” – 100.000 lei, adică 1 miliard lei vechi, în vederea accesării de fonduri europene;
– PUZ modernizare şi căi de comunicaţii zona Muscel, Arinului, Rezervoarelor – 60.000 lei, adică 600 milioane lei vechi.

Acestea sunt, aşadar, investiţiile programate pentru anul 2015, cu bani de la bugetul local. La acestea s-ar adăuga continuarea lucrărilor la blocul de necesitate de pe Bulevardul Bălcescu şi modernizarea unor străzi cu bani din creditul bancar de 8 milioane lei pe care administraţia locală intenţionează să-l acceseze în acest an şi despre care am scris anterior. Despre lucrările incluse la capitolul reparaţii vom scrie, de asemenea, separat, pentru că şi acolo am descoperit lucruri interesante. Dar, repetăm, este vorba despre proiectul bugetului local pentru 2015, la care mai pot interveni unele modificări înainte de a fi aprobat de Consiliul Local.

11 Comments

  1. yyy says:

    as paria un leu pe faptul ca Tiseanu are partea lui la fiecare lucrare. deh, trebuie sa stranga banii negri ca-l asteapta zile grele!

  2. Florin Popa says:

    cimitir de aproape 1 milion euro? Doamne fereste! cum asa ceva? este incredibil asa ceva! ce vreti sa faceti acolo domnilor care conduceti orasul de costa 1 milion de euro???

  3. Tudor says:

    da, aruncam usor cu miliardele si nici nu stiu daca le avem; corecta observatia cu cimitirul, sincer sa fiu nici nu/mi vine sa cred ca poate costa atit; si cum sa fie un miliar lei un studiu de fezabilitate, ma refer la cel de la muzeu? si la strazi mi se pare ca se aloca multi bani, 7 miliarde Arinului? in ce tara traim, oameni buni?

  4. Tache says:

    Studii si iar studii de fezabilitate.O parte din bani ajung la stiu eu ce ageamiu.Campusul de la Energetic…frumos era necesar dar toti fug de arogantele directorului…elita de tineri alege Grigorescu

  5. Amalia Suruceanu says:

    Toata stima pentru ca se face „ceva” si pentru cei decedati, dar pentru cei vii ce se face? Locurile de munca promise in campania electorala unde sunt? S-a gandit cineva sa se investeasca in dezvoltarea unui parc industrial, pentru atragerea investitorilor, pentru dezvoltarea industriei? Se zice ca se doreste sa devina Campina „oras turistic”; cum? cu ce? …. Sa nu ne mai intrebam atunci de ce ne pleaca copiii prin alte parti sa invete; sau de ce raman pe acolo!… Pacat de orasul asta si de ce ne-a dat Dumnezeu!

  6. Mihai says:

    Om avea si parastasele incluse in pretul cimitirului de costa atat de mult. Ca doar din banii nostrii se face nu?

  7. Alexandra Dima says:

    Cimitir de 4 milioane? Este o aberatie, sa-i fie rusine cui a gandit asa ceva!!! Ca sa nu mai zic, ne trebuie 3 ani sa facem un cimitir? Ce cimitir e ala de-ti trebuie 3 ani sa-l faci? Daca aberatia asta e bagata in bugetul localitatii vai de capul nostru pe cine am ales sa ne conduca!!!

  8. Cristian says:

    Buuun… Pun in discutie doar proiectul video. Indiferent ce sistem vor implementa trebuie sa fi cretin cu acte in regula sa aloci imensa suma de un milion lei. Sau sa pleci pe ideea ca trebuie facut cu dedicatie cu spagi corespunzatoare si preturi umflate peste masura.. …
    Nu trebuie sa uitam ca aproape tot ce vedem indiferent de nume e fabricat in China si de multe ori platesti brandul cat nu merita avand de fapt aceleasi produse fabricate in China.
    Sunt 2 modele de sisteme performante ce pot fi puse in practica. Sisteme profesioniste nu tampenii care sa consume banii.
    E vorba de IP camera si TVI.
    Sistemele TVI merg pana in 1080P aproximativ2,3 megapixeli la niste preturi incredibil de mici. Ca sa intelegeti un sistem de acest fel cu 16 camere IR nu poate sa depaseasca 30000 lei cu tva cu tot, folosind drept conexiune oricare provider de internet din Campina ce merge pe fibra. Deci din 1.000.0000 lei am putea pune peste 500 de camere performante. Ma cam indoiesc ca in Campina ar fi necesare 500 de camere. Dar sa zicem ca am pune vreo 100 camere normale si vreo 20 camere mobile. Am consuma mai putin de 250.000 lei.
    Daca se doreste o calitate de exceptie 4-5 megapixeli si camere ip milionul ala ai ajunge pentru vreo 300 de camere. In mod cert si 300 sunt prea multe pentru Campina.
    Retineti preturile sunt date pentru produse de buna calitate ale unui importator cu nume, Bentel Romania sau BNT cum a devenit de curand si includ si manopera de instalare. Calitatea camerelor este excelenta au 2 ani garantie si pana in acest moment pt camerele IP nu prea au fost probleme in garantie. Sistemele de acest tip la peste 4 megapixeli nu prea au mai mult de 2 ani vechime deci nu prea ai feedbak mai vechi de atat
    Pt TVI la 2,3 megapixeli nu prea exista feedback mai mare de 3 luni fiind introdus sistemul in Romania doar de 3 luni. Oricum din ce stiu eu functioneaza impecabil.
    Concluzia e una singura. Nu stiu daca exista proiect, cine l-a facut cand a fost facut dar cei ce au promovat suma asta sunt probabil neinfirmati sau snapani. Alta posibilitate nu exista. Iar daca aveti proiect mai vechi de 3 luni e cazul sa il aruncati.Datorita evolutiei sistemelor video se considera un proiect mai vechi de 3 luni ca desuet si de nepus in practica.
    E drept ca se poate ajunge si la suma de un milion. Dar probabil se doresc camere termice cum sunt cele de la granita si cu vizibilitate la peste 2 km. (asta e gluma) Nici macar instalarea unor camere speciale pt identificarea placutelor de inmatriculare indiferent de zi/noapte sau conditii meteo nu justifica alocarea sumei. Nici prin echiparea unui post centralizat de supraveghere, care oricum nu se justifica, nu se ajunge la suma alocata. De fapt odata cu camerele vine si soft gratuit de monitorizare care ruleaza bine mersi pt live pe orice calculator cat de cat performat.
    Si cu asta basta, ca si asa ma indoiesc ca vreo unul din consiliul Campina va avea bunavointa sa citeasca aici chiar daca i se va spune sa o faca…:P

  9. Tache says:

    Candva la Milia era Camera video…sa fie puse in zone strategice,prin fiecare cartiere,Bulevard,Lac,Scoli,Piata(unde se dau alea mai mari tepe).Scapam si de hoti si de oamenii strazii

  10. sorin says:

    Si daca se pun camere video, care e scopul? sa urmareasca…ce? Ca acele camere sa-si dovedeasca eficienta, cineva ar trebui sa le urmareasca, nu? Angajati pe unii care sa stea cu ochii beliti in monitoare 24/24 ore? Si inregistrarile alea trebuie sa stea si ele pe ceva, hard-disk, DVD etc… Alti bani, alta distractie, nu?
    „Modernizati” strazile???? Adica ce le faceti? Trotuare rulante? Sau faceti jacuzzi in gropile deja existente? Le asfaltati si le trasati, asta faceti!! Asta nu e modernizare, e o lucrare normala si uzuala pe care sunteti obligati s-o faceti! Aaaaaa, ca nu va doare capul de garantia lucrarii si in urmatorul an o luati de la capat, asta e poveste veche! Sa nu veniti cu porcarii ca nu tine asfaltul din cauza iernii, traficului, sarii si mai stiu eu ce, cum dracu prin Norvegia cu asfalt turnat la -30 grade, tine 10 ani?
    Fondurile europene se „rateaza” pentru ca acolo e control strict pe tot ce misca si tot ce se plateste, cum sa mai faci cate „una mica” cand stau aia de la Bruxelles cu ochii pe tine?
    Ce faceti baaaaa de 40 de miliarde la cimitir???? Sapati si mormintele, le puneti monumente de marmura la fiecare si faceti la fiecare mort pomenile pe 20 de ani in avans????? Aaaa, si puneti camere de supraveghere sa nu iasa mortii, sa va intrebe de sanatate!
    Studiu de fezabilitate… ca sa ce??? sa vedeti daca se merita restaurarea si pastrarea patrimoniului lui Hasdeu????? Si daca iese din studiu ca nu e cazul?????
    Fantana la Millia???? Mai, chiar nu mai aveti dram de rusine?????

  11. gica says:

    A cata oara se aloca fonduri la Hasdeu in cativa ani? Pe bune chiar m-am saturat sa vad cum se sug fonduri din bugetul orasului , pe aceleasi cai si cu ajutorul acelorasi personaje!

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *