Acesta nu este un subiect nou. În urmă cu câţiva ani s-a mai discutat despre posibilitatea schimbării datei la care să fie sărbătorită „Ziua municipiului Câmpina”, dar atunci au fost mai multe păreri contra decât păreri pro. Iar argumentul suprem a fost acela că, dacă eşti născut în ianuarie, nu-ţi sărbătoreşti ziua prin aprilie sau august. Între timp, însă, lucrurile s-au mai schimbat şi subiectul revine în actualitate. S-a discutat despre asta inclusiv ieri, la simpozionul aniversar „Câmpina 512”. Istoricul Alin Ciupală a insistat asupra schimbării datei pentru sărbătorirea Zilei Câmpinei şi a adus mai multe argumente în sprijinul acestei idei.
Înainte de a vă prezenta aceste argumente, să ne reamintim cum şi de ce s-a stabilit ca Ziua Câmpinei să fie sărbătorită la 8 ianuarie. În neobositele sale căutări, regretatul Silviu Dan Cratochvil a descoperit în arhiva de la Braşov un document, datat 8 ianuarie 1503, în care se menţionează pentru prima dată numele Câmpinei ca localitate liberă. „De asemenea MANSUL de KYMPENA a avut 425 livre ceară şi a plătit 1 florin şi 34 de aspri” – aceasta este traducerea din limba latină a înscrisului respectiv. În acelaşi an, cercetând aceleaşi registre de vamă din arhiva de la Braşov, apar şi alte nume de negustori câmpineni ca Şerban (scris Şorban) şi Costea, ce duceau spre vânzare la Braşov, de la Kympena, mai ales ceară. Pornind de la documentul descoperit de Silviu Dan Cratochvil, Consiliul Local Câmpina a decis, în 1995, ca Ziua Câmpinei să fie sărbătorită în fiecare an la data de 8 ianuarie.
Revenind la profesorul Alin Ciupală, acesta consideră că localitatea este mult mai veche şi că 8 ianuarie 1503 nu este o dată corectă privind atestarea documentară a Câmpinei. „Există certitudinea că documentul invocat de dl. Cratochvil nu este cel mai vechi document în care este menţionată Câmpina. Există documente, cărţi istorice, monografii în care se vorbeşte despre existenţa Câmpinei încă din secolul al XV-lea. Mai avem şi osemintele descoperite la Slobozia şi care atestă existenţa unei aşezări aici încă din anii 1400-1500 înainte de Hristos”, a afirmat Alin Ciupală. Acestor argumente li se alătură şi altele, mai puţin… istorice, să le spunem aşa.
Profesorul Ciupală spune că nu toate localităţile îşi sărbătoresc ziua în funcţie de data atestării documentare. „Putem alege o perioadă mai potrivită, nu imediat după sărbători, la începutul anului, când este şi foarte frig. Suntem oraşul cu cele mai multe zile însorite din an, putem alege ca zi aniversară 21 iunie, când este solstiţiul de vară. Sau putem vorbi cu preoţii din localitate să vedem dacă există vreo sărbătoare religioasă de care poate fi legată şi istoria Câmpinei. Zilele Bucureştiului, de exemplu, sunt de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. De asemenea, pentru că avem un oraş elegant, cu multe magnolii superbe, puteam lega Ziua Câmpinei de primăvară, când înfloresc magnoliile”, a mai afirmat Alin Ciupală.
Ideile lansate de istoricul şi muzeograful Alin Ciupală pot reprezenta baza de pornire pentru o dezbatere amplă. Poate chiar o dezbatere publică. Important este ca cei în măsură să o facă să demonstreze concret de când există această localitate, să meargă înapoi pe firul istoriei. Şi mai contează unele lucruri. Este foarte uşor să fie schimbată Ziua Câmpinei. Indiferent de argumente, nu este nevoie decât de o hotărâre a Consiliului Local Câmpina. Bun, o schimbăm, dar apoi ce facem? Îşi asumă Consiliul Local şi financiar organizarea an de an a unei sărbători adevărate, pentru toată lumea? Sau schimbăm data doar pentru a muta simpozionul aniversar la iarbă verde? Din punctul nostru de vedere, decizia în sine nu e uşor de luat, dincolo de argumentele istorice sau civice. Subiectul, însă, rămâne deschis.
Ideal este in sezonul cald….
Eu stiu un lucru, Campina trebuie sarbatorita de campineni nu doar de autoritati.
Bravo….Numai ca trebuie lucrat un pic si cu populatia…Intradevar de ce sa nu se bucure toti campinenii de o zi frumoasa de vara ….sa mearga toata lumea la bbq pe Muscel…ca pe vremuri….ar fi frumos sa fie asa…Succes…!!!