Administratie publica

Exclusiv. Modernizarea Căii Dacia, o investiţie cu fonduri europene, dar şi cu foarte multe nereguli (II)

Pasaj suprateranAm scris în prima parte a acestui serial despre modul în care a fost schimbată soluţia tehnică a lucrării şi toate acţiunile comise pentru „acoperirea” unor ilegalităţi. Nu sunt lucruri inventate, ci fapte concrete descoperite de Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) şi Serviciul de Constatare şi Stabilire Nereguli – POR. Astăzi vom scrie despre licitaţia pentru executarea pasajului suprateran şi despre iluminatul public de pe bretelele pasajului. Precizăm că lucrarea privind iluminatul public a fost inclusă încă de la început în caietul de sarcini întocmit pentru licitaţie. Au fost depuse în total trei oferte:
1. Arcada Company SA Galaţi – 15.208.026,14 lei fără TVA, durata de execuţie 11 luni, garanţie 10 ani;
2. SCT SA Bucureşti, în asociere cu Matero Ama SRL Câmpina – 15.096.992,87 lei fără TVA, durata de execuţie 7 luni, garanţie 10 ani;
3. CAST SRL, în asociere cu CARENA SPA IMPRESA DI CONSTRUCTIONI – 18.827.946,05 lei fără TVA, durata de execuţie 4 luni, garanţie 25 ani.
Aici precizăm că, pentru lucrarea de iluminat public, Cast venea cu societatea DAC Electric Câmpina ca şi subcontractant.
A câştigat Cast Băneşti, dar Arcada Company a contestat licitaţia şi a câştigat, într-o primă fază, la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. S-a ajuns apoi în instanţă, unde câştigătoare a fost declarată asocierea dintre Cast Băneşti şi Carena Spa.
Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) a verificat atunci modul în care a decurs achiziţia publică şi totul părea în regulă. Numai că, acum, după controalele DLAF şi şi Serviciului de Constatare şi Stabilire Nereguli – POR aflăm că „ANRMAP a apreciat în mod eronat că ofertantul câştigător a îndeplinit cerinţele minime de calificare privind experienţa similară în execuţia şi proiectarea iluminatului stradal, creând astfel un avantaj nejustificat ofertantului declarat câştigător”.
Vă redăm un fragment din Procesul verbal de constatare a neregulilor şi de stabilire a creanţelor bugetare privind proiectul „Modernizare Calea Dacia”, întocmit în baza Notei de control a Departamentului de Luptă Antifraudă şi a raportului Serviciului de Constatare şi Stabilire Nereguli – POR:

Facsimil 1 Facsimil 2

În concluzie şi pe înţelesul tuturor, pentru că nu s-a reluat licitaţia, pentru că s-a mers mai departe cu includerea iluminatului public în lucrarea propriu-zisă, deşi nu era o cheltuială eligibilă şi nu trebuia plătită din fonduri europene, Primăriei Câmpina i s-a aplicat ulterior o corecţie financiară de 5% din valoarea lucrării. Adică o sancţiune financiară de 1,4 milioane lei, plătită de la bugetul local în noiembrie 2013, după ce conturile Primăriei au fost blocate de Fisc.
Concluziile echipelor de control sunt mult mai ample şi destul de complicate, cu mulţi termeni tehnici şi juridici. Noi v-am prezentat pe scurt problemele legate de achiziţia publică şi sperăm că s-a înţeles în ce au constat principalele nereguli.

Citiţi şi: http://www.campinaph.ro/2015/02/exclusiv-modernizarea-caii-dacia-o-investitie-cu-fonduri-europene-dar-si-cu-foarte-multe-nereguli-i.html

 

22 Comments

  1. A. Mihai says:

    Foarte, foarte tare!
    Concluziile raportului prezentat de voi arata clar ca totul a fost pus la cale de la inceput, iar procurilor DNA le va fi foarte usor sa probeze premeditarea, ceea ce probabil este cel mai grav lucru!

  2. Cecilia Barbora says:

    Din ceea ce am citit in aceste doua episoade, sunt multe persoane care vor avea de dat cu subsemnatul pe la DNA. Iar dintre toti, primarul este in cea mai delicata postura. Dar s-s pus singur in aceasta postura…

  3. Cecilia Barbora says:

    Scuze, mai aveam o intrebare: mai urmeaza si alte episoade, ca deja ne-ati bulversat? Oricum, va felicit pentru curaj! Nu stiu cine din presa campineana ar mai fi facut asa ceva, pentru ca ii cunoastem bine pe toti…

  4. admin says:

    Da, mai sunt inca doua episoade si gata. 🙂

  5. Tomitza says:

    Cum au putut fi atat de naivi (nu vrea sa spun prosti) sa creada ca vor putea scapa dupa toate aceste nereguli pe care le semnalati?

  6. Florica says:

    La materialul precedent pe marginea aceluiasi subiect, aparusera unii care spuneau ca ei stiau despre toate acele lucruri. Unde sunt acei comentatori acum? Stiau si de cele prezentate acum?
    Din cate vad eu, din pacate, Tiseanu si acolitii lui ne vor face orasul de ras! Nu exista nici o modalitate sa il impiedicam sa facem acest lucru? Mi-ar fi teribil de rusine ca sunt campineanca atunci cand vor zornai catusele la mainile primarului din orasul meu!!! Ce se poate face?

  7. As says:

    Sa asteptam si ultimele doua episoade.Atunci vom putea trage o concluzie.In momentul de fata sunt multe necunoscute,multe pareri,multe acuzatii…Oricum organele abilitate au calificarea necesara si puterea de a decide.Cu regret si spre rusinea noastra ,deja un cetatean din orasul nostru a fost chemat la DNA pentru explicatii.Si probabil vor urma altii…

  8. Dan-Dana says:

    Pana la urma a fost ceva corect in marele proiect cu care se tot lauda Tiseanu? Sau a fost totul numai o hotie de la un capat la celalalt, iar noi, campinenii, care l-am votat ca prostii pe Tiseanu, va trebui sa platim pana la urma toate cele 6 milioane euro, care au intrat in buzunarele unor smecheri?!

  9. electricianu says:

    Ce ziceti, nea Stefanovici o dormi linistit?

  10. Apa de pe Garla says:

    Stiti care este ironia sortii? Ei bine, … de Virgil Guran, tocmai cel care a facut sesizare anonima (om curajos!) la DNA privind Cl Dacia impotriva lui Tiseanu, va deveni acum coleg de partid cu primarul si, smecher cum il stie toata lumea, va profita de o foarte probabila arestare a primarului pentru a deveni seful noului PNL, care sa includa si PDL-ul. Si uite asa se va duce de rapa si noul partida, la fel cum s-a intamplat cu tot ce a condus Guran!

  11. Andrei O. says:

    Acest serial(asa cum il numiti) are cam multe secvente lipsa… si protagonisti lipsa..Intreba cineva in episodul 1 al acestui serial de Dragomir , si pe buna dreptate.Oare nu el a fost presedintele comisiei de licitatie care o tot investigati ?? Ba chiar presedintele comisiei de receptie a lucrarii in discutie , care trebuie sa recunoastem este una dintre cele mai importante realizari a orasului Cimpina . Hai sa nu ii mai punem in spinare totul lui Tiseanu . Acum cateva luni scriati de castigarea procesului , de catre acelasi Tiseanu , cu Ministerul Dezvoltarii,in legatura cu o alta nota de corectie aplicata aceluiasi proiect .. Nu zic sa fim recunoscatori pentru alte proiecte . Dar macar pentru acesta care este posibil sa fi fost sau sa fie in continuare o sansa la viata pt fiecare dintre noi care trecem pe el. Eu sunt un om practic , cimpinean 100% si ma gandesc la cate vieti a salvat acest proiect..

  12. admin says:

    Noi nu scriem despre persoane. Am si precizat acest lucru in primul episod. Noi scriem doar despre fapte, nu e treaba noastra sa stabilim vinovati si nu punem nimic in spinarea nimanui. Am precizat tot timpul si sursa informatiilor noastre. De altfel, atat DLAF cat si Serviciul de Constatare si Stabilire Nereguli – POR asta au verificat, faptele, nu persoanele.
    Da, lucrarea era necesara, foarte necesara Campinei si nu numai. Arata extraordinar si este foarte utila. Am scris si asta. O recunoastem cu totii.

  13. Apa de pe Garla says:

    pt Andrei O. – din pacate, constata ca nu se intelege un lucru: asta este abilitatea meschina a multor politicieni, de a ascunde sub motivul interesului public (da, acest pasaj era necesar) o megaescrocherie, de unde sa-si traga ei milioane de euro. Am ajuns sa ne bucuram ca ni se asfalteaza strada, dar nu vrem sa ne uitam ca aceasta lucrare costa cat jumatate din Burj Al Arab, pentru ca trebuie sa-si traga unii niste bani!

  14. serbanescu says:

    Faptul ca lucrarea este foarte utila si ca a salvat vieti nu justifica furtul.
    Pentru ca in ultima instanta aici, ca si in alte lucrari este vorba de un furt.
    Dar asa suntem noi romanii toleranti. Ce daca au furat dar ne-au dat si noua ceva ( o galeata, un ulei….o intrare in oras). Cu ,,Europa” insa nu tine. Am vrut sa traim ca ei trebuie sa le respectam regulile.

  15. serbanescu says:

    In ceea ce-l priveste pe Guran mare dreptate .Vorba lui Gigi este o hahalera. Vai de orasul asta daca ajunge pe mana lui.
    Mai bine l-ar angaja la televiziune ca numai pe acolo sta.
    Tot timpul se descurca, le stie pe toate, de la sanatate la invatamant, de la agricultura la economie, mereu cade in picioare ca pisica. Uita sa spuna ca revolutia l-a prin SECRETAR U.T.C. cu mari perspective de promovare.
    Acum este un liberal pursange.

  16. Laurentiu says:

    Asta e jecmaneala! Furt pe fata! De ce pana acum nu s-a spus nimic? Toti cei care au stiut si au tacut sunt la fel de vinovati ca cei care au furat cu buna stiinta din banul public!

  17. LJ says:

    Probabil ca toate itele acestui dosar duc mult mai sus decat ne putem noi inchipui. Anghel nu cred ca mai e o miza pt nimeni, Tiseanu e doar un neica-nimeni care a ciugulit si el de pe unde a putut; repet, miza dosarului cred ca e mult mai mare!

  18. Bibi says:

    Sunt fapte foarte grave despre care se spune in documente oficiale ale unor institutii de control! Cred ca va fi o lista lunga de inculpati, in frunte cu Tiseanu!

  19. Gyl says:

    Daca pana acum a mai fost cum a mai fost, de aceasta data Tiseanu nu mai are scapare. Pacat pentru el, pentru familia lui si pentru orasul acesta care nu merita o asemenea rusine de primar!

  20. Gelu Simion says:

    Il cunosc destul de bine pe Tiseanu, inca de pe vremea cand lucra la Neptun. Nu ar fi capabil sa realizeze el de capul lui un asemenea plan de a aranja toate lucrurile. Eu cred ca altcineva a pus la cale totul. Probabil Anghel… El este capabil din punct de vedere intelectual la asa ceva. Dar atunci inseamna ca Tiseanu nu e decat o …, care a executat niste ordine …, bucurandu-se desigur la cativa arginti!

  21. Anrei O. says:

    Sa ne intelegem nu am luat partea nimanui ,dar asta este punctul meu de vedere care consider ca trebuie sa il respectati . Insa nu inteleg de ce stimate administrator simtiti nevoia sa combateti doar acest tip de interventii . Este vre-o conditie cumva ,aceia sa scriem decat punctul de vedere care il promovati de cateva articole incoace ?? Pentru ca despre asta este vorba ,constat cu dezamagire ca incalcati principiile unui jurnalism de calitate , ca nu sinteti obiectiv , ca transmiteti informatii care imping cititorii sa ia anumite pozitii sau sa lanseze anumite critici . Va dau un prim exemplu care m-a facut sa imi pun anumite semne de intrebare .Daca vreti sa demonstrati ca nu e treaba voastra sa stabiliti vinovati si sa scrieti doar despre fapte de ce v-ati grabit sa o plasati pe aceea angajata Barbu in ipostaza de tap ispasitor ??? Sinteti cumva avocatul dansii ?Faptul ca v-ati grabit /permis sa dati sentinte asupra persoanelor se numeste MANIPULARE MEDIATICA! ! Lasati persoanele avizate,comitete disciplinare sa ia decizile corecte.Apropo ,nu am auzit sa fi fost sanctionata in vre-un fel aceasta doamna dar sustin gasirea celor responsabili si pedepsirea lor . Sunt un simplu cetatean , cu taxe si impozite platite la zi , tata de copil care a facut liceul la Energetic si ma afecteaza sa vad ca din cauza unor iresponsabili se pierd finantari de milioane de euro . Am participat la sedinte cu parintii in cladirile acestui liceu si stiu cita nevoie ar fi fost de investitile acestui proiect . Pacat , mare pacat..

  22. horia says:

    fratilor,e f corect ce spuneti.Dar va rog ceva:pe mine ma cheama Horia Frincu si am avut mereu curaj sa zic si de Tiseanu,si de Anghel si de Guran…voi cine sunteti?pseudonime?

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *