Social

Gheorghe Nastasia şi Ştefan Lungu, în arest la domiciliu

Udrea si LunguCei doi sunt implicaţi în mult-mediatizatul dosar „Gala Bute”, Gheorghe Nastasia fiind secretar general în Ministerul Turismului în mandatul Elenei Udrea, iar Ştefan Lungu (foto) – fost consilier personal al ministrului Udrea. Sunt cei doi prahoveni (unul din Buşteni şi celălalt din Câmpina) despre care am scris anterior că sunt suspectaţi de luare de mită, respectiv trafic de influenţă, de către procurorii DNA. Potrivit unui comunicat de presă remis ieri de Direcţia Naţională Anticorupţie, în cazul celor doi, procurorii au dispus măsura arestului la domiciliu, asta după ce au fost reţinuţi 24 de ore şi după ce procurorii, împreună cu agenţi ai Serviciului Român de Informaţii şi Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, au descins la locuinţele lor din Bucureşti, Buşteni şi Câmpina.

Pentru persoanele interesate, iată informaţiile furnizate de DNA:

„În cursul anului 2011, inculpatul Nastasia Gheorghe, secretarul general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), i-a solicitat lui Gardean Adrian, reprezentantul în fapt al societăţii Termogaz Company S.A., un procent de aproximativ 10% din valoarea plăţilor încasate de această societate, în schimbul promisiunii că va facilita aprobarea finanţărilor pentru lucrările executate de societate în cadrul programului „Schi pentru România”. Nastasia Gheorghe a indicat lui Gardean Adrian că această sumă, de circa 3.000.000 lei, trebuie să o plătească societăţii lui Rudel Obreja, Europlus Computers S.R.L., cu titlu de sponsorizare pentru „Gala Bute”.
S.C. Termogaz Company S.A. este o societate specializată în lucrări de construcţii, care a încheiat, în perioada 2010-2011, mai multe contracte de achiziţie publică finanţate din fondurile MDRT prin programul „Schi în România”. Cele mai importante contracte aveau ca obiect amenajarea domeniilor schiabile din zonele turistice Gutâiul Doamnei (gestionat de UAT Cavnic) şi Straja (gestionat de UAT Lupeni), precum şi a unei pârtii de teleschi în oraşul Borsec. În perioada respectivă, veniturile societăţii ar fi fost reprezentate în cea mai mare măsură, din plăţile efectuate din fonduri publice”.

„În cursul anului 2010, inculpatul Lungu Ştefan, care îndeplinea la acel moment funcţia de consilier personal al ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, a primit suma totală de 695.367,06 lei, în două tranşe, de la inculpaţii Gardean Adrian, Gardean Miron şi Lupulescu Miron, reprezentanţi ai S.C. Termogaz Company S.A, în schimbul promisiunii că va determina funcţionarii din conducerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului să aprobe finanţarea unor contracte de lucrări încheiate de societatea respectivă cu mai multe unităţi administrativ teritoriale.
Suma de 695.367,06 lei, primită de inculpatul Lungu Ştefan, reprezintă 10% din suma finanţată de minister, iar pentru a ascunde natura acestor plăţi au fost întocmite mai multe contracte fictive de achiziţie, prin care o societate controlată de Lungu Ştefan, SC Last Time Studio SRL Câmpina, a fost interpusă în raporturile dintre Termogaz Company şi furnizorii obişnuiţi ai acesteia, cu scopul exclusiv de a majora artificial preţul produselor şi de a transfera diferenţa în patrimoniul inculpatului. De altfel, în urma unui control efectuat de către Direcţia Generală Antifraudă Fiscală la societăţile implicate, a reieşit că SC Last Time Studio SRL a fost o firmă interpusă, care nu a efectuat transport, montaj sau un alt serviciu care să justifice creşterea de peste 5 ori a preţului”.

În privinţa celorlalte persoane implicate în dosar, DNA face următoarele precizări:
– inculpaţii OBREJA RUDEL şi CORNEL RESMERIŢĂ (primarul municipiului Lupeni) au fost prezentaţi instanţei competente, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile
– faţă de inculpaţii GARDEAN ADRIAN, GARDEAN MIRON şi LUPULESCU MIRON s-a dispus măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, cu obligaţia de a nu părăsi ţara pe perioada măsurii
– de asemenea, DNA a cerut aviz Parlamentului pentru începerea urmăririi penale împotriva deputatului Elena Udrea (fost ministrul al Turismului) şi senatorului Ion Ariton (fost ministru al Economiei) în dosarul „Gala Bute” în care sunt suspectaţi de fapte de corupţie.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *