Social

Trei ani cu suspendare şi şase ani de încercare pentru fostul primar al comunei Băneşti, Petre Ion Costache

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMagistraţii Secţiei Penale a Curţii de Apel Ploieşti au pronunţat astăzi sentinţa în Dosarul 375/42/2012, cel privind aşa numitul „lot Costache”. Fostul primar al comunei Băneşti, Petre Ion Costache, acuzat de complicitate la furt calificat cu consecinţe deosebit de grave, trafic de influenţă şi conflict de interese, a primit o pedeapsă de trei ani cu suspendare. De asemenea, magistraţii au decis ca pedeapsă complementară, interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe o durată de 10 ani, interzicerea dreptului de a alege şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat pe o durată de 2 ani, după executarea pedepsei principale. Potrivit sentinţei pronunţate astăzi, Petre Ion Costache va fi supus unui termen de încercare de şase ani, perioadă în care va trebui să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Prahova la datele fixate, conform programului de supraveghere; să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele sale de existenţă.

Aşadar, fostul primar al Băneştiului scapă de închisoare şi asta în special datorită faptului că procesul său a început atunci când era în vigoare vechiul Cod Penal, mult mai blând decât actualul. Instanţa îl mai obligă pe Costache, în solidar cu inculpaţii Tudorache Gheorghe, Călin Constantin-Marian, Costache Dorel, Vasile Eduard Gabriel şi Dumitrache Ion, la plata sumei de 604.291,5 lei, despăgubiri civile către partea civilă SC OMV PETROM SA Bucureşti.

Vă reamintim că Petre Ion Costache a fost arestat preventiv la 21 martie 2012, el fiind cercetat pentru complicitate la furt calificat în formă continuată, luare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu contra intereselor publice şi conflict de interese. Costache a stat aproape şapte luni în arest preventiv, fiind judecat apoi în stare de libertate. Procesul a început la 9 octombrie 2012, sentinţa fiind pronunţată astăzi. Părţile implicate pot face apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *