Social

Biserica Ortodoxă impune parohiilor o taxă pentru finanţarea televiziunii şi postului de radio care aparţin Patriarhiei

TrinitasToate parohiile ortodoxe din ţară trebuie să cotizeze, din acest an, la susţinerea financiară a posturilor de radio şi televiziune Trinitas, care aparţin Patriarhiei Române. Printr-o hotărâre a Sfântului Sinod al BOR, fiecare parohie va contribui cu suma de 0,07 lei de familie pe lună, iar preoţii parohi au obligaţia ca, în fiecare lună, să achite la Centrul Eparhial, sumele strânse în funcţie de numărul de familii din parohie. Taxa este, într-adevăr, modică, dar la nivel naţional, anual, s-ar strânge peste 1,5 milioane euro pentru Trinitas.
Subiectul a apărut mai întâi pe blogul jurnalistului Cătălin Striblea şi a fost preluat apoi de site-ul de ştiri DC News. După apariţia în presă a informaţiilor despre taxa impusă parohiilor, Biserica Ortodoxă Română a remis un comunicat de presă în care face prezintă argumentele care au stat la baza deciziei luate de Sfântul Sinod:

„Trinitas Tv şi Radio Trinitas au apărut ca o necesitate misionară şi ca o formă complementară de comunicare, pentru a transmite mesajul Bisericii în casele oamenilor. Scopul major al acestora este intensificarea vieţii spirituale creştine, cultivarea unităţii ecleziale între eparhii, promovarea culturii şi spiritualităţii româneşti în context european, precum şi oferirea unei perspective pozitive, luminată de credinţă şi speranţă, asupra evenimentelor cotidiene ale societăţii. Prin intermediul acestor instituţii media cultural-religioase, Patriarhia Română informează opinia publică despre evenimentele bisericeşti, lucrarea pastoral-misionară, socială, educaţională şi culturală a Bisericii, dar şi aducând în atenţia publicului istoria, cultura şi tezaurul de credinţă şi spiritualitate creştină românească în context european.
Radioul şi Televiziunea Patriarhiei Române aduc multă lumină, bucurie şi speranţă mai ales persoanelor singure, vârstnice şi bolnave, prin slujbele religioase transmise zilnic (Liturghie şi Vecernie). De asemenea, realizează şi transmit ştiri, reportaje, emisiuni prin care promovează activităţile eparhiilor ortodoxe româneşti din apropierea graniţelor României şi din diaspora română. Prin urmare, este necesară susţinerea financiară a unei activităţi benefice pentru toate eparhiile Patriarhiei Române. După cum Televiziunea Română şi Societatea Română de Radiodifuziune sunt susţinute financiar prin plata unui abonament pe factura de energie electrică de către fiecare familie de români, tot aşa radioul şi televiziunea Trinitas ale Patriarhiei Române sunt susţinute financiar prin contribuţia clerului şi credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române”.

Chiar dacă nu este mare, taxa pentru radio şi TV reprezintă, de fapt, o taxă în plus pentru parohii, acestea având de plătit oricum sume destul de importante la Patriarhie, de la cotizaţia pentru Catedrala Mântuirii Neamului, diverse acţiuni ale BOR şi până la abonamentele lunare obligatorii la ziarul „Lumina”.

2 Comments

  1. gari says:

    Imi taie bon fiscal?(particip la tombola).Bonuri de masa primesc?

  2. Open says:

    Asteptam de mult timp sa ascult Evloghia live. Ba chiar am covinns un ateu covinns sa vina la concert. I-a placut f. mult, pana la speech-ul preotului de la Cotroceni despre tinerii care merg la concerte sa asculte muzica satanista. Atunci prietenul meu ateu a plecat. Mare pacat!

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *