Administratie publica

Câmpina aderă la… Asociaţia localităţilor riverane Dunării?!

CLDRNu este o glumă, nici măcar o păcăleală de 1 aprilie, pentru că şedinţa în care Consiliul Local va analiza şi vota această propunere a primarului Horia Tiseanu  are loc pe 26 martie. Adică, săptămâna aceasta. Şi iată cum stau lucrurile. Asociaţia Comunităţilor Locale Riverane Dunării (CLDR) a trimis Primăriei invitaţia ca municipiul Câmpina să devină membru al acestei structuri din care mai fac parte alte 20 de localităţi, dar şi universităţi, institute naţionale de cercetare şi dezvoltare, diverse fundaţii. Pe baza acestei invitaţii, primarul a iniţiat un proiect de hotărâre pentru participarea Câmpinei ca membru asociat al CLDR. Acum, să vedem care sunt localităţile care au fondat această asociaţie: Hârşova, Feteşti, Năvodari, Ghindăreşti şi Topalu. Ceilalţi membri fondatori sunt mai multe asociaţii şi fundaţii, printre care Eurolink – Casa Europei, Acţiunea Ecologică Română, România de Mâine, Fundaţia Universitară „Benone Puşcă”, ANTREC şi altele.
Iată câteva informaţii despre CLDR, preluate din actul constitutiv al acestei structuri: este o organizaţie neguvernamentală, non-profit, apolitică şi independentă, înfiinţată în octombrie 2014. Are sediul la Hârşova, iar scopul asocierii este „stimularea participării entităţilor din România la procesul de cooperare în vederea transpunerii în practică a Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării”.

În expunerea de motive care însoţeşte proiectul de hotărâre, primarul Horia Tiseanu menţionează că „scopul acestei aderări este acela de a crea parteneriate transnaţionale puternice pentru atragerea unor finanţări mai ample şi mai consistente de la Bruxelles şi din alte surse”. Bun, deci fonduri europene. În aceeaşi expunere de motive, precum şi în scrisoarea trimisă Primăriei de CLDR, se precizează, însă, care sunt cele trei tipuri de proiecte-cadru ce pot fi derulate prin Axa SUERD „Patrimoniu cultural-turism”, proiecte vizate de CLDR:
– modernizarea şi dezvoltarea porturilor turistice dunărene, inclusiv a punctelor de atracţie turistică de pe cursul afluţilor Dunării
– refacerea şi dezvoltarea unei reţele de promenade, parcuri, esplanade, perdele de protecţie/liziere pentru a contribui la protecţia mediului şi dezvoltarea traficului de vizitatori în toate zonele ţării
– constituirea şi consolidarea unei reţele de eco-staţiuni balneoclimaterice, care să transfere bunele practici dinspre zonele avansate ale Dunării şi să sporească autosustenabilitatea localităţilor respective.

Din punctul nostru de vedere, citind cu atenţie toate documentele anexate proiectului de hotărâre, nu reuşim să ne dăm seama ce legătură ar putea avea Câmpina cu Asociaţia Comunităţilor Locale Riverane Dunării, cu obiectivele acesteia şi proiectele vizate. Dar poate că noi nu avem nici un fel de viziune, nu înţelegem strategiile de atragere a fondurilor europene, nu vedem Dunărea care curge la doi paşi de noi şi doar ne dăm cu părerea. Poate că în cadrul şedinţei de joi a Consiliului Local, primarul Horia Tiseanu ne va lumina şi ne va face să înţelegem de ce ar fi bine ca municipiul nostru să adere la CLDR.

4 Comments

  1. shake says:

    Se mai „pune” de o deplasare in amonte la …Viena !

  2. Vlad says:

    @shake – sau macar una in Delta!

  3. As says:

    Sau de ce nu,investitie pentru un tunel Campina-Dunare de unde se pot stoarce bani?Si probabil,o noua”…”?

  4. Dorina Petcu says:

    asta e ca/n filmele cu prosti, am rezolvat toate problemele orasului si asta era nerezolvata

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *