În şedinţa de săptămâna trecută, Guvernul a modificat Legea Sportului, astfel încât autorităţile locale şi judeţene să poată avea baza legală pentru finanţarea cluburilor sportive. Până acum, de la bugetele locale şi judeţene nu puteau fi alocate fonduri decât pentru întreţinerea bazelor sportive, nu şi pentru finanţarea efectivă a unui club, a unei echipe. Prin noua modificare adusă Legii 69/2000, situaţia se schimbă şi autorităţile locale pot da bani direct pentru sport, asta pe lângă finanţarea unor proiecte în conformitate cu Legea 350/2005. După cum se precizează într-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Tineretului şi Sportului, modificarea aprobată de Guvern, la articolul 18 al Legii 69, este următoarea: „prin hotărâre de Consiliu Local sau Judeţean se pot finanţa de la bugetul local sau judeţean structurile sportive din sportul de performanţă, sport care este de interes naţional şi nu de interes general, în sensul Legii 350/ 2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile.”
Aceeaşi lege defineşte sportul de performanţă ca fiind cel care se practică într-un cadru organizat, cu un sistem de selecţie, pregătire şi competiţie. Urmează publicarea în Monitorul Oficial a ordonanţei prin care Guvernul a modificat Legea Sportului şi apoi normele de aplicare a noilor prevederi din care vom afla, probabil, mai multe date privind modul în care administraţia locală poate finanţa cluburile sportive.
După cum probabil ştiţi, multe administraţii locale din ţară au au avut probleme cu DNA din cauza banilor daţi unor cluburi de fotbal, în general, iar mulţi primari au ajuns chiar în faţa instanţei tocmai pentru nerespectarea regimului finanţărilor din domeniul sportului. Fie s-a apelat la tot felul de tertipuri financiare, fie s-au făcut plăţi directe către cluburi sau asociaţii sportive, de la bugetele locale, iar banii au fost folosiţi pentru prime de joc, salarii sau deplasări, ceea ce legea nu permitea înainte de modificarea menţionată mai sus.