Administratie publica

Punctul de vedere al conducerii Spitalului Voila cu privire la articolul publicat de noi referitor la finanţarea de la bugetul Câmpinei a unui spital de interes regional

În urma publicării pe site-ul nostru a articolului „Spitalul Voila deserveşte şapte judeţe şi capitala. De ce trebuie finanţat de la bugetul Câmpinei?”, managerul interimar al acestei instituţii, dr. Irina Minescu, ne-a transmis un punct de vedere care cuprinde mai multe precizări referitoare la informaţiile din articol. Publicăm integral punctul de vedere al managerului Spitalului de Psihiatrie Voila, cu precizarea că nu-l considerăm un drept la replică din două motive. Primul, nici dr. Irina Minescu nu l-a numit aşa, iar al doilea motiv, după cum veţi vedea, precizările doamnei Minescu nici nu contrazic prea mult cele scrise de noi.

„Urmare a articolului publicat pe site-ul dvs. în data de 12.03.2015, prin care aţi făcut public anumite date şi informaţii referitoare la instituţia noastră, facem precizarea că datele prezentate nu sunt conforme cu realitatea, fapt pentru care vă punem la dispoziţie datele reale. Astfel:
1. În iulie 2010, odată cu Strategia de descentralizare în sistemul de sănătate, Spitalul de Psihiatrie Voila a fost preluat de către Consiliul Local Câmpina, deşi conducerea spitalului a făcut eforturi mari ca acesta să rămână în subordinea Ministerului Sănătăţii.
2. De la data preluării de către Consiliul local şi până la finele anului 2014, suma finanţată de la bugetul local este de 1.870.000 lei şi nu 3.200.000 lei, aşa cum aţi publicat în articol.
3. În ceea ce priveşte populaţia deservită de Spitalul Voila, ţinem să precizăm că, deşi unitatea este de interes regional, potrivit datelor statistice pe 2014, 87,73% din pacienţii care au beneficiat de servicii medicale sunt din judeţul Prahova, din care 14,37% reprezintă pacienţi cu domiciliul în municipiul Câmpina. Adresabilitatea din alte judeţe este justificată şi prin existenţa în cadrul spitalului a Secţiei sanatoriale de psihiatrie pentru copii şi adolescenţi. În cadrul acesteia, copiii internaţi beneficiază, pe lângă tratamentul medicamentos şi/sau psihologic şi de şcolarizare pe perioada internării. Şcoala sanatorială este şcoală generală cu clasele I-VIII şi funcţionează din 1971 chiar în incinta spitalului.
4. Menţionăm că principala sursă de finanţare a spitalului o reprezintă contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate Prahova, prin care sunt decontate serviciile medicale prestate. În 2014, veniturile din contractul cu CAS au reprezentat 92% din totalul veniturilor, iar finanţarea de la bugetul local a fost de 3,13%.
5. Spitalul de Psihiatrie Voila are un număr de 294 salariaţi, majoritatea din Câmpina şi localităţile învecinate”.

Acesta a fost punctul de vedere al managerului interimar al Spitalului Voila, dr. Irina Minescu, pe care îl respectăm. Cu nişte precizări, totuşi, trebuie să venim şi noi. Prin articolul din 12 martie nu am intenţionat să facem vreun deserviciu Spitalului Voila, din contră. Că este spital regional, ştie toată lumea, inclusiv pe site-ul instituţiei sunt trecute judeţele deservite de această unitate. Inclusiv reprezentanţii administraţiei locale, primar şi unii consilieri, au spus de mai multe ori că nu este normal ca Spitalul Voila să fie dat în administrarea Consiliului Local şi finanţat de la bugetul municipiului având în vedere faptul că este spital de interes regional. Sunt lucruri cunoscute, pe care noi doar le-am reamintit. Ceea ce dr. Irina Minescu precizează la punctul 1 am scris şi noi şi anume că s-au făcut demersuri, în 2010, ca spitalul să rămână sub tutela Ministerului Sănătăţii.

Referitor la banii alocaţi de la bugetul local, în articolul nostru scrie clar că este vorba despre 3,2 milioane lei din iulie 2010 şi până în prezent, asta însemnând şi alocarea bugetară din 2015, de 600.000 lei. Cum am ajuns la 3,2 milioane lei? Am adunat sumele alocate în fiecare an prin bugetul local (sunt menţionate în proiectele de buget aprobate de Consiliul Local la începutul fiecărui an) şi cele alocate în urma unor rectificări bugetare. Şi am scris clar că banii de la buget pot fi folosiţi doar pentru utilităţi, reparaţii şi investiţii. Toată lumea ştie că grosul banilor la un spital vine din contractul cu Casa de Asigurări, prin case se decontează serviciile medicale şi se asigură salariile personalului medical. Noi ne-am referit strict la partea de buget local.
Cât despre faptul că majoritatea salariaţilor Spitalului Voila provin din Câmpina şi localităţile vecine, este normal să fie aşa. Spitalul se află pe teritoriul Câmpinei. Situaţia ar fi fost aceeaşi indiferent sub tutela cui s-ar fi aflat instituţia din punct de vedere administrativ.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *