Sistemul informatic al Spitalului Municipal Câmpina a trecut, săptămâna trecută, prin mai multe atacuri din partea unor hackeri. Sunt aşa numiţii hackeri-pirat, care blochează sisteme informatice ale unor instituţii publice şi cer bani pentru deblocarea lor. Din fericire, sistemul informatic al spitalului din Câmpina a rezistat atacurilor, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul altor spitale din Bucureşti. „Nu toată lumea a fost mulţumită atunci când noi am cheltuit destul de mulţi bani pentru sistemul informatic al spitalului, dar iată că această investiţie şi-a demonstrat acum eficienţa. Am fost atacaţi de la un server din Moscova şi au fost nu mai puţin de 12 atacuri în zece minute. Mă bucur că sistemul nostru a rezistat, pentru că altfel am fi avut probleme mari”, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, managerul Spitalului Municipal Câmpina, dr. Călin Tiu.
În ultima vreme, sistemele informatice ale mai multor spitale din ţară au fost atacate de hackeri şi s-a creat un adevărat haos în instituţiile respective. „Am discutat cu mai mulţi colegi şi prieteni şi vă pot spune că spitalul din Băicoi şi cel puţin trei spitale din Bucureşti au suferit atacuri similare. Le-au fost criptate toate informaţiile din sistem şi aceste spitale au fost nevoite să le plătească hackerilor banii ceruţi pentru decriptarea informaţiilor şi deblocarea sistemelor. Vă daţi seama cât sunt de mulţumit că la noi nu a fost o situaţie similară şi că sistemul nostru a rezistat atacurilor”, a mai spus dr. Călin Tiu.
Vă daţi seama cât sunt de mulţumit că la noi nu a fost o situaţie similară şi că sistemul nostru a rezistat atacurilor”,
))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Cryptoransome-urile nu sunt atacuri targetate, in general se trimit pe email de catre botneti la adrese de email publice ca atasamente, sau sistemul este infectat prin bug-uri ale browserelor web cand accesezi un site infectat sau „dubios”.
Daca a „rezistat” inseamna ca era un cryptoware vechi. La cele noi, nu functioneaza nici un antivirus/antispyware/firewall. Singura solutie este ca utilizatorii sa fie informati sa nu deschida fisierele din atasamente care sunt cu extensia .scr, .exe, .bat, sau excelluri etc care provin din surse ciudate…
La Spital la noi se pune praful pe computere. De-aia a rezistat „sistemul informatic” la atacuri