Administratie publica

Spitalul Voila deserveşte şapte judeţe şi capitala. De ce trebuie finanţat de la bugetul Câmpinei?

Spitalul VoilaDin iulie 2010, de când administraţia câmpineană a preluat cele două spitale, suma totală alocată de la bugetul municipiului Câmpina pentru Spitalul de Psihiatrie Voila depăşeşte 3,2 milioane lei, adică 32 miliarde lei vechi. Bine, în cazul Spitalului Municipal, suma este mult mai mare, dar statutul celor două unităţi medicale este complet diferit. Spitalul Municipal este un spital generalist, de interes local, care deserveşte Câmpina şi localităţile vecine, în timp ce Spitalul Voila este o unitate cu mono-specialitate, de interes regional, care deserveşte Bucureştiul şi şapte judeţe: Prahova, Ilfov, Dâmboviţa, Ialomiţa, Constanţa, Călăraşi şi Giurgiu. Finanţarea Spitalului Voila este asigurată, însă, doar de la bugetul Câmpinei, în condiţiile în care, anual, din totalul pacienţilor internaţi aici, câmpinenii reprezintă probabil cam 1%.

Când spunem finanţare de la bugetul Câmpinei ne referim la sumele alocate anual pentru funcţionare (aici intră, în general, utilităţile) şi dezvoltare (reparaţii şi investiţii). Nu ne referim la salariile cadrelor medicale şi facturile către furnizorii de servicii medicale, pentru care plăţile se fac din contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate şi din venituri proprii. Cei peste 32 miliarde lei vechi alocaţi Spitalului Voila din iulie 2010 şi până în prezent au fost destinaţi, aşadar, pentru reparaţii, investiţii şi co-finanţarea unor proiecte europene. Este o sumă importantă, despre care nu am fi discutat în acest mod dacă Spitalul de Psihiatrie nu ar fi fost un spital regional.

Discuţii pe această temă au existat şi încă mai există, dar mai degrabă neoficiale. Iniţial, administraţia locală câmpineană trebuia să preia doar Spitalul Municipal, iar Spitalul Voila să rămână la Ministerul Sănătăţii. Apoi, în Hotărârea de Guvern 529/2010 privind aprobarea listei unităţilor sanitare publice cu paturi pentru care se transferă managementul asistenţei medicale către autorităţile administraţiei publice locale, a apărut şi Spitalul Voila. Înainte de preluare, atât conducerea unităţii, cât şi Primăria Câmpina au încercat să convingă Ministerul Sănătăţii să păstreze Spitalul Voila sub tutela sa, aşa cum s-a întâmplat în cazul altor unităţi cu mono-specialitate. Au fost adresate mai multe întrebări la întâlnirile cu reprezentanţii ministerului, la care s-au primit răspunsuri seci, de genul „îl preia Câmpina pentru că e pe teritoriul Câmpinei”, de parcă doar criteriul „proprietăţii” ar fi trebuit să stea la baza unei asemenea decizii importante a Ministerului Sănătăţii, condus pe atunci de Cseke Attila.

Totuşi, o acţiune unitară şi hotărâtă a Primăriei şi Consiliului Local Câmpina nu a existat. S-au făcut doar declaraţii oficiale că… nu e bine aşa, dar Consiliul Local a aprobat preluarea fără discuţii. Nu a insistat nimeni pe acest subiect şi nu şi-a pus nimeni întrebarea de ce trebuie ca locuitorii Câmpinei să suporte din banii lor finanţarea unui spital care nu le aparţine, un spital care, după cum spuneam, deserveşte şapte judeţe şi Bucureştiul?!
Nu cu mult timp în urmă, Consiliul Local a aprobat bugetul Câmpinei pentru 2015. Un buget prin care se alocă bani şi pentru cele două spitale: 800.000 lei – Spitalului Municipal şi 600.000 lei – Spitalului Voila. Ca în fiecare an când se aprobă bugetul, nu a deschis nimeni subiectul finanţării Spitalului Voila, nu a pus nimeni întrebări. E bine aşa…

3 Comments

  1. Gabriela.C says:

    Primarul ce pazeste?Avem pe Guran pe Severin.Fac doar act de prezenta.Ati uitat sa precizati ca vin si din Buzau.Eu nu am auzit sa vina tocmai din Constanta.Oricat ar repara din temelii Municipalul tot infect ramane.Nu e normal…sa contribuie si alte judete la finantare.La SMC totul lasa de dorit(hrana,conditii),sunt cativa din medici si personal ok,cam 10 la suta.Daca au avut bani fara numar in sac pt Romgermed si alte prostii.Stand de vorba si cu pacienti de la Voila se gospodaresc singuri si uite ca suma este mult mai mica si au parte de conditii:curatenie personal,mancare buna nu zeama chioara.Bucataresele iau cu sacosele mancare la spitalul din Campina.Nu le putem schimba in scurt mentalitatea de hoti a celor de la Smc

  2. Carmen says:

    da, o intrebare corecta, nu m am gandit pana acum dar aveti dreptate, bravo!

  3. Micky says:

    Lui Tiseanu cred ca i-a convenit toata situatia, ca ma vamuieste si el niste bani! Plus ca Voila a fost parca dintotdeauna aproape de sufletul sau! Nu?

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *