Social

Vrem să scăpăm de „turnul înclinat” din centrul Câmpinei!

Turn Erin 1Nu este drept pentru un oraş frumos cum e Câmpina, ca fix în zona centrală să troneze un monstru din beton. Nu e drept pentru un municipiu care se doreşte modern şi cochet, să nu-şi mai spele odată obrazul de această pată, această monstruozitate de clădire pe care aproape că o vedem de oriunde întoarcem privirea. Turnul nostru înclinat nu poate deveni nici măcar obiectiv turistic, pentru că ar pune turiştii pe fugă. Ne uităm la el de aproape 20 de ani şi nu suntem în stare să facem ceva pentru a scăpa de această clădire oribilă, murdară şi periculoasă. E adevărat, mare lucru nici nu putem face, dar cu cât trece timpul cu atât pata de pe obrazul Câmpinei devine mai mare.

În fiecare an noi sau alţii scriem despre „turnul înclinat” din centrul Câmpinei, de la intersecţia Bulevardului Carol I cu Strada 1 Decembrie 1918. Asta e tot ce putem face. Să scriem despre această poveste lungă şi complicată. Construcţia acestui imobil, care se dorea să aibă patru etaje şi să includă birouri şi spaţii comerciale, a început în 1997. Apoi, proprietarul a decis că vrea încă trei etaje, pentru ca, ulterior, să abandoneze de tot construcţia. Un monstru de beton, care creează o imagine dezolantă, o clădire care s-a înclinat din cauza supradimensionării sale pe un teren neadecvat.
Da, asta e tot ce putem face noi. Să scriem (şi o vom face în continuare) despre scheletul din beton şi despre procesul interminabil dintre Primăria Câmpina şi societatea Erin SRL, proprietara clădirii neterminate. Un proces care durează de şase ani. Luna aceasta se împlinesc exact şase ani de când a pornit acest proces. La început, au fost numeroase discuţii între reprezentanţii administraţiei locale şi cei ai societăţii Erin. Apoi, pentru că vorbeau singuri, reprezentanţii Primăriei Câmpina au decis să apeleze la instanţă.

Turn Erin 2

La 23 martie 2009, Primăria Câmpina a dat în judecată societatea Erin, pe Dănuţ Ungureanu şi societatea Rodan, aceste părţi fiind implicate în concesionarea terenului şi construcţia clădirii. Imediat după începerea procesului, Consiliul Local a stabilit ca administraţia locală să fie reprezentată în acest proces de avocatul Constantin Pănoiu. Prin cererea de chemare în judecată, Primăria Câmpina solicita instanţei „anularea actului administrativ şi obligaţia de a face”. Mai pe înţelesul tuturor este vorba despre anularea contractului de concesiune dintre Consiliul Local şi societatea Erin, obligaţia firmei respective de a readuce terenul la starea iniţială, adică să demoleze construcţia existentă şi, în subsidiar, constatarea dreptului de folosinţă gratuită a Primăriei Câmpina asupra terenului respectiv. În primul ciclu procesual, care a durat până la 15 noiembrie 2011, a fost respinsă acţiunea la fond, iar la recursul înaintat de administraţia locală, instanţa a decis rejudecarea cauzei. Asta după 16 termene de judecată, disjungerea cauzei, conexarea cauzei, expertize peste expertize, iar disjungere, iar conexare şi la final… decizia de rejudecare.

Noul proces (în care reclamanţi sunt Primăria şi Consiliul Local Câmpina, iar pârât – SC Erin SRL) a început la 24 aprilie 2012 şi, atenţie, după mai bine de doi ani şi jumătate,  Dosarul 1358/105/2009 se află încă la instanţa de fond! La Secţia de Contencios Administrativ a Tribunalului Prahova. Următorul termen este 6 martie 2015, adică săpămâna aceasta. Va fi, practic, cel de-al 20-lea termen din faza de rejudecare, timp în care s-a schimbat de trei ori judecătorul. Fie că a fost vorba de intrarea judecătorului în concediu de creştere a copilului, fie că a fost vorba de promovare, de fiecare dată a existat un motiv care a dus la noi şi noi termene. De asemenea, s-au efectuat noi expertize, de mai multe feluri. Nu ştie nimeni cât va mai dura acest proces. Cert este că, până nu se termină, „monstrul” din beton rămâne în mijlocul oraşului, ca un simbol al neputinţei autorităţilor în faţa unei firme pe care n-o mai interesează propria investiţie. Că de imaginea Câmpinei nici nu poate fi vorba…
Turn Erin 3 Turn Erin 4 Turn Erin 5 Turn Erin 6

 

17 Comments

  1. Olgutza says:

    Subscriu! De-am scapa o data!

  2. Mihaela Stroe says:

    Toti vrem sa scapam de aceasta ruina oribila insa la modul in care dureaza un proces ma tem ca nici copiii nostrii nu vor scapa. Totusi ma intreb si va intreb daca nu exista nici o lege pentru astfel de situatii cu cladiri abandonate pe domeniul public, trebuie sa existe ceva sa poti obliga firma proprietara sa faca ceva.

  3. Daniel says:

    Eu consider ca lipsa de implicare a autoritatilor este datorata de spagile luate de anumite persoane din primarie (pana la nivelul cel mai inalt).

  4. anonim says:

    imbracatil can pe ila din Roma .as nu are primaria bani?

  5. Costel V. says:

    Si nu ar fi mai bine sa se bage ceva bani pentru finisarea, macar partiala, a cladirii si sa faca primaria un fel de adapost ceva pentru oamenii amarati care dorm sub cerul liber?

  6. Andrei says:

    Si daca primaria castiga procesul peste 20 30 de ani tot va fi greu de daramat constructia asta ca nu o poti dinamita in mijlocul orasului. Doar sa o darami bucata cu bucata.

  7. publicitate says:

    Aceasta cladire ar putea invelita in benere pt campanii electorale si publivitate pt alte ocazii

  8. i.v. says:

    cea mai buna solutie ar fi ca primaria sa ia legatura cu proprietarul si sa cumpere aceasta constructie iar ulterior demolata partial pana la nivelul 2 sau 3 si amenajate garsoniere confort 1 iar in jurul constructiei o parcare. Oare se vrea?

  9. Corina says:

    Ce bine ar fi daca am scapa de cladirea asta oribila! Poate gaseste cineva o solutie ca nu se poate sa nu existe.

  10. constantin andrei says:

    Efectele coruptiei lasa urme adanci ,face-ti o poza si cu cladirea in constructie de langa Liceul Grigorescu,terenul de linga Pompieri ce apartine propietarului scheletului de beton si multe altele .Primaria e neputincioasa sau iresopnsabila si vorbim de un oras frumos????
    Faceti o poza cand se va taia panglica dupa ce se „carpacesc”scarile din centru cu „fonduri europene”,mai mare rusinea,sau scurs si se platesc munti de bani aiurea pe tematica culturala iar centrul orasului e in „zdrente”

  11. zxx says:

    Cladirea asta e de mai bine de 20 de ani…..

  12. admin says:

    De fapt, anul acesta implineste 18 ani…

  13. Iancu Daniela says:

    Problema trebuia rezolvata pana acum, cu cat trece timpul cu atat e mai greu sa scapam de aceasta cladire ingrozitor de urata, periculoasa si in jurul careia se aduna numai gunoaie. Ati spus bine ‘neputinta’ ca asa este dar eu cred ca mai e si indiferenta la mijloc de s-a ajuns pana aici.

  14. constantin andrei says:

    Daca aveti noutati cu procesul din data de 6 martie ……….vrem si noi sa stim,,,,,,,,,,

  15. admin says:

    Asteptam sa fie facuta publica decizia instantei. Deocamdata nu s-a anuntat nimic. Cum apare, scriem.

  16. fratilor…e greu de construit…e ushor de daramat…ganditzi-va si cati bani s-au investit acolo….faceti ceva constrctiv…nu destructiv…atragetzi investitori…nu ii speriatzi…continuati ce-ati inceput…nu dinamitatzi..campina a fost bombardata in razboi….nu mai stricati…va rog mult…

    constantin (chris) ghigeanu
    Guelph, ontario

  17. admin says:

    Problema este ca aceasta cladire a fost parasita de proprietar, adica de investitor, cum spuneti dvs. Si asta de mai bine de 10 ani. Nu se poate darama, nu se poate continua, nu se poate face nimic, fiind o constructie privata. Iar proprietarul nu are nici o intentie sa continue investitia, sau sa scape de ea. Ceea ce este cel mai grav, cladirea se inclina, avand trei etaje peste proiectul initial si fiind construita pe un teren nepotrivit. Exista expertize care demonstreaza acest lucru. Si ca o paranteze, nu poate fi vorba de o explozie in centrul Campinei, cu alte cladiri in jur, cu blocurile la doi pasi.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *