La 1 aprilie a intrat în vigoare Hotărârea de Guvern 205/2015 care prevede, printre altele, că medicii de specialitate nu mai pot avea decât un singur contract încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate. Mai exact, medicii care îşi desfăşoară activitatea în ambulatoriul de specialitate al unei unităţi sanitare şi care au şi cabinete private trebuie să opteze fie pentru ambulatoriu, fie pentru cabinetul individual. Medicii de la Spitalul de Psihiatrie Voila sunt foarte nemulţumiţi de această nouă prevedere legală. Ieri, ei au mers la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Prahova pentru a-şi exprima nemulţumirea şi a încerca să găsească o cale de soluţie, iar astăzi au solicitat o audienţă specială la primarul municipiului Câmpina, Horia Tiseanu.
16 din cei 20 de medici de la Spitalul Voila s-au întâlnit astăzi cu primarul Horia Tiseanu pentru a-i vorbi despre noua problemă cu care se confruntă, dar şi pentru a-i expune o soluţie de compromis, având în vedere faptul că Spitalul Voila se află în administrarea Primăriei şi Consiliului Local Câmpina. Despre ce este vorba? Medicii prezenţi azi la Primărie propun ca în ambulatoriul de specialitate al spitalului să rămână doar cei doi medici care nu au cabinete private. Iar ceilalţi să îşi desfăşoare activitatea normală, în spital şi apoi la cabinetele lor medicale individuale. Pentru ca lucrurile să fie clare, precizăm că ambulatoriul de specialitate al Spitalului Voila înseamnă cabinetele medicale din spital, acolo unde se acordă consultaţii şi se prescriu reţete pacienţilor care nu au nevoie de internare şi celor care au fost internaţi la un moment dat şi care revin ulterior doar pentru consultaţii. În ambulatoriu lucrează pe rând toţi medicii spitalului pentru că, în definitiv, ei au contract de muncă la respectiva unitate spitalicească.
„Eu am înţeles care este problema. Totuşi, nu se poate lua o decizie imediată. Dumnealor au propus o soluţie de compromis, să-i spun o soluţie forţată, pe care au găsit-o împreună cu reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate. Am cerut juriştilor Primăriei să analizeze din punct de vedere legal această situaţie, să vadă cu exactitate care sunt variantele posibile şi apoi să mi le prezinte. Ulterior, va trebui să se întrunească şi Consiliul de Administraţie al Spitalului Voila, care să ia o decizie. Părerea mea este că va trebui şi un acord scris al Casei de Asigurări de Sănătate, nu doar unul verbal”, a declarat primarul Horia Tiseanu.
La întâlnirea de astăzi, de la Primărie, nu a participat managerul interimar al Spitalului Voila, Irina Minescu. Contactată telefonic, aceasta ne-a declarat că este o situaţie destul de delicată, dar din punctul său de vedere interesele spitalului trebuie să primeze. „Hotărârea de Guvern nr 205/1 aprilie 2015 reglementează şi modifică HG 400/2014. La punctul 93 se precizează că un medic de specialitate îşi poate desfăşura activitatea în baza unui singur contract cu Casa de Sănătate. Pe de altă parte, prin lege, Spitalul Voila este obligat să aibă ambulatoriu de specialitate. Ceea ce doresc colegii mei să facă este contrar legii. Contractul lor de bază este cu Spitalul Voila, aici este locul lor de muncă. Iar Spitalul Voila trebuie să aibă ambulatoriu de specialitate. Nu este normal, nu este corect şi nu pot accepta ca în ambulatoriul spitalului să lucreze doar doi medici, adică cei doi care nu au cabinete individuale. Activitatea din ambulatoriul spitalului ar fi, astfel, afectată şi vă spun sincer că eu nu pot permite să se întâmple acest lucru!”, ne-a declarat dr. Irina Minescu.
Managerul interimar al Spitalului Voila a mai afirmat că va întocmi şi o notă de urgenţă deoarece medicii care au fost astăzi la Primărie „au lipsit patru ore de la program fără să ceară acordul conducerii, lăsând pacienţii de izbelişte”.
Zilele viitoare vom vedea ce se întâmplă şi la Spitalul Municipal Câmpina, unde, conform HG205/2015, medicii specialişti vor trebui să aleagă între Policlinica Municipală şi cabinetele lor private, acolo unde este cazul.
eu inteleg ca pot lucra si la Spital si la cabinet individual cu conditia ca acesta(cabinetul individual)sa nu aiba contract cu Casa de sanatate
Nu contest profesionalismul si seriozitatea dar sistemul este simplu.Orice trimitere de analiza sau investigatie inseamna bani platiti din buzunar pe motiv ca nu sunt bani de la casa de asigurari.Ce sa insemne ca este o FRATIE cum se practica????????????
Sa aleaga:ori la particular ori la stat. Ca nu se mai satura. Ii consulta si le ia banii la cabinetul particular si apoi ii interneaza si-i trateaza in spitalul statului(unde le mai ia si spaga).Este de notorietate publica spaga pentru o internare la Voila.