Social

Autostopul a fost interzis prin lege. Cine ia autostopişti în maşină riscă amenzi de până la 5.000 lei

AutostopCamera Deputaţilor a aprobat, zilele trecute, proiectul legislativ care modifică şi completează Legea 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi de închiriere. Concret, este vorba despre introducerea acelor prevederi care interzic transportul contra-cost, dacă şeferul nu are autorizaţie de taxi pentru autovehicul. Cu alte cuvinte, autostopul este interzis prin lege, iar şoferii care transportă autostopişti (şi sunt prinşi făcând asta) sunt pasibili de amenzi cuprinse între 1.000 şi 5.000 lei. Conform expunerii de motive aferente proiectului de lege menţionat, „introducerea noilor dispoziţii este necesară în condiţiile în care există practici ilicite în activităţile de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, fapt care afectează în mare măsură atât transportul local, cât şi transportul judeţean de persoane. Aceste practici ilicite determină efecte negative majore asupra activităţii economice a întreprinderilor autorizate, asupra bugetului de stat prin diminuarea veniturilor încasate ca urmare a neplăţii taxelor şi impozitelor aferente activităţilor de transport neautorizat de persoane, cât şi asupra siguranţei circulaţiei rutiere”.

O altă prevedere introdusă în Legea 38 se referă la transportul de mărfuri. Se interzice transportul contra-cost de mărfuri sau de bunuri cu un autovehicul cu masa maximă autorizată de cel mult 3,5 tone, fără a deţine pentru acesta autorizaţie de taxi valabilă.
Proiectul de lege a fost aprobat mai întâi de Senat, apoi de Camera Deputaţilor ca şi cameră decizională. Urmează ca legea cu modificările respective să fie promulgată de preşedintele României, iar apoi publicată în Monitorul Oficial. După intrarea în vigoare a legii va începe, probabil, bătălia şoferilor cu poliţiştii pentru a-i convinge pe aceştia din urmă că persoana din maşină nu este un autostopist, ci o rudă mai îndepărtată sau un fost coleg.

2 Comments

  1. vasile stanga says:

    Dar se poate la „Ia-mă, nene!” fără bani?
    Am drum de la Ploiești, te văd pe marginea drumului și te iau spre Câmpina, că nu te duc în spate. Dar fără bani. Că tot veneam.

  2. campineanul says:

    In Campina pe strada Republicii,sunt circa 25 de masini mici, care racoleaza persoane pentru a le duce in Brebu,Telega,Pietriceaua,etc.De ani de zile fac asta.Inainte erau postati in alveola de langa patiseria Cord,acum s-au mutat.Acum 2-3 saptamani a fost o batalie intre soferii de la Valea Prahovei si acestia.Daca aveti timp puteti verifica si acest lucru.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *