Administratie publica

„Bustului lui Hasdeu trebuie să i se găsească locul potrivit. Dar nu ca în 2003…”

Inaugurare bustSubiectul privind înlocuirea bustului lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, din Parcul Milia, cu o fântână arteziană a generat numeroase reacţii (pro şi contra) atât pe site-ul nostru, cât mai ales pe reţelele de socializare. Vă reamintim că bustul a fost ridicat ieri şi dus într-un spaţiu de depozitare al Primăriei Câmpina, urmând ca, la un moment dat, să fie amplasat la Muzeul Hasdeu sau la Şcoala Gimnazială „B.P. Hasdeu”. Revenim acum asupra acestui subiect cu punctul de vedere al consilierului judeţean Jenica Tabacu, directorul Muzeului Memorial „B.P. Hasdeu” din Câmpina, domnia sa reamintindu-ne pe scurt şi cum a ajuns bustul savantului în parcul din centrul municipiului: la împlinirea a 500 de ani de atestare documentară a Câmpinei, fostul premier Adrian Năstase trebuia să dezvelească o statuie şi atunci a fost adus bustul lui Hasdeu din grădina Castelului.

„Bustul a fost luat din parcul Castelului Julia Hasdeu în ziua în care primarul de atunci – Gheorghe Tudor şi artistul plastic Alfred Dumitriu au venit şi, fără vreun preaviz, m-au anunţat că Adrian Năstase trebuie să dezvelească o statuie în centrul oraşului. Fiindcă monumentul a cărui fundaţie sub formă de cruce (aşa a rămas până astăzi!) nu era gata, Hasdeu al lui Alfred Dumitriu era numai bun de… dezvelit. Asta se întâmpla în anul 2003. Trebuie să ştiţi că, în 1998, cu ocazia unei expoziţii în parcul Castelului, am obţinut eu însămi o sponsorizare în lucrare, şi anume soclul, din partea societăţii EdilConst. Şi, ironia sorţii, de lucrare s-a ocupat, cu multă amabilitate, însuşi Gheorghe Tudor. Până atunci, bustul fusese ani de zile plasat în parcul Castelului, pe o bucată de lemn care, fireşte, a putrezit şi s-a înclinat sub greutatea lucrării, încat prin decembrie 1997 l-am găsit căzut pe pământ. De comun acord cu Alfred Dumitriu, acesta exprimându-şi dorinta de a ni-l dona, m-am zbătut ca, fără bani, să-i fac un soclu după voinţa şi gustul sculptorului şi să-l aşezăm acolo unde îl vede ochiul artistului. Doisprezece ani au trecut de când bustul lui Hasdeu a fost amplasat în Parcul de la Milia, pe unicul criteriu al necesităţii unei… dezveliri. Nu a existat un plan, un studiu, o autorizaţie, o expertiză urbanistică, artistică sau cum vreţi să-i spuneţi. A fost un hei-rupism cu scopul de a bifa o acţiune cu premierul României de la acea vreme. Acum se pune problema că bustul încurcă realizarea fântânii arteziene. Şi poate că aşa este, dacă proiectul o cere. Şi dacă e aşa, trebuie ca bustului să i se găsească locul potrivit, dar nu oricum, ca în 2003. Şi, sigur, noi putem să avem opinii, însă aici doar specialiştii în urbanism pot să ofere cel mai bun răspuns ţinând cont că ne referim la un monument de for public”, ne-a precizat Jenica Tabacu.

2 Comments

  1. vasile stanga says:

    Comuniștii tot pesediști rămân.

  2. cookie says:

    sunt de accord cu doamna Tabacu,specialistii trebuie sa spuna unde trebuie amplasat si cum sa fie amplasat pentru ca ansamblul soclu-bust era total nepotrivit ca proportii,materiale, forma

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *