În luna februarie a acestui an, când a fost finalizată licitaţia organizată de Primăria Câmpina pentru serviciul de protecţie şi pază, ne exprimam îndoiala cu privire la seriozitatea firmei câştigătoare. Şi asta pentru că firma respectivă – Safety Security SRL Caracal a venit cu un preţ incredibil de mic, de doar 6,2 lei pe oră, în condiţiile în care, în domeniul protecţiei şi pazei, un preţ corect, care să acopere toate cheltuielile, inclusiv cele cu personalul, ar fi de aproape 8-9 lei pe oră, fără TVA. Licitaţia s-a desfăşurat prin procedură proprie la Primăria Câmpina, iar valoarea totală a contractului este de 235.352 lei, fără TVA, pentru cele 37.960 ore care trebuie prestate în acest an de firma câştigătoare, adică de Safety Security SRL Caracal.
Firma şi-a început treaba de mai bine de trei luni şi încet-încet am început să înţelegem de ce i-a convenit să ofere un preţ atât de mic, prin care nu şi-ar fi putut acoperi cheltuielile în mod normal. Numărul agenţilor folosiţi la Câmpina este foarte mic, iar unii dintre aceştia nu au nici măcar contract de muncă. De exemplu, la Muzeul Memorial „B.P. Hasdeu”, timp de 3 luni, şapte zile pe săptămână, 8 ore pe zi, a lucrat un singur agent de pază al firmei Security. Plătit cu salariul minim pe economie şi având o singură uniformă, indiferent de vreme. Un singur om, din februarie până în mai. I s-a trimis un coleg de schimb abia zilele trecute, un coleg fără uniformă, cu un ecuson scris de mână şi neştampilat, fără contract de muncă, după cum omul a recunoscut cu sinceritate.
În zona Pieţei Centrale (parcarea publică, străzile Republicii, Caragiale, Kogălniceanu) un echipaj format din doi agenţi a patrulat o vreme, apoi a dispărut cu desăvârşire. A nu se confunda cu agenţii care lucrează chiar în Piaţa Centrală şi care sunt angajaţi de Serviciul Public al Pieţei. Cei de la Safety Security au dispărut săptămâni la rând şi au reapărut zilele trecute. Celelalte locaţii pe care trebuie să le păzească firma din Caracal sunt Direcţia Economică, Casa Căsătoriilor, Baza de producţie din Strada Petrolistului şi terenul sintetic Petrol, după cum reiese din caietul de sarcini de la licitaţie.
Pentru obiectivele din Câmpina, Safety Security a angajat oameni din municipiu, normal, că doar nu era să vină cu ei de la Caracal. A angajat e un fel de a spune, pentru că, după cum menţionam mai sus, nu toţi au contracte de muncă. Dar sunt oameni simpli, fără prea multă pregătire şi care se bucură pentru salariul acela minim pe economie pe care îl primesc, aşa cum, probabil, patronii lor se bucură de cele peste două miliarde lei vechi încasate de la Primăria Câmpina. Nu mai vorbim despre lipsa instructajului, de superficialitatea cu care sunt completate documentele privind pontajele, protecţia muncii, PSI etc. Cât despre Primăria Câmpina, teoretic nu ar avea de ce să se plângă în relaţia cu Safety Security, atâta vreme cât obiectivele sunt păzite. Tot teoretic, nu e treaba Primăriei că Safety Security foloseşte 5-6 oameni, de exemplu, în loc de 12, că unii dintre ei nu au contracte de muncă şi sunt plătiţi la negru. Totuşi, din punctul nostru de vedere, Primăria are o parte din vină pentru că nu a cerut firmei fundamentarea preţului mic cu care s-a prezentat la licitaţie şi datorită căruia a şi câştigat. Trebuie să existe nişte specialişti în Primărie care să cunoască situaţia în privinţa firmelor de protecţie şi pază, mai ales că nu este prima dată când se lucrează cu o astfel de firmă. Preţul trebuia fundamentat aşa cum prevede legea – salarii, contribuţii, ore de noapte, echipament, maşini de intervenţie etc. La Câmpina, licitaţia s-a câştigat uşor, pentru că nu a întrebat nimeni nimic.
Am cerut puncte de vedere cu privire la această situaţie atât de la Primăria Câmpina, cât şi de la reprezentanţii Safety Security. De la Primărie nu am primit nimic, decât precizarea că terenul Petrol a fost scos de pe lista obiectivelor care trebuie păzite de Safety. Am stabilit o întâlnire cu Angelica Stoian, reprezentanta firmei Safety Security în Câmpina. Ne-a chemat la Baza de producţie de pe Petrolistului, de unde ea, însă, a plecat, deşi era în timpul programului. A lăsat Baza nepăzită doar pentru că i s-a recomandat telefonic să nu vorbească nimic cu presa. Noi aşteptăm în continuare răspunsuri, chiar şi sub formă de drepturi la replică, aşa cum obişnuieşte Primăria Câmpina să facă atunci când nu-i convine ceva.
Aceasta este o practica obisnuita in randul firmelor de protectie si paza. La un post fix este pus un singur om in loc de 2 ori 3, oamenii sunt platiti cu salariul minim si la negru. Era la mintea cocosului ca asa se va intampla cand vine la Campina o firma tocmai de la Caracal si vine cu un tarif modic. Trebuia ca primaria sa puna niste conditii ceva de genul deschiderii unui punct de lucru in Campina, ca se mai castigau si niste bani la bugetul local si se puteau verifica mai usor lucrurile. Stiti cum e, ca nu-i pasa la nimeni de campineanul ala amarat care vrea sa castige o paine cinstita si profita altii de el.
Nu va suparati dar nu avem politie comunitara? De ce trebuie sa pazeasca o firma privata platita cu atatia bani, unde sunt politistii comunitari ca pe strada si asa nu/i vedem?
mai baieti, femeia asta Stoian Angelica a lucrat la Politia locala si a fost data afara, adica acum e agent de paza la o firma particulara si mai e si sefa ? sunteti siguri ca asa o cheama pe aia , ia interesati va !
Daca nu ia nimeni ciubuc la acest contract, aceasta firma trebuie sa dispara.
Suntem bataia de joc a unor patroni care profita de saracia si nevoile noastre, asa este. Pe ei nu ii verifica nimeni.
Politia Locala nu are voie conform legii 155 sa asigure paza obiectivelor cu functionari publici ,iar personal contractual nu exista in cadrul Politiei Locale.
asa e legea in Romania, la o licitatie, 99% din cazuri castiga firma cu pretul cel mai mic..daca ziceti ca n-au contract de munca, de ce nu faceti o plangere, ca jurnalisti, la ITM?
Rolul nostru este sa scriem, iar institutiile statului se se sesizeze. Dar sa stiti, tot legea spune ca atunci cand o firma ofera un pret nejustificat de mic, institutia are organizeaza licitatia trebuie sa ceara fundamentarea pretului.
Atunci Primaria Campina de ce este pazita de politisti locali, daca personal contractual nu exista in cadrul Politiei Locale?
Pentru ca nu se respecta legea.
aici e o poveste tare ciudata oameni buni… cineva a vrut sa aduca la Campina firma asta, eu asa cred… daca tot au adus*o macar sa faca treaba si corect… noi nu aveam firme de paza in Campina?…
Cine a stabilit ce obiective trebuie sa pazeasca societatea privata de protectie si paza si pe ce criterii?
Inca merge treaba si in 2017 cu alti actori,bani sa curga…Are Primaria Campina de aruncat cu banii