În multe lăcaşuri de cult din România găsim obiecte deosebite, vechi, frumoase şi foarte valoroase. Este şi cazul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din comuna Băneşti. Cine ar fi crezut că aici, lângă noi, la doi paşi de Câmpina, într-o mică biserică, s-ar putea afla icoane pictate pe lemn, datând din anul 1600, sau un tablou impunător, un portret în mărime naturală al preotului Ioan Duhovnicul, pictat de Sava Henţia în urmă cu mai bine de 130 de ani. Sunt lucrări vechi, impresionante, afectate de vreme şi vremuri, dar atunci când le priveşti vrei să afli mai multe despre ele, despre cei care le-ai realizat, despre istoria locului.
Cele trei icoane, vechi de peste 400 de ani, îi înfăţişează pe Maica Domnului cu pruncul Iisus, pe Sfântul Nicolae şi Sfânta Parascheva. Sunt pictate, după cum spuneam, în jurul anului 1600, pe lemn, iar valoarea lor este inestimabilă. Trebuie restaurate, dar o astfel de intervenţie este extrem de complexă şi costisitoare. „Sunt foarte puţini cei care restaurează icoane de o asemenea vechime. A venit la noi un astfel de specialist de la Bucureşti, un restaurator în pictură pe lemn, care le-a văzut şi ne-a spus că aceste trei icoane sunt mai valoroase decât toate celelalte bunuri din întreaga biserică, dar că restaurarea lor ne-ar costa foarte, foarte mult”, ne-a declarat părintele Gheorghe Liţă, parohul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Băneşti. În prezent, icoanele nu mai sunt expuse în sfântul lăcaş, ci păstrate într-un loc special pentru a nu se degrada şi mai mult.
Tabloul care-l reprezintă pe preotul Ioan Duhovnicul este cu adevărat impresionant. Aşa cum au fost, de altfel, viaţa şi activitatea părintelui Ioan Duhovnicul, pe numele său adevărat Ioan Neagu. De neam era băneştean, născut în 1829. Între anii 1853-1856 a făcut ucenicie la una dintre bisericile din Câmpina. În 1856 a fost hirotonit, iar în 1861 a devenit duhovnic. A venit ca preot la Băneşti în anul 1856 şi imediat a început demersurile pentru construirea unei noi biserici, pe un teren care-i aparţinea, lăcaşul de cult fiind finalizat în anul 1865. A construit şi o clopotniţa impunătoare, din piatră cioplită. Într-o clădire situată lângă clopotniţă, părintele Ioan Duhovnicul a creat prima şcoală din Băneşti. S-a pensionat în anul 1900 şi a murit în 1907, fiind înmormântat chisr lângă biserica pe care a construit-o. În amintirea sa, şcoala din Băneşti îi poartă numele, din 2007, când s-au împlinit 100 de ani de la moartea vrednicului preot şi om de carte.
Portretul său, în mărime naturală, a fost pictat de Sava Henţia, unul dintre cei mai mari pictori ai României, elev al lui Gheorghe Tăttărescu şi Theodor Aman, cunoscut pentru numeroasele scene de campanie pictate în timpul Războiului de Independenţă. Ca o paranteză, trebuie menţionat faptul că, între anii 1901-1902, Sava Henţia a luat parte şi la lucrările de restaurare ale Mănăstirii de la Brebu, unde a refăcut pictura tâmplei şi altarului.
Tabloul de la biserica din Băneşti a fost pictat în tehnică renascentistă, în urmă cu 130 de ani. Din păcate, ca şi icoanele, şi acest tablou se află într-un stadiu avansat de degradare. După cum ne spunea părintele paroh Gheorghe Liţă, „tabloul este rupt în două locuri, din generaţie în generaţie transmiţându-se mesajul că s-a încercat distrugerea lui în timpul celui de-al doilea război mondial”.
Comorile de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Băneşti sunt adevărate opere de artă, pentru salvarea cărora, însă, este nevoie de foarte mulţi bani. Totuşi, nimic nu este imposibil. Românii au dat „un leu pentru Ateneu” şi am putea face acelaşi lucru pentru salvarea picturilor de la Băneşti.
Cunosc aceasta bisericuta de copil si mi-e draga
Bine ca le prezentati,acum asteptati „vizitatorii nocturni”
Stati linistit, sunt la loc sigur. 🙂