Social

„Dacă-i dădeam şpagă primarului din Valea Doftanei, nu mai aveam probleme cu obţinerea autorizaţiilor pentru investiţia mea!”

SincariucArestarea preventivă a primarului comunei Valea Doftanei, Ion Manea, a făcut valuri în aceste zile în zona noastră. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova îl acuză pe Manea de abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual pentru obţinerea de foloase necuvenite. În Dosarul 9391/281/2015, primarul Ion Manea este singurul inculpat. Miercuri, în ziua în care procurorii şi poliţiştii de la IPJ Prahova au mers la Primăria Valea Doftanei şi la domiciliul primarului Ion Manea, s-au efectuat percheziţii, în aceeaşi cauză, şi în alte două locaţii: la domiciliul din Câmpina al cetăţeanului român de origine moldoveană Grigore Şincariuc (foto) şi la sediul firmei acestuia, Reinvest RQM Brebu, firmă despre care se spune că a fost favorizată de primarul din Valea Doftanei.
Să explicăm puţin. Potrivit referatului de arestare preventivă, procurorii au stabilit că, în cursului anului 2012, Ion Manea a convins un specialist în cadastru să întocmească în fals un plan cadastral, cu intenţia de a intabula în cartea funciară a Primăriei Valea Doftanei un drum forestier, cu toate că acesta nu aparţinea administraţiei locale. Ulterior, Manea ar fi făcut presiuni asupra unui funcţionar din Primărie să emită un document fals care să susţină planul anterior. Apoi, în perioada 2012 -2014, primarul a folosit suma de 26.000 de lei din bugetul localităţii pentru amenajarea şi modernizarea a două drumuri forestiere, care să faciliteze accesul către golul alpin Zănoaga, vizat de o firmă care vrea să construiască aici un resort turistic.

Ei bine, firma în cauză se numeşte Reinvest RQM, are sediul în Brebu şi doi acţionari, unul dintre ei fiind Grigore Şincariuc, care este si administratorul societăţii respective. Şincariuc locuieşte în Câmpina şi a fost de acord să vorbească, pentru campinaph.ro, despre toată această situaţie în care este implicat.
„S-au spus foarte multe lucruri despre mine, fără să mă întrebe cineva ceva. Şi sunt multe lucruri care nu au nici o legătură cu realitatea. Sunt stabilit de peste 10 ani în Câmpina, am familie şi doi copii care s-au născut aici, la Câmpina, iar dorinţa mea este aceea de a investi în zonă. În urmă cu opt ani, în 2007, am început un proiect la Valea Doftanei, un proiect strict legat de potenţialul turistic imens al acestei zone. Am înfiinţat o firmă cu doi acţionari, eu şi un cetăţean ucrainean. Am cumpărat terenuri în zona Zănoaga doar de la persoane private, ajungând în prezent la 25 hectare în zona alpină, unde vrem să construim cu fonduri exclusiv private o staţiune care să cuprindă 11 hoteluri şi două pensiuni cu o capacitate totală de 3.210 locuri. De asemenea, ne gândim la o sală polivalentă, un centru medical, pârtii de schi şi altele. Pentru proiectul nostru nu s-a tăiat şi nu se va tăia nici măcar un copac, aşa cum se tot vehiculează şi se scrie în presa judeţeană, totul fiind în zona golului alpin. Întreaga investiţie se ridică la peste 200 milioane euro şi ar asigura 1.500 locuri de muncă. La început, în 2007, noi ne-am propus ca în 5-6 ani să fie totul gata, dar au trecut 8 ani şi încă ne luptăm cu birocraţia. Aş vrea să precizez, noi nu am beneficiat de nici un leu de la bugetul local, judeţean, central sau din fonduri europene. Totul este exclusiv din fonduri private şi totul este cât se poate de legal. Nu am cerut favoruri nimănui. Dacă dădeam şpagă primarului de la Valea Doftanei sau altor autorităţi, aşa cum se tot insinuează, nu mai aveam atâtea probleme legate de birocraţie, de obţinerea avizelor şi autorizaţiilor necesare”, ne-a declarat Grigore Şincariuc.

Şi atunci, cum a ajuns în vizorul procurorilor, dacă totul este perfect legal? „Nu m-a întrebat nimeni nimic, nu m-a chemat nimeni să dau vreo declaraţie, vreo explicaţie, ceva. Miecuri, procurorii au venit şi au făcut percheziţii atât la mine acasă, cât şi la sediul firmei. Au ridicat mai multe documente legate de această investiţie, fără să ne spună ce se întâmplă, ce anume caută, fără să ne întrebe ceva. Mi s-a părut incredibil! În aceşti opt ani mi s-au pus multe piedici, dar pentru mine, ceea ce se întâmplă acum întrece orice imaginaţie. Aud despre mine tot felul de minciuni, inclusiv că aş face parte din mafia rusă, lucru care nu este adevărat! Şi pe mine nu mă întreabă nimeni nimic, nici măcar procurorii care au venit să facă percheziţii sau vreo altă autoritate. Vă spun sincer, tocmai faptul că procedăm 100% legal cred că este unul dintre motivele pentru care ni s-au pus şi ni se pun atâtea piedici în special din partea autorităţilor. Nu am dat şi nu vrem să dăm nimic nimănui şi mă refer aici la şpagă. În momentul de faţă, suntem în curs de obţinere a autorizaţiei necesare pentru a aduce la Zănoaga energia electrică. Sunt 9 km de reţea, care ne vor costa aproximativ 500.000 euro. Acum, odată cu reţinerea primarului, lucrurile vor stagna din nou, pentru că nimeni nu va mai avea curajul să-şi asume răspunderea pentru ceva”, a mai afirmat Grigore Şincariuc.
Vom vedea cum decurg lucrurile în continuare şi ce informaţii mai apar în acest caz extrem de interesant.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *