Blocul A6 din municipiul Câmpina a fost inclus de Guvern în Programul de acţiuni pentru 2015 privind proiectarea şi execuţia lucrărilor de intervenţie pentru reducerea riscului seismic. Suma alocată de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării, pentru reabilitarea blocului A6 este de de 380.000 lei. Este doar o primă tranşă destinată proiectului şi demarării lucrărilor. Programul de acţiuni a fost aprobat luna trecută, iar zilele acestea va fi semnat contractul privind alocarea fondurilor între Consiliul Judeţean Prahova şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. În total, Prahova primeşte 680.000 lei pentru blocul de la Câmpina şi pentru şapte blocuri cu bulină roşie din municipiul Ploieşti. Pentru blocurile din Ploieşti se alocă 300.000 lei doar pentru proiectare, urmând ca banii pentru reabilitare să fie daţi anul viitor.
După cum bine se ştie, blocul A6 de pe Strada Schelelor, din municipiul Câmpina, este încadrat în clasa I de risc seismic. A fost dat în folosinţă în anul 1966 şi grav avariat la cutremurul din 1977. Apoi a fost consolidat parţial, dar cutremurele din 1986 şi 1990 l-au afectat puternic. Imobilul are două tronsoane, 11 etaje şi un total de 176 apartamente.
Să zicem că problema banilor se rezolvă prin acest program guvernamental. Rămân de rezolvat alte două probleme – acceptul locatarilor de a se muta pe perioada lucrărilor şi găsirea unui imobil în care aceştia să fie mutaţi, dacă îşi vor da acordul. Acestea sunt probleme mai vechi, cu care administraţia locală s-a mai confruntat de-a lungul timpului. Nu se ştie când vor începe efectiv lucrările. Nici dacă până atunci va fi finalizat blocul de necesitate (de pe Bulevardul Bălcescu, de lângă blocurile IRA) la care se lucrează din vara anului trecut. Şi chiar dacă va fi gata, acesta va avea 72 de locuinţe (16 garsoniere şi 56 apartamente cu două camere), insuficiente pentru locatarii din blocul A6.
O soluţie va trebui găsită, până la urmă. Pe lângă cele menţionate mai sus, mai apare o problemă. Guvernul dă bani pentru reabilitarea blocului, dar locatarii trebuie să restituie aceşti bani în 25 de ani, pentru că este vorba despre locuinţe proprietate privată. Conform OUG 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente, restituirea banilor se face în rate lunare egale, fără dobândă, rate eşalonate pe 25 de ani. Sunt exceptaţi de la plată locatarii care au venituri medii nete lunare, pe membru de familie, sub câştigul salarial mediu net pe economie de la restituirea contravalorii execuţiei de consolidare. Sunt multe aspecte de discutat şi clarificat aici. În mod cert, vom reveni asupra acestui subiect pe măsură ce apar informaţii noi.