Social

Lacul Bisericii şi-a schimbat culoarea şi este foarte tulbure

Lacul Bisericii 1De câteva săptămâni, Lacul Bisericii din municipiul Câmpina este foarte tulbure şi s-a închis la culoare, lucru sesizat de toti cei care trec prin această zonă deosebită a localităţii. Din păcate, încă nu se cunoaşte cauza exactă a acestui fenomen. Sunt două bănuieli – fie cineva şi-a „legat” canalizarea de Lacul Bisericii, de aici rezultând şi un anumit miros, în special dimineaţa, fie lacul nu mai poate respira din cauza malurilor de beton realizate atunci când zona a fost modernizată. Prima bănuială aparţine unor pescari, dar şi unor cetăţeni care locuiesc în apropiere de Lacul Bisericii. Cea de-a doua variantă este susţinută de câteva organizaţii neguvernamentale din Câmpina, care consideră că „apele lacului nu mai pot respira în această perioadă din cauza betoanelor şi lipsei vegetaţiei”. Betonarea malurilor în straturi groase atât în jurul lacului, cât mai ales în adâncime nu mai permite oxigenarea apei la un nivel corespunzător. La încălzirea vremii, când diferenţa dintre temperatura exterioară şi cea din adâncul lacului devine mare, betonul reacţionează chimic şi generează fenomenul descris mai sus. Atunci când diferenţa de temperatură se modifică brusc, fenomenul se accentuează, iar lipsa oxigenului duce la moartea peştelui din lac, aşa cum s-a întâmplat în 2012. Este un punct de vedere care pare corect, dacă ne gândim şi la faptul că, odată cu lucrările de modernizare, au fost eliminate toate plantele care ar fi asigurat oxigenarea a apei. Poate tocmai aceasta este şi soluţia pentru ca fenomenul să nu se mai repete – plantarea unei vegetaţii corespunzătoare mediului acvatic.
Lacul Bisericii 2 Lacul Bisericii 3

14 Comments

 1. florin dochia says:

  stricăm, stricăm, stricăm… aşa se va întâmpla şi cu lacul Curiacul?

 2. nicu says:

  Am copilărit pe malul acestui lac. Apa era limpede ca Ozana. Prindeam raci cu un băț simplu. Îi vedeam pe fundul lacului. Acum lacul MOARE. Nu înțeleg de ce. Poate este cum spuneți dvs.
  Trebuie găsită o soluție. Urgent. Poate dați drumul la o petiție online.

 3. viki says:

  De ce atunci când primăria amenajează un lac trebuie să taie toți arborii si să umple cu betoane? La lacul bisericii au ras toate salciile pletoase iar la curiacul toate plutele. Au plantat BETON. Nu este de mirare ca apa are culoarea asta.

 4. Lazar Violeta says:

  Sa stiti ca asa este, apa nu se oxigeneaza, lipsesc plantele, stufarisul. Daca nu se face ceva va fi din ce in ce mai rau. Zona este foarte frumoasa, era nevoie de o modernizare si a iesit minunat ce s-a facut acolo, dar din pacate nu cred ca au fost consultati si niste specialisti care sigur ar fi explicat ca trebuie lasata macar o portiune de vegetatie care sa permita oxigenarea corespunzatoare a apei.

 5. constantin andrei says:

  Oare proiectul aprobat a avut si aviz de la mediu?alti bani alta distractie ,mase mari de bani publici se rotesc si produc in mare parte doar dezastre ce vor urma in continuare si in urma celebrei canalizari unde s-a pus batista pe tambal deocamdata .Se merge pe deviza noi muncim nu si gandim ca doar sunt banii populatiei fara valoare.Lucrari de genul asta se vor trece pe lista marilor realizari pt urmatoarea campanie electorala de la anul-2016.

 6. Ion Campineanu says:

  Nu cred ca este din cauza betoanelor, ar fi aparut problema imediat nu la ni distanta, mai repede o canalizare clandestina

 7. sofer says:

  este un loc bun pt un complex rezidential si club de noapte ,desfiintati lacul ce ne trebuiditamai baltoaca

 8. Florin Glontaru says:

  Am copilarit pe malul lacului si intr-adevar, nu aceasta este culoarea normala… Ce remarc eu, este ca daca inainte apa izvorului „Sipot” se varsa in lac iar surplusul se deversa prin Parcul Pionierilor spre Poiana Campina ( prin acel sant ce cobora pe linga Fabrica de Ciorapi), acum acest lucru nu se mai intampla… Practic apa nu se mai improspateaza… Or mai fi fost si alte izvoare ce alimentau subteran lacul iar acum acestea au fost poate obturate prin malurile de beton…

 9. viki says:

  Trebuie sa fie vreo soluție. Exista experti in domeniu care se pot pronunta. Consiliul local sa se implice in aceasta problema

 10. Madalin says:

  Buna observatia ca ar fi trebuit sa se intample demult daca era din cauza betoanelor. Totusi taierea arborilor, curatarea completa a vegetatiei si folosirea betonului sunt niste prostii imense. Vad ca la fel s-a facut si la Curiacul – iar acolo mai este o problema – malul sudic al lacului e destul de instabil, stiu de la specialisti – se va vedea asta in viitor, daca apa din lac se va infiltra pe-acolo vor avea loc alunecari…

 11. vasile stanga says:

  Lacul se stinge usor – usor, ca si cei care se lauda cu el. Numai cine nu vrea, nu vede acest lucru.
  Betonul si metalul arata bine, dar viata lacului, in jurul careia s-a faurit marea ctitorie, se stinge usor.

 12. Raluca Profir says:

  Chiar am remarcat schimbarea culorii lacului, de vreo 3 saptamani, pentru ca ma plimb des pe malul lacului. Nu ma pricep care ar fi cauza dar sigur se intampla ceva, e prea vizibila schimbarea, parca e o apa statuta, de iaz, parca e murdara. Trebuie sesizate autoritatile, primaria, mediul, ca e pacat.

 13. campineanul says:

  am trecut azi pe la lac, pe la 12 si ceva..apa e chiar curata, nu inteleg cand era murdara, poate dupa ploaie?

 14. cetatean says:

  Trebuie chemat un expert sa verifice continutul de RADON

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *