Administratie publica

Curtea de Conturi a descoperit nereguli la achiziţionarea Opelului Insignia folosit de primarul Horia Tiseanu

Masina primarPovestea achiziţionării autoturismului Opel Insignia, cel cu care se deplasează primarul Horia Tiseanu, este puţin mai complicată. Anul trecut, de la bugetul local au fost alocaţi 135.000 lei (adică 1,35 miliarde lei vechi) Poliţiei Locale Câmpina, pentru cumpărarea unei maşini noi. Şi a fost cumpărat acest Opel Insignia, cu peste 28.000 euro. Maşina a stat în garajul Poliţiei Locale aproape două luni, apoi a fost transferată Primăriei şi folosită exclusiv de primarul Horia Tiseanu. Inspectorii Curţii de Conturi, prezenţi la Primărie în ultimele săptămâni, au verificat şi această achiziţie şi au descoperit câteva lucruri interesante. Trecem peste partea de moralitate, adică… achiziţionarea unei maşini de lux din bani publici, într-o perioadă nu tocmai potrivită pentru localitate, din punct de vedere economic. Ne referim strict la tertipul financiar folosit pentru cumpărarea acestei maşini şi asupra căruia s-au oprit acum inspectorii Curţii de Conturi.

Primăria nu putea cumpăra această maşină pentru că legea nu-i permitea. Potrivit OUG 68/2012, autorităţile publice nu pot achiziţiona autoturisme cu o capacitate cilindrică mai mare de 1.600 cm cubi şi care să coste mai mult de 18.000 de euro (cu tot cu TVA). Excepţie fac instituţiile din domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale, dar şi în cazul acestora, totul trebuie justificat temeinic. Cum primarul dorea neapărat Opel Insignia şi cum poliţia locală înseamnă ordine publică, s-a luat decizia ca maşina să fie achiziţionată de Poliţia Locală Câmpina şi apoi transferată la Primărie. Potrivit surselor noastre din cadrul celor două instituţii publice, inspectorii Curţii de Conturi aici au pus primele întrebări. De ce avea nevoie Poliţia Locală de un Opel Insignia, ultimul model, maşină de lux, de 28.000 euro? Dacă tot avea atâta nevoie de această maşină, de ce a ţinut-o două luni în garaj şi apoi a transferat-o Primăriei, pentru folosul primarului? Şi de ce 28.000 euro, când preţul de piaţă este mult mai mic?
Şi căutând în acte, Curtea de Conturi a descoperit şi de ce maşina a costat atât de mult. Pentru că, atenţie, 11.000 euro, adică aproape 500 milioane lei vechi, au fost doar dotările suplimentare solicitate de primar. Practic, la Poliţia Locală există două facturi – una de 17.000 euro – pentru maşină şi una de 11.000 euro – pentru dotări. În aceste condiţii, inspectorii Curţii de Conturi au cerut Primăriei să dea maşina înapoi la Poliţia Locală, în caz contrar urmând să fie imputată cuiva suma de 11.000 euro, cât au reprezentat dotările suplimentare, astfel încât să se intre în legalitate.
La Primărie este vâlvă în aceste zile. Cui poate fi imputată această sumă? Primarului, directorului Direcţiei Economice, care a aprobat achiziţia, fostului director al Poliţiei Locale, Carmen Gheorghe, care a semnat toate actele de cumpărare şi apoi de transfer a maşinii la Primărie? Vom afla mai multe lucruri în curând, iar completările de rigoare le vom face după definitivarea raportului Curţii de Conturi în urma verificărilor de la Primăria Câmpina.

11 Comments

 1. dan says:

  Domnul primar stie bancul cu DUBAI?
  IL spunem noi,campinenii care platim taxe si impozite:
  DUBA-I LA POARTA PRIMARIEI!

 2. constantin andrei says:

  „Cultul personalitatii” specific oamenilor inapoiati veniti din epoca comunista, care pare a nu se mai termina.Problema este ca se folosesc de banii publici cu nerusinare.Vrem sa stim cine va plati ,pacat ca nu se publica suficient aceste informatii avand in vedere noile alegeri locale.

 3. Cristian says:

  Atata vreme cat raspunderea materiala pentru abuz si deturnare de fonduri ale autoritatilor este doar un deziderat, o promisiune de campanie, ramanem tot mai uimiti, sfidati si umiliti de astfel de astfel de sarlatani ce se inmultesc de la o zi la alta.

 4. ionel says:

  Primarului ar tebui sa-i fie interzisa masina de serviciu. Sa mearga pe jos sa vada orasul pe care a fost investit sa-l pastoreasca nu sa se scalde in puf si masini de lux.
  Nimeni nu e mai presus de lege, primarul de cate mandate e la primarie cred ca stia foarte bine legile dar spera, credea, ca nu-i misca nimeni scaunul ……. si uite asa a cazut in butoiul cu miere.

 5. Mihai Dan says:

  Se tot vorbeste despre acest control al curtii de conturi. De ce nu se face public actul de control/raportul?
  Este dovada/proba activitatii primariei. Ca de la consiliul local nu cred ca se va face vreo solicitare in acest sens sau vreo comisie pentru a verifica aceste aspecte.
  Ar fi o dovadă de transparenta.

 6. florin says:

  Cine a făcut referat pentru achiziţionarea unei noi maşini?referatul a fost făcut pentru cumpărarea unoi opel sau a unei maşini oarecare?Asta le mai trebuia?Şi cine îşi imaginează ca patrulează poliţia cu opel insignia….primarul compromite şi mai mult instituţia asta…câte loganuri cumpărau cu banii ăştia?

 7. Amena says:

  La anul sunt alegeri Domnule Primar, asa ca eu zic sa cautati de lucru sau poate va angajeaza baiatul la spalatorie 🙂

 8. Cosmin says:

  Suma s-a aprobat in CL, deci si aclo este o parte din vina sau din raspundere.
  Recent, am vazut ca Tiseanu vorbea ca pentru candidaturile la viitoarele alegeri locale, cuvantul de ordine la PNL va fi integritatea. Oare cum se vede integritatea din scaunele din piele si incalzite ale Opelului Insignia?!

 9. John says:

  Voi vreti ca la o primarie cum e Campina sa mearga primarul cu dricul? Scrieti si de mercedesul vicelui, sa vedem acolo

 10. constantin andrei says:

  NU se va intampla nimic deosebit,PRIMARUL este uns cu toate alifiile neaparute ,un SMECHER de tip interlop are multa experienta in Administratie ,un excroc ce rade in nas populatiei.Se vorbeste de dosare penale doar vorbe in vant de mult timp iar el e bine mersi aranjandu-si in continuare noile smecherii viitoare .

 11. admin says:

  Doamne fereste ca primarul sa mearga cu dricul! In nici un caz nu-si doreste cineva asa ceva! Cat despre Mercedes, nu merge aici comparatia. Mercedesul cu care circula viceprimarul nu e cumparat din bani publici. Si problema nu e neaparat ca primarul a vrut un Opel Insignia atat de scump si cumparat cu bani de la bugetul local, desi ar fi multe discutii de facut si aici. Problema e modul in care a fost achizitionata aceasta masina.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *