Sunt ani buni de când la nivelul Consiliului Local Câmpina se vorbeşte despre reabilitarea Capelei Hernea, unul dintre puţinele monumente istorice şi arhitecturale care au mai rămas în municipiu. În şedinţa de ieri, s-a vorbit din nou, subiectul fiind redeschis de consilierul local Daniel Ioniţă, atunci când s-a pus problema construirii unei biserici noi în Cartierul Câmpiniţa: „Decât să facem altă biserică, mai bine folosim banii pentru a repara Capela Hernea”. Ar fi o idee. Numai că, lucru scris de nenumărate ori în presă, dar necunoscut multor consilieri locali, Capela Hernea nu mai aparţine Câmpinei, adică administraţiei locale, ci Patriarhiei Române.
Şi vă reamitim aici, tuturor, cum stau lucrurile. În anul 1998, Consiliul Local de atunci a concesionat Capela Hernea Parohiei „Sfânta Treime”. La rândul său, această parohie a donat capela, un an mai târziu, nou-înfiinţatei Parohii „Sf. Paraschieva şi Sf. Mc. Dimitrie” pentru a o folosi ca loc de slujire temporară, până la ridicarea noului lăcaş de cult. În data de 7 octombrie 2001 are loc târnosirea noii biserici şi întreaga activitate religioasă a parohiei se mută în biserica de pe Strada Orizontului (cunoscută de noi toţi ca bisericuţa de lemn), unde preot paroh a fost părintele Grigore Melnic, actualul protoiereu. În perioada în care slujbele religioase se oficiau în Capela Hernea, au fost realizate aici câteva lucrări: gardul împrejmuitor, clopotniţa, un grup sanitar, aducţiunea de apă, reţeaua de energie electrică, montarea ferestrelor şi a uşii de la intrarea în capelă. Numai că, o reabilitare completă a acestui monument este estimată la 500.000 euro, sumă pe care părintele Melnic nu a avut cum să o asigure.
De vreo doi ani, Comisia Europeană pune la dispoziţia autorităţilor locale şi judeţene o axă specială de finanţare nerambursabilă pentru proiecte de reabilitare a unor monumente istorice şi arhitecturale. Cu alte cuvinte, administraţia câmpineană ar putea accesa fonduri europene pentru reabilitarea Capelei Hernea (construită, vă reamintim, în anul 1886) şi includerea ei în circuitul turistic. Mai întâi de toate, însă, Primăria şi Consiliul Local ar trebui să reglemeteze regimul de proprietate al capelei. Ar trebui făcute demersurile pe lângă Patriarhia Română pentru ca această capelă să reintre în proprietatea Câmpinei cu tot cu terenul aferent (aşa cum a fost cedată). Apoi, va fi necesară demararea procedurilor pentru includerea Capelei Hernea pe lista monumentelor istorice şi de arhitectură protejate. Abia ulterior se va putea accesa axa europeană de finanţare pentru reabilitarea monumentelor istorice. S-a vorbit destul până acum, poate ar fi timpul să se treacă şi la fapte. Capela Hernea se degradează continuu, a devenit o ruină, în condiţiile în care putea fi un reper turistic pentru Câmpina, un simbol, o mândrie.
nu vă faceţi griji, se va prăbuşi singură, dacă nu va avea sorta Sălii Monovici, Grădinii de vară, Casei de la Oraş a lui Barbu Ştirbey…
din cate imi amintesc, primaria a cedat catre parohia de la autogara terenul de la capela cu niste conditii, respectiv sa construiasca un asezamant social si sa renoveze capela;cred ca acel contract a expirat sau poate fi reziliat deoarece nu au fost indeplinite obligatiile asumate de parohie.
Nu cred ca este adevarat ca a fost cedata Patriarhiei astea sunt fumigene,mai verificati
Stim ca a fost concesionata si mai stim ca orice dai unei parohii ortodoxe intra in proprietatea Patriarhiei Romane. Asta incercam sa obtinem acum – contractul dintre cele doua parti, pentru a vedea exact ce contine. Dar sa stiti ca nu e usor…
Daca ar fi reabilitata ma gandesc ca ar putea chiar gazdui muzeul localitatii idee buna care mi se pare ca a ramas blocata undeva.Si este pacat pentru ca oraselul are o istorie interesanta, exotica pentru orasele din Muntenia.
Insa ar trebui sa se miste lucrurile mai repede pentru ca Progr. Operational Regional a fost adoptat de Comisia Europeana ceea ce inseamna ca deschiderea liniilor de finantare nu va mai intarzia mult (anul acest probabil deja vor fi lansate cateva apeluri de proiecte). Si primul venit, primul servit…