Eveniment

„Hora prahoveană” – Câmpina 2015, o sărbătoare a folclorului românesc

Hora 1De 21 de ani încoace, de când la Câmpina se organizează Festivalul Folcloric „Hora prahoveană”, de foarte puţine ori s-a întâmplat să nu plouă în ziua respectivă. În ultimii zece ani, cel puţin, aproape toate ediţiile festivalului au stat sub semnul ploii. Ei bine, astăzi, la Fântâna cu Cireşi, în timpul festivalului, abia au căzut câţiva stropi, în timp ce în oraş ploua torenţial. Ar putea fi şi acesta un semn de relansare a acestei manifestări pe care unii o doreau desfiinţată, ştearsă complet de pe lista manifestărilor culturale finanţate de la bugetul local. Din fericire, „Hora prahoveană” de la Câmpina merge mai departe, iar ediţia 2015 a fost una reuşită, cu momente artistice foarte frumoase. Cei prezenţi astăzi, pe dealul Muscel, nu au avut ce regreta în ceea ce priveşte calitatea spectacolului. Sigur, regrete sunt. Poate legate de faptul că dansatorii aceştia minunaţi merită o scenă mai bună, nu una veche şi de-a dreptul deprimantă; poate legate de faptul că zona aceasta superbă a Câmpinei nu este îngrijită aşa cum ar trebuie; poate legate de faptul că, de frica ploii, comercianţii au cam lipsit şi nu aveai nici de unde să cumperi o sticlă cu apă.
Revenind la festivalul propriu-zis, aici lucrurile au stat bine, iar copiii şi tinerii care au urcat pe scenă au meritat toate aplauzele. Aplaudate au fost şi cele două delegaţii din Cimişlia (Republica Moldova) şi Kumanovo (Macedonia), localităţi cu care municipiul Câmpina este înfrăţit. Primarul Horia Tiseanu, administratorul public Remus Bădulescu, consilierii locali Monica Clinciu, Marian Dulă şi Viorel Bondoc au urcat pe scenă pentru a-i saluta pe cei prezenţi la festival, iar alături de ei s-au aflat şi reprezentanţii delegaţiilor din Cimişlia şi Kumanovo, care au adresat scurte mesaje publicului despre relaţia dintre cele localităţi şi despre frumuseţea tradiţiilor folclorice.
Hora 2 Hora 3
Au evoluat la „Hora prahoveană 2015” ansamblurile „Ciobănaşul” (Şcoala Gimnazială „Ion Câmpineanu” Câmpina), „Brăduleţul” (Colegiul Tehnic Forestier Câmpina”), „Flori de cireş” din Băneşti (copiii fiind însoţiţi de primarul şi viceprimarul comunei vecine, Gheorghe Stoica, respectiv Gheorghe Vişan), „Flori de liliac” din Băicoi, Ansamblul Folcloric din Boldeşti Scăieni, „Ghiocelul” al Casei de Cultură „Geo Bogza” din Câmpina.
Hora 4 Hora 5 Hora 6 Hora 7 Hora 8 Hora 9 Hora 10 Hora 11 Hora 12 Hora 14 Hora 15 Hora 16 Hora 17
Fără îndoială, cei mai aplaudaţi au fost prichindeii de la „Pinguinul” – Ansamblul de dans al Casei Tineretului din Câmpina – aflaţi la prima lor participare la un festival folcloric.
Hora 18 Hora 19 Hora 20 Hora 21
De la Cimişlia, au venit la festival Ansamblul „La izvor” şi solista Anişoara Prisăcaru, dar despre asta vom scrie separat. După evoluţia ansamblurilor folclorice au urmat artiştii invitaţi la „Hora prahoveană” – Niculina Stoican, Ion Giţulescu şi Sorin Tudose. Festivalul folcloric „Hora prahoveană” este organizat de Primăria şi Consiliul Local Câmpina, prin intermediul Casei de Cultură „Geo Bogza”.
(Mai multe fotografii de la „Hora prahoveană” 2015 veţi găsi pe pagina noastră de Facebook – https://www.facebook.com/media)

3 Comments

  1. Elena Gabriela says:

    Va felicit pentru toate relatarile de la acest frumos eveniment. Ar mai fi fost un regret pe care eu l-am avut si pe care cred ca l-ati remarcat si dvs. La 11 punct erau acolo si delegatia din Cimislia si din orasul din Macedonia cu care suntem infratiti, dar toti stateam si il asteptam pe Tiseanu! Mi-a fost o rusine de oamenii aceia!

  2. H-D says:

    Va rog sa rectificati…ANSAMBLUL *PINGUINII*CA SUNT MAI MULTI!
    NU STIU SI NU INTELEG CINE A SCHIMBAT DENUMIREA!
    EI,SE NUMESC TRUPA *PINGUINII*PT CA SUNT ASA MICUTI SI DULCI CA NISTE PINGUINI DE ACEEA,EU,CA PROF.COREGRAF AL LOR M.AM GANDIT LA ACEST NUME !
    ANSAMBLUL *PINGUINII*-NU-PINGUINUL!
    DATA VIITOARE CONTACTATI COREGRAFUL CARE SE OCUPA DE TRUPA !
    MULTUMESC!

  3. H-D says:

    COREGRAFIA DANSURILOR
    PROF.COREGRAF-HORATIU DUMITRESCU
    Eu,stiu ca trebuie precizat si numele coregrafului doar nu invata copiii de unii singuri sa danseze.nu?
    Prin prezentarea numelui profesorului care se ocupa de o trupa de copii ne aratam respectul si fata de profesorul care ii formeaza !

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *