Eveniment

Ia românească, sărbătorită la „căsuţa din poveşti” de la Pietriceaua

Pietriceaua 6În comuna Brebu, în satul Pietriceaua, acolo unde se termină asfaltul şi mergi pe un drum de pământ plin cu hârtoape, se află căsuţa din poveştile bunicilor şi străbunicilor. Îi spunem pretenţios Muzeul Satului, dar este de fapt un colţ de rai, un loc minunat pentru toţi cei care iubesc tradiţia şi apreciază adevăratele valori. Este căsuţa ridicată şi aranjată de Maria Dilimoţ, o bătrână cu suflet frumos şi cu iubire faţă de tradiţia românească. Aici au ales să sărbătorească Ziua Universală a Iei doamnele din PNL Prahova. Şi au umplut curtea Mariei Dilimoţ, româncă adevărată, bucuroasă de oaspeţi şi mândră că micul ei muzeu se bucură de recunoaştere şi apreciere. Pietriceaua 1 Pietriceaua 9 Pietriceaua 10 Pietriceaua 11 Pietriceaua 12 Pietriceaua 13

Căsuţa din poveşti este plină cu obiecte vechi, costume populare, război de ţesut, lada de zestre, leagăn din lemn, tablouri vechi, covoare, ştergare, putinei şi multe, multe alte comori, toate făcute de mână, toate de o valoare inestimabilă. Maria Dilimoţ nu vinde nimic, dar te lasă să vezi tot, să atingi, să te bucuri. Fiecare obiect are povestea lui şi adevărul este că nu te mai saturi să o auzi pe bătrâna din Pietriceaua vorbind, povestind, doinind.
Putea exista un loc mai potrivit pentru a sărbători Ziua Universală a Iei decât acest colţişor de istorie şi de tradiţie? „Ne-am gândit că aici trebuie să mergem, la căsuţa doamnei Maria Ghilimoţ, pentru că avem ce vedea şi ce afla. Şi nu regretăm că am ales acest loc minunat, unde ne-am simţit extraordinar şi aproape că nu ne mai venea să plecăm!”, a afirmat Monica Clinciu, co-preşedintele Organizaţiei de Femei a PNL Prahova, iniţiatoarea acestei acţiuni.
Pietriceaua 7 Pietriceaua 5 Pietriceaua 4 Pietriceaua 2 Pietriceaua 3 Pietriceaua 8 Pietriceaua 14
Aproape 70 de membre ale organizaţiei, din Câmpina, Ploieşti şi alte localităţi ale judeţului, au venit la Pietriceaua să sărbătorească ia românească. Fără politică, fără controverse, fără subiecte din actualitatea fierbinte. Doar să se bucure de aer curat, de poveştile Mariei Ghilimoţ, de interesantele istorisiri ale profesorului Alin Ciupală, de comorile din căsuţa de la Pietriceaua. Au venit să se bucure de mirosul de fân proaspăt, de peisaje superbe, departe de agitaţia oraşului şi foarte aproape de tradiţia românească în stare pură.
Pietriceaua 17 Pietriceaua 16 Pietriceaua 15 Pietriceaua 18 Pietriceaua 19

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *