Administratie publica

Primăria Câmpina a reluat demersurile pentru preluarea cinematografului de la RADEF

Cinematograf 1Cinematograful din Câmpina aparţine Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor – RADEF, instituţie aflată în subordinea Ministerului Culturii. La sfârşitul anului 2008 a fost aprobată Legea 303, intrată în vigoare la 2 ianuarie 2009, prin care cinematografele erau trecute în proprietatea şi administrarea consiliilor locale. Imediat după aceea, în martie 2009, Consiliul Local Câmpina a aprobat preluarea Cinematografului Central de la RADEF. Apoi a fost pregătită documentaţia pentru preluarea efectivă, toate actele fiind transmise Ministerului Culturii, care a dat un răspuns favorabil. Urma ca o comisie de la RADEF să vină la Câmpina pentru a semna protocolul de predare-primire a cinematografului. Cei de la RADEF n-au venit nici în 2009, nici în 2010, iar adresele trimise de Primăria Câmpina au rămas fără răspuns. În 2011, Guvernul a emis OUG 47 prin care se decide ca RADEF să păstreze mai multe cinematografe din ţară, printre care şi cel din Câmpina. Şi astfel, totul a fost dat peste cap. În OUG 47/2011 se menţionează clar că nu se mai încheie protocoale de predare-primire, cinematografele rămân la RADEF, iar administraţiile locale nu mai au nici o treabă cu aceste obiective. Subiectul cu cinematograful s-a închis atunci şi aşa a rămas până la ultima şedinţă a Consiliului Local Câmpina, cea de săptămâna trecută. În cadrul acestei şedinţe, consilierul local Elena Albu a prezentat un act normativ despre apariţia căruia nu ştia nimeni nimic. Este vorba despre Legea 105/2013, prin care Parlamentul României a respins OUG 47, cea care bloca preluarea cinematografului. Legea 105 are un singur articol: „Se respinge Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 47 din 11 mai 2011 privind reglementarea situației juridice a unor săli și grădini de spectacol cinematografic, precum și a altor imobile, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 365 din 25 mai 2011”.

Odată respinsă ordonanţa respectivă, administraţia locală poate prelua cinematograful. De altfel, chiar ieri, Primăria Câmpina a redactat o adresă către Ministerul Culturii şi RADEF solicită informaţii cu privire la stadiul protocolului de preluare a cinematografului, exprimându-şi dorinţa de preluare într-un timp cât mai scurt.
Conform legii iniţiale rămase în vigoare (303/2008), administraţia locală poate prelua cinematograful, dar nu-i poate schimba destinaţia. În termen de maximum 4 ani de la preluare, Consiliul Local trebuie să asigure fondurile necesare pentru reabilitarea, dotarea şi modernizarea cinematografului, iar în cinematograf nu poate organiza decât difuzări de filme şi diverse activităţi culturale. După preluare, clădirea nu poate fi vândută, închiriată sau concesionată.

Cinematograful Central din Câmpina datează din 1959. Clădirea nu a fost reabilitată niciodată şi chiar are probleme cu structura de rezistenţă pentru că, lucru mai puţin cunoscut, nu are fundaţie. Din 2004, cinematograful este închiriat de către RADEF, firmei Rotalic.

7 Comments

 1. Raducu says:

  Primaria daca face minunea si avem cinema,poate unul 3 D,si evacueaza chiriasii(spatiul chiar arata a talcioc),daca se demoleaza turnul din Pisa pot spune s-a facut ceva in acest mandat subtire a lui Tiseanu
  ps:Sper ca la Casa Tineretului sa se reia concurs pentru manager,dl Buda e cam invechit

 2. Petre Constantin says:

  Doamna Albu a avut din nou dreptate. Dacă primăria nu a știut de această lege de respingere a ordonanței …… cam nasol pentru juriști, dar dacă a știut și nu a făcut nimic ……. vezi cine administrează acum cinematograful și ce conexiuni sunt la nivelul administrației. Că sunt.

 3. florin dochia says:

  @Raducu: mă alătur deplin!!! acolo poate fi un adevărat CENTRU CULTURAL!

 4. Banut Alexandra - Diana says:

  Ar fi minunat sa se redeschidă cinematograful. Îmi amintesc Cum în liceu aproape săptămânal, vinerea, după ore mergeam cu gasca la film. Și nuci spun ca amfost chiar sși cu clasa în liceu sa vedem filme vechi după romanele ce redau romane din programa școlară și erau subiecte de bac.

 5. Florin Predescu says:

  Fundatia Zamolxes a avut o colaborare cu RADEF in 2000-2001, prin care am organizat o cinemateca pentru diferite grupe de varsta. Astfel au fost proiectate filme pentru copii (clasele I-IV), filme istorice pentru elevii de gimnaziu si ecranizari de pe operele literare care erau in programa pentru bacalaureat pentru elevii din licee. De asemenea aveam o proiectie saptamanala cu filme artistice straine. Maximul de audienta s-a inregistrat la filmul Matrix (partea I), aproximativ 600 de persoane. Proiectrul s-a bucurat de o audienta considerabila in randul campinenilor, dar in 2001, RADEF nu a mai dorit sa continuam aceasta colaborare.
  Multumesc Banut Diana-Alexandra pentru postare.

  Florin Predescu
  Fundatia Zamolxes

 6. Felicia says:

  Firma ROTALIC, firma lui Roman Catalin, care se lauda ca Cinematograful este al lui :)))))))))))))))) Never – ever !!!! Ce tiganie e acum la cinematograf, cu mobila second, fara bonuri fiscale….

 7. Savas Baldar says:

  🙁

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *