Administratie publica

Motivele pentru care administraţia câmpineană consideră nejustificată intenţia HidroPrahova de scumpire a apei şi canalizării

CL CampinaVă informam săptămâna trecută că HidroPrahova a transmis o adresă administraţiei locale câmpinene prin îşi anunţa intenţia de a majora tarifele la apă şi canalizare cu 15%, respectiv 7%. În aceeaşi adresă se solicita Consiliului Local aprobarea unei noi strategii tarifare, pentru următorii patru ani, care să includă, pentru 2015, scumpirea menţionată, iar pentru 2016, o altă majorare a preţurilor. Primăria şi Consiliul Local Câmpina nu sunt de acord cu solicitarea operatorului de apă şi canal, astfel că, nici primarul şi nici vreun consilier local nu au iniţiat un proiect de hotărâre privind scumpirea apei şi canalizării. Despre acest subiect s-a discutat în şedinţa de aseară a CL Câmpina, la capitolul „diverse”, ocazie cu care am aflat că profitul HidroPrahova, în 2014, a fost de peste 38 miliarde lei vechi.
„În adresa care ne-a fost transmisă, HidroPrahova motivează că mărirea tarifelor este necesară pentru finanţarea, din 2016, a lucrărilor de canalizare care nu vor putea fi realizate în cadrul proiectului cu fonduri europene până la sfârşitul acestui an. Personal, nu sunt de acord cu solicitarea societăţii HidroPrahova şi există argumente temeinice pentru care nu mi se pare normală această solicitare”, a declarat primarul Horia Tiseanu.
Şi iată argumentele menţionate de primarul Tiseanu în faţa consilierilor locali:
1. În anul 2013, HidroPrahova a obţinut un credit de 9,2 milioane euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru a acoperi contribuţia sa la proiectul cu finanţare europeană „Reabilitarea sistemelor de apă şi canalizare din judeţul Prahova”. Până acum, HidroPrahova nu a făcut nici o tragere din această linie de finanţare pe care o are la dispoziţie. Deci bani ar fi pentru lucrări, nu e nevoie de majorarea tarifelor şi împovărarea populaţiei.
2. În anul 2014, HidroPrahova a avut un  profit net de 3.835.828 lei, adică peste 38 miliarde lei vechi. Lucru care reiese din bilanţul contabil încheiat la sfârşitul anului trecut şi menţionat de conducerea HidroPrahova inclusiv într-o adresă remisă Primăriei Câmpina (adresă pe care o prezentăm mai jos). Aceeaşi concluzie ca mai sus – HidroPrahova dispune de fonduri şi nu s-ar impune o scumpire a apei şi canalizării pentru continuarea lucrărilor.
Hidro document
3. Lucrările de canalizare de la Câmpina au stârnit nemulţumirea tuturor, populaţie şi administraţie locală. Aceste lucrări abia dacă s-au realizat în proporţie de 40% în 15 luni de la demararea lor, cu menţiunea că de mai bine de trei luni au fost sistate. „Nu se mai lucrează nicăieri în Câmpina la canalizare, pe nici o stradă sau alee. Înţeleg că sunt probleme cu plăţile, dar pe noi nu ne-a anunţat nimeni nimic”, a afirmat primarul Horia Tiseanu.

Nu ştim ce se va întâmpla mai departe nici cu lucrările de canalizare, nici cu dorinţa HidroPrahova de a majora tarifele. Se aude despre o eventuală scumpire tacită a apei şi canalizării, fără acordul administraţiilor publice din localităţile deservite de HidroPrahova (vă reamintim că tarifele sunt aceleaşi în toate cele aproape 30 de localităţi din judeţ, unde HidroPrahova este operatorul de apă şi canal). Nici nu ştim dacă o scumpire tacită ar fi legală, deşi, când este vorba despre HidroPrahova, ne putem aştepta la orice. De urmărit facturile viitoare.

1 Comment

  1. constantin andrei says:

    O sedinta obisnuita fara SUBIECT,ca de regula.Ne-am adunat ca sa avem de unde pleca,niciun cuvant despre DNA,de grupul infractional,de investigatii,sau vinovatul de serviciu CONCIVIC asa cum era mai la inceputul lucrarii.Daca sunt bani de ce nu se lucreaza?sau e raportata ca frauda la UE si fondurile sunt blocate?

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *