Social

Muzeul Naţional al Petrolului, de la Ploieşti, ar putea fi mutat la Câmpina. Care credeţi că ar fi locaţia potrivită?

Muzeul petroluluiMuzeul Naţional al Petrolului este unic în România. A fost deschis în anul 1961, iar în prezent a ajuns să numere peste 8.000 de exponate legate de evoluţia industriei petroliere româneşti. Muzeul de la Ploieşti se află în administrarea OMV Petrom. Clădirea care găzduieşte muzeul, un adevărat monument istoric, a fost revendicată de urmaşii fostului proprietar, astfel că imobilul trebuie eliberat. După cum a afirmat primarul municipiului Câmpina, Horia Tiseanu, reprezentanţii OMV Petrom iau în calcul mutarea muzeului la Câmpina, mai ales că şi cel de-al doilea municipiu al judeţului este o localitate cu tradiţie în domeniul petrolului. Să nu uităm că, în anul 1890, la Câmpina s-a ridicat prima schelă petrolieră din ţară, iar în 1895 s-a construit aici cea mai mare rafinărie din Europa (la acea vreme).
„Am avut mai multe discuţii cu reprezentanţii OMV Petrom. Pentru că muzeul trebuie să părăsească sediul din Ploieşti, să elibereze clădirea, există varianta mutării lui la Câmpina. Mi se pare o idee foarte bună, pentru că şi noi avem o tradiţie bogată în acest domeniu. Trebuie să găsim o clădire potrivită pentru Muzeul Naţional al Petrolului, să o renovăm şi să încheiem un parteneriat cu OMV Petrom. Nu ştiu în acest moment unde ar putea fi o locaţie potrivită. Poate într-un spaţiu de la Căminul Petrol, sau am putea vorbi cu conducerea Rafinăriei să ne pună la dispoziţie un spaţiu, ne vom gândi la acest lucru”, a declarat primarul Horia Tiseanu.
Pentru Câmpina, găzduirea Muzeului Naţional al Petrolului ar fi un lucru benefic. Dar un astfel de muzeu nu poate fi amenajat oriunde şi oricum. Din punctul nostru de vedere, nici nu poate fi vorba despre Căminul Petrol. Dacă muzeul va fi adus la Câmpina, vorbim despre mii de exponate, despre hărţi, machete, numeroase unelte, aparate folosite în extracţia şi prelucrarea petrolului, utilaje de foraj, sute de fotografii, brevete de invenţie, lucrări ştiinţifice, albume, panouri, mostre mineralogice etc. Pentru toate acestea ar fi nevoie de un spaţiu generos, care să le pună în valoare. De aceea, ne-am gândit să apelăm la dvs., cititorii noştri, şi împreună să dăm o mână de ajutor administraţiei locale. Aşadar, care credeţi că ar fi locaţia potrivită, în Câmpina, pentru Muzeul Naţional al Petrolului? Puteţi răspunde aici, la comentarii, pe mail sau pe facebook.

Pe lângă discuţiile legate de muzeu, primarul Horia Tiseanu le-a propus reprezentanţilor OMV Petrom să aranjeze puţin şi sonda de lângă Casa Tineretului, să o scoată cumva în evidenţă, eventual chiar să o lumineze astfel încât să atragă mai mult atenţia, să devină mai vizibilă şi pe timpul nopţii.
Schela

 

18 Comments

  1. Alex says:

    Spatiul de la Fibec sau pe str. Petrolistului , prin zona Kauflandului , fostul IRA . Ca tot este spatiu liber , este si central si..cine stie.

  2. Sugestii:
    1.Cladirea ICPT(fosta tipografie)unde erau cabinete medicale sau ceva de genul asta
    2.Camin Petrol Bdul Balcescu
    3.Langa Casa de Cultura-cladirea Electromontaj
    4.La Casa Casatoriilor(spatiu f ingust la etaj)
    Ar mai fi spatii dar nu am idee acum

  3. Tezeu says:

    Cea mai placuta veste din ultimii treisprezece ani! Numai de n-ar fi una pripita. Un astfel de muzeu merita o locatie pe masura importantei. Localul actual al Primariei ar fi potrivit sa-l gazduiasca, chiar daca este subdimensionat. Unde sa functioneze Primaria pana la construirea/dobandirea unui local nou ? Nicio problema! Vor solutiona cnsilierii locali.Se poate prelua localul fostului UFET sau pe cel al fostului ELECTROMONTAJ (prin vanzare-cumparare,transfer,etc.).Nu mai vorbim de cel al fostului market FIBEC. Solutii sunt, dorinta de a avea un muzeu al petrolului sa existe!

  4. constantin andrei says:

    Cladirea cea mai adecvata este bineinteles sediul actual „PRIMARIA Campina”.Nu trebuie prea multe cheltuieli si este din generatia veche .
    Primaria se poate muta la Caminul de Petrol.

  5. mihai says:

    Dar unde au fost birourile schelei

  6. Ioana says:

    In cladirea Institutului de pe bd. Culturii, mai ales ca apartine Petrom, este spatiu suficient iar zona este foarte frumoasa.

  7. Patraulea says:

    Cred ca s-ar gasi intelegere la Rafinarie, ca o parte din ea, care nu a ajuns inca la fier vechi, sa devina spatiul cel mai potrivit pentru un astfel de muzeu. Mai ales ca este si destul de aproape de centru.

  8. PTM says:

    Din cate spatii are OMV in Campina, la Institut, pe bulevard, nu se gaseste unul potrivit pentru un astfel de muzeu? Dar, sincer, eu nu am inteles un lucru: si muzeul l-a vandut Nastase la OMV?!

  9. Stoian Paul says:

    Ar fi o treaba buna sa avem la Campina Muzeul Petrolului. Un spatiu bun ar fi cel de pe Campinita unde au fost atelierele scolii generale 8. Este si parcul de alaturi care ar putea fi amenajat specific, cu niste sonde, schele, utilaje din domeniu, nu credeti?

  10. Marian Ionita says:

    Bine punctat: ICPT are atatea spatii:arhiva,laboratorul ala nau de carote(chiar daca e inchis parerea mea nu e chiiar asa urat),vechea schela apartine tot Petrom,in locatia fostelor ateliere al liceului Petrol,corp comun cu sectia de sport(trebuie renovari si centrala),Capela Hernea…bine trebuie mai multe in primul rand spatiu si in ultimul rand la Rafinarie(cred ca daca tot nu mai e functionala sa fie muzeu in aer liber-toata).Trebuie un parteneriat solid Primarie-Omv sau Primarie-Liceu Petrol-Rafinarie
    Merg pe premisa ca la Rafinarie se va face(cati campineni stie ce bijuterie a fost in timp Rafinaria si ce pilon industrial-ar spala si Omnimpexul din Bucuresti RUSINEA
    PS:Daca tot arata cat de cat sonda de la Casa Tineretului cea de pe Sondei,cele de pe Varianta si cea din schela sunt pline de rugina si deplorabile…putin scoase in relief nu strica

  11. Mimi N. says:

    Sunt multe variante, dar nu cred ca primaria, mai exact primarul, va avea forta necesara sa se bata pentru aceasta adevarata mana cereasca pentru Campina – sa avem un muzeu national al petrolului!

  12. Cetatean says:

    Cred ca turnul „Erin”, cu modificari constructive care sa-l faca „sigur” ar pute fi o cladire moderna care sa adaposteasca „o parte din istoria PETROLISTILOR”.

  13. As says:

    Apreciez ca actualul sediu al Rafinariei s-ar preta acestui scop,avand in vedere traditia de care se bucura candva.In acest fel ar putea ramane in amintirea noastra ce a fost si ce a devenit Rafinaria.

  14. Madalin-Cristian Focsa says:

    Nu exista loc mai potrivit pentru acest muzeu decat in inima orasului, in chiar cetatea ^petrolului campinean: RAFINARIA ! Ea oricum ar fi trebuit demult pusa in valoare ca muzeu, este emblema orasului si a istoriei sale care datoreaza atat de mult petrolului. Deci varianta cu un spatiu din interiorul Rafinariei este de departe cea mai buna. Cine stie mai multe, ce cladire din Rafinarie ar fi cea mia potrivita ?

  15. A.G says:

    Primarul si-ar spala pacatele,si cel mai important am avea turisti-la ce traditie am avut sa vizitez doar Hasdeu e prea putin(Grigorescu nu tine de administratia campineana)

  16. gigi says:

    @constantin andrei: cladirea ICPT de pe strada schelelor ar fi ideala

  17. Mary says:

    Locatia atelierelor mecanice de la institut e in paragina.Cui sa ii pese.Gunoaie peste gunoaie.Multumim tinerelor noastre vlastare de la Energetic

  18. Gigi says:

    Ce se mai aude.Dau dreptate dl Ciupala cand ii aminteste lui Tiseanu de muzeu.Si-ar spala multele pacate

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *