Inspectorii Curţii de Conturi au finalizat verificările la Primăria Câmpina, pentru perioada 2013-2014, iar conducerea instituţiei a emis deja o primă decizie privind neregulile depistate la o investiţie importantă din municipiu – construcţia blocului de necesitate de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu (lângă blocurile IRA). La această investiţie a fost descoperit un prejudiciu de aproximativ 500.000 lei. Este vorba despre sume încasate necuvenit de societatea Victor Construct SRL Botoşani şi pe care administraţia locală trebuie să le recupereze acum de la firma constructoare. Să detaliem…
În anul 2014, din creditul contractat de la BCR, Primăria Câmpina a plătit pentru blocul de necesitate (aflat în construcţie) aproximativ 2 milioane lei, adică 20 miliarde lei vechi. Din acest total, Curtea de Conturi consideră că s-a plătit nelegal suma de 481.174 lei din care:
– 437.472 lei pentru decontarea taxei de depozitare la rampă a unei cantităţi de moloz şi pământ, deşi constructorul nu a achitat această taxă operatorului de salubritate
– 43.702 lei pentru decontarea a 301,49 mc balast stabilizat cu ciment, în realitate folosindu-se balast din piatră spartă.
Pentru a fi pe înţelesul tuturor, constructorului i s-a decontat taxa de rampă, dar în realitate acesta nici nu o plătise şi i s-a decontat o anumită cantitate de material de construcţie, iar în realitate s-a utilizat alt material, mai ieftin.
Pe lângă aceste nereguli importante, inspectorii Curţii de Conturi au descoperit şi „încasarea necuvenită, de către dirigintele de şantier, a sumei de 4.811,74 lei, reprezentând 1% din valoarea plăţilor nelegale menţionate anterior”.
Toate aceste nereguli sunt menţionate detaliat în Decizia nr. 38/2015 a Curţii de Conturi – Camera de Conturi Prahova, document trimis atât Primăriei Câmpina, cât şi Consiliului Local. Curtea de Conturi solicită acum administraţiei locale câmpinene recuperarea prejudiciului de 481.174 lei de la firma constructoare, până la sfârşitul acestui an, pentru imobilizarea sumei fiind calculate majorări de întârziere de 76.114 lei. De asemenea, se solicită şi recuperarea prejudiciului de a dirigintele de şantier (4.811,74 lei).
În documentul Curţii de Conturi se mai menţionează că „nerecuperarea prejudiciilor ca urmare a nedispunerii sau neurmăririi de către conducere a măsurilor transmise de Curtea de Conturi constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an, sau cu amendă”. În termen de 15 zile calendaristice de la comunicarea deciziei, primarul poate depune contestaţie la Camera de Conturi Prahova, termen care expiră marţi, 7 iulie.
V-am prezentat decizia Curţii de Conturi fără a comenta pe marginea ei, deşi ar fi multe lucruri de spus şi multe întrebări de pus. Precizăm că neregulile descoperite de Curtea de Conturi sunt doar pentru 2014, anul în care a început construcţia blocului de necesitate.
Vorbim despre o investiţie importantă, în valoare totală de 9.519.927 lei (fără TVA), finanţată dintr-un credit bancar a cărei rambursare o plătesc cetăţenii acestui oraş. Câmpinenii vor plăti ratele la credit şi, în aceste condiţii, la o asemenea investiţie şi o asemenea sumă, n-ar trebui ca lucrarea să fie urmărită cu mai mare atenţie? Cum a fost decontată taxa de rampă de vreme ce constructorul nu a prezentat documente justificative? Să zicem că prejudiciul va fi recuperat. Să zicem. Tot va trebui să răspundă cineva la aceste întrebări. Consilierii locali au primit decizia Curţii de Conturi. Oare va deschide vreunul dintre ei subiectul la viitoarea şedinţă a CL Câmpina?
Decizia integrală a Curţii de Conturi, transmisă administraţiei publice câmpinene (daţi click pentru mărire):
Foarte bun articolul dumneavoastra si va felicit pentru dezvaluirile pe care le faceti in urma controlului curtii de conturi ! De unde se poate face rost de aceasta decizie ? Sau, daca dumneavostra o aveti, din suflet va rugam sa o faceti publica ! Cine stie cite nereguli si ilegalitati o fi descoperit curtea si noi habar nu avem. Doamne, cum si-au mai batut joc de banul public ! Inca o data, felicitari pentru impartialitatea de care dati dovada !
Ce sa intelegem ca exista o retea infractionala bine organizata ,se fraudeaza individual sau neglijenta in serviciu ?Oare Primarul stie? poate aplica din nou 10% vreunui functionar neglijent ?sau frauda este deja stiuta mai de mult si se spera ca suna gongul si banii raman unde trebuie.Poate totusi agentia DNA procura si niste bilete la JILAWA all inclusiv .
Decizia 38 a Curtii de Conturi o avem si o s-o publicam integral la finalul articolului. In definitiv, la mijloc sunt bani publici.
De abia asteptam sa vedem si a 2 a decizie a Curtii care se va emite in urma actiunii de audit financiar inchieata zilele trecute. Din cate stim, decizia pusa pe site e una emisa in urma unui control tematic. Urmeaza o a doua cu multe surprize…negative pt unii…Asteptam….Apropo…. Se va mai plimba primarul in OPEL INSIGNIA? Ghici ghicitoare?
Nu ajuta cu nimic publicarea Deciziei 38 a Curtii de Conturi ,pe noi ne intereseaza daca se fraudeaza banii publici cu stiinta de o retea infractionala la varf sau este NEGLIJENTA?Cum se factureaza ceva ce nu exista?ca se factureaza nisip cu pret de ciment se stie ce smecherii se folosesc si tot frauda se cheama ,sunt atatea exemple vizibile in oras de proasta calitate a lucrarilor de unde se dreneaza bani.(borduri de ciment ce se autodistrug etc)Pe noi ne intereseaza daca se recupereaza banii,se pedepsesc HOTII si numele lor ca pe viitor poate se mai schimba din mentalitatea de a FURA din BANII PUBLICI.Articolele ziarului sunt de apreciat si urmarit ,sau relatat multe evenimente de HOTIE important este sa avem si efectele scontate.Asteptam cu interes si alte informatii .