Administratie publica

AISI îşi continuă activitatea în Casa Tineretului, cu sprijinul administraţiei locale câmpinene. Dar şi cu un gust amar

AISIConsiliul Local Câmpina a aprobat asocierea cu Asociaţia „Inima sfântă a lui Isus” (AISI) în vederea desfăşurării de acţiuni comune de asistenţă socială şi protecţia copilului, contractul fiind valabil pe o perioadă de cinci ani, cu posibilitatea de prelungire. Astfel, administraţia locală se obligă să ajute financiar AISI şi să-i permită funcţionarea în cele nouă săli din incinta Casei Tineretului fără ca asociaţia să plătească vreun ban. Ce face AISI, în cazul în care unii dintre dvs. nu ştiţi cu ce se ocupă această asociaţie? Are grijă de aproximativ 100 de copii din Câmpina, care provin din familii cu mari probleme financiare. Aceşti copii vin la sediul AISI după ce ies de la şcoală şi, sub supravegherea personalului de aici, îşi fac temele şcolare, citesc, vizionează filme, merg în excursii, participă la diferite ateliere de lucru – croitorie, desen, dans, teatru, iniţiere computer etc. De asemenea, copiilor li se oferă lecţii de igienă personală şi educaţie stradală şi sunt consiliaţi psihologic. Practic, este vorba despre un centru de zi, iar din anul 2006, de când AISI funcţionează la Câmpina, numărul copiilor care vin aici a crescut de la un an la altul. Practic, se urmăreşte combaterea marginalizării sociale a acestor copii, combaterea abandonului şcolar, creşterea accesului la educaţie.

Să zicem că de acum înainte lucrurile vor intra într-o oarecare normalitate în ceea ce priveşte relaţia acestei asociaţii cu administraţia publică locală. Contractul de asociere este clar pentru ambele părţi. Totuşi, sunt câteva lucruri peste care nu putem trece prea uşor.
1. S-a demonstrat încă o dată că la nivelul administraţiei locale sunt probleme de organizare. Între Consiliul Local şi AISI a existat un contract de asociere încheiat prin HCL 182/octombrie 2009, pe o perioadă de cinci ani. Deci a expirat în toamna anului trecut şi nu l-a reînnoit nimeni. Tot între Consiliul Local Câmpina şi AISI există un contract de comodat pentru spaţiile din Casa Tineretului, contract încheiat în anul 2008 şi prelungit apoi prin acte adiţionale. Acest contract expiră în octombrie 2015. Aşadar, în cazul AISI s-au suprapus, vreme bună, două contracte şi nu înţelege nimeni de ce a fost nevoie de prelungirea contractului de comodat de vreme ce exista un contract de asociere care prevedea inclusiv darea în folosinţă gratuită a spaţiilor. Acum, s-a încheiat un nou contract de asociere, dar până în octombrie mai există şi cel de comodat. Asta se întâmplă în cazul AISI, în condiţiile în care există spaţii ocupate în Casa Tineretului fără nici un fel de contract, pe ochi frumoşi. Şi nu de ieri, de azi.
2. Consilierul Marian Dulă a propus ca AISI să prezinte anual Consiliului Local un raport de activitate. Fără supărare, asta e problema? Nu ar fi mai bine ca aleşii locali să meargă periodic la AISI şi să vadă cu ochii lor ce se întâmplă acolo, poate că unii chiar nu ştiu în ce constă activitatea asociaţiei?! Bun, face AISI raport de activitate. Îl citeşte cineva? O altă paranteză: câţi consilieri locali din Câmpina îşi depun raportul anual de activitate, cel despre care legea spune că e obligatoriu, de altfel?! Răspuns: doi-trei, maxim patru consilieri. Dar să cerem la alţii merge.
3. S-a discutat despre faptul că până acum AISI nu a primit finanţare de la bugetul local. Ba da, a primit în baza Legii 350/2005, între 9.000 şi 12.000 lei anual. Sume mici, e adevărat. Întrebarea este alta, dacă între Consiliul Local şi AISI a existat până anul trecut un contract de asociere, de ce în toată această perioadă s-au dat bani pe Legea 350 şi nu prin alocare directă, de către asociatul numit Consiliul Local, asociatului numit AISI? Încă se mai caută răspunsul la această întrebare.

1 Comment

  1. Alexandru says:

    Activitatea fundatiei AISI este sprijinita de catre firma de maxi-taxi ELIRO care transporta gratuit,dus-intors circa 40 de copii la Casa Tineretului(in perioada anului scolar sunt mai multi copii).

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *