Lucrările de amenajare a Lacului Curiacul din municipiul Câmpina au început în toamna anului 2013. Termenul de execuţie era de un an. În octombrie 2015 se împlinesc doi ani de când a demarat această investiţie. După multe peripeţii şi perioade efectiv „moarte” în privinţa activităţii de aici, iată că lucrările se apropie de sfârşit. „În două săptămâni suntem gata”, ne-a asigurat Florin Constantinescu, directorul Floricon Salub, societate care execută lucrările de la Curiacul împreună cu Cast Băneşti. Au fost amenajate locul de joacă pentru copii şi spaţiul de fitness pentru adulţi, iar în prezent se lucrează la amenajarea spaţiului verde. A fost realizată şi o canalizare pluvială subterană astfel încât în lac să nu mai ajungă tot felul de dejecţii, dar tot mai sunt două probleme. Pentru una s-a găsit soluţie, pentru cealaltă nu.
Spuneam că se lucrează la amenajarea spaţiului verde şi montarea unui gărduleţ care să delimiteze zona de agrement de trotuar şi Strada Pictor Grigorescu. Pe cealaltă parte, însă, spre calea ferată, situaţia va fi diferită. „Din păcate, nu am obţinut acordul conducerii CFR pentru realizarea unei alei şi a unui gard despărţitor paralel cu calea ferată. Ne-au spus că este zonă de protecţie şi nici gard nu ne-au lăsat să punem. În aceste condiţii, nu am avut altă variantă decât să curăţăm spaţiul şi urmează ca acolo, pe malul lacului, să plantăm copaci”, ne-a declarat Florin Constantinescu.
Cea de-a doua problemă este destul de delicată. S-a scăpat de dejecţiile provenite din canalizarea pluvială Muscel – Lacul Bisericii – Pictor Grigorescu, prin realizarea unei noi canalizări subterane, care deversează direct în Prahova. În schimb, pe Curiacul au început să apară reziduuri petroliere. „Nu avem altă soluţie decât să curăţăm lacul de două-trei ori pe săptămână. Sunt şi pete de reziduuri petroliere, dar şi nişte reziduuri solide, provenite cel mai probabil de pe fundul lacului, de la vreo conductă foarte veche a rafinăriei. Apar periodic şi de aceea trebuie să curăţăm foarte des luciul apei”, a mai afirmat Florin Constantinescu.
Una peste alta, amenajarea Lacului Curiacul s-a dovedit a fi o investiţie nu doar costisitoare (peste 13 miliarde lei vechi), ci şi destul de dificilă, cu multe surprize – unele periculoase (proiectilele descoperite în timpul săpăturilor), altele urât mirositoare. Oricum ar fi, această investiţie a schimbat complet zona aceea deprimantă, mizerabilă. Şi având în vedere problemele apărute la alte investiţii (Lacul Bisericii sau Parcul Milia), n-ar fi rău deloc dacă municipalitatea s-ar gândi să monteze şi la Curiacul camere video. Altfel, s-ar putea ca surprizele de aici să nu se fi sfârşit.
calea ferată??? care cale ferată? au crescut tufele şi arbuştii – viitori arbori sănătoşi – aproape că nu se mai vede că este acolo ceva de fier… o să vă dăruiesc nişte fotografii, curând… 🙂
Aparent o investitie scumpa si inutila care a generat cateva locuri temporare de munca tocmai Operatorului de Gunoi, dar poate fi folosita ca Hazna sau Piscina si nu mai este nevoie de modernizarea Strandului in discutie .Sa speram ca nu se mareste factura de gunoi .
Am trecut recent pe acolo, va iesi superb. Inainte de renovarea locului, arata ca naiba te mancau serpii. De apreciat ca primarul s-a tinut de treaba. D-abia astept sa fie gata!
Parcurg des acest traseu,din zi in zi se vede cate o schimbare in bine.Constat ca personalul angrenat in aceasta activitate lucreaza.Ma intreb daca pe latura unde se afla asa zisa cale ferata nu se admite construirea unui gardulet pentru delimitarea zonei,urmand a se planta copaci,din ce motiv nu se dispune garduletul catre lac pentru protectie?Sau se va face acest lucru…Ca o idee,desi foarte tardiva si probabil inutila ar fi putut cumva fi folosita vechea cale ferata pentru amenajarea unui mic traseu de plimbare pentru micuti in jurul lacului(dar investitia ar fi costat mult mai mult).Cu toate cele…este de apreciat stradania edilului pentru a schimba fata acestei zone napadita de lastaris si ierburi urat mirositoare.
In articol scrie ca pe latura de langa calea ferata vor fi plantati copaci si atat. Asta, deoarece conducerea CFR nu permite nici macar montarea unui gard. Proiectul arata altfel pe acea latura, dar fara acordul CFR nu se poate realiza ceea ce se dorea.