Administratie publica

Clubul Pensionarilor, dotat cu mobilier cumpărat din fonduri europene pentru femeile şomere

Mobilier pensionari 3La Câmpina a fost inaugurat recent Clubul Pensionarilor. Şi este foarte bine că există un astfel de club în localitate, pentru că şi părinţii sau bunicii noştri au nevoie de puţină relaxare, de socializare, de petrecerea timpului într-un cadru plăcut. Încercând să vedem cum merge treaba la Clubul Pensionarilor, am descoperit, însă, altceva. Aproape tot mobilierul de aici (scaune, mese, fişete) este cel cumpărat din fonduri europene, pentru proiectul de recalificare a femeilor şomere din muncipiu. Proiect aflat în derulare. Iar femeile care urmează cursurile acestui proiect nu mai au loc în Căminul Petrol, fiind duse la Colegiul Tehnic „Constantin Istrati”, într-o sală de clasă. Dacă tot facem o treabă, n-ar fi bine să o facem aşa cum trebuie?

Acum, să le luăm pe rând. Anul trecut, Primăria Câmpina a câştigat un proiect european, în valoare de peste 2 milioane de lei, având ca obiect calificarea / recalificarea femeilor şomere din municipiu. Este vorba despre proiectul „Egalitatea de şanse şi gen prin antreprenoriat şi calificare”, cofinanţat din Fondul Social European prin POSDRU Axa 6 – „Promovarea incluziunii sociale”. În cadrul acestui proiect, 450 de femei urmează gratuit diferite cursuri: 280 persoane – cursuri de calificare în meseriile îngrijitor bătrâni la domiciliu, cofetar, lucrător în comerţ, manichiurist/pedichiurist, iar 170 persoane urmează programe de iniţiere în competenţe informatice, limba engleză şi competenţe antreprenoriale. Cursurile se vor finaliza în luna octombrie.
Ei bine, cu banii alocaţi acestui proiect se asigură tot ceea ce este necesar pentru desfăşurarea cursurilor, cumpărându-se inclusiv mobilier. Ceea ce s-a şi întâmplat, achiziţionându-se 28 mese, 28 scaune şi patru fişete metalice pentru sălile unde se desfăşurau cursurile. Mobilierul rămâne în proprietatea administraţiei locale şi poate fi folosit unde este nevoie, dar asta abia după finalizarea proiectului destinat femeilor şomere. A fost cumpărat pentru ele şi nu i se poate schimba destinaţia deocamdată, lucru prevăzut expres în documentaţiile aferente proiectului.
Numai că, mobilierul cu eticheta POSDRU a ajuns acum la Clubul Pensionarilor, iar femeile care urmează cursurile din cadrul proiectului european au ajuns de la Clubul Petrol, la Liceul Petrol.
Mobilier pensionari 1 Mobilier pensionari 2
Ne lăudăm cu Clubul Pensionarilor, dar acesta nici măcar mobilier propriu nu are? Atunci, ce au investit acolo administraţia locală şi sponsorii despre care vorbea primarul Horia Tiseanu la inaugurare? S-a făcut curăţenie, s-a cumpărat un televizor, s-au adus câteva lucruri necesare (table, şah, rummy) şi gata? Noi ştim că există o ordonanţă guvernamentală care nu permite instituţiilor publice achiziţionarea de mobilier cu fonduri de la bugetul local, dar o sponsorizare în acest sens este posibilă.
La întrebările noastre legate de mobilierul cumpărat pentru cursurile femeilor şomere şi folosit la Clubul Pensionarilor nu ne-a răspuns nimeni din Primăria Câmpina. Unii nu ştiu, iar cei care ştiu nu vorbesc. Ni s-a recomandat să trimitem o cerere în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. Înţelegem să facem astfel de solicitări scrise când este vorba despre subiecte mai complicate, dar nu chiar aşa, la orice subiect şi apoi să aşteptăm o săptămână, două, trei, până îşi găseşte timp primarul Horia Tiseanu să răspundă. O s-o facem şi pe asta, deşi nu ni se pare normal.

6 Comments

  1. Tache says:

    O lavabila,o plasma,cateva tablouri,jaluzele verticale.Scaunele si mesele s-au dat de gol ca sunt,,la negru”sahul si rummy cred ca e din,,sponsorizari”Macar isi permit si un paznic sa numai fie inscrisurile alea cu spray?Cand liceul avea administrator pe dl Chiriacescu nu era mizeria aia.Adevarul ca nu prea ii intereseaza pe cei care conduc de 15 ani Colegiul Istrati de propriile spatii.De la Primarie nu am pretentii.Multi arunca vorbe ca fac si dreg complexul sportiv,dar misuna soarecii si cainii maidanezi pe miliardele aruncate de Tiseanu

  2. As says:

    Era de asteptat asa ceva.Cand primarul este deranjat,acesta subit face apel la aplicarea tabu a prevederilor legislatiei in orice domeniu fie important sau nu(de asta data accesul liber la informatii de interes public).Deci concluzia:sa nu fie atacat sub nici o forma primarul nostru drag,ce”vegheaza „cu sarg la bunastarea noastra,ci sa fie proliferate numai laude la adresa lui.S-o tineti tot asa d-le primar ,nu mai este chiar asa de mult pana la viitoarele alegeri.Atunci sa va vedem…

  3. constantin andrei says:

    Pensionarii trebuia sa aduca fiecare scaunul lui de acasa.La deschidere au fost intimpinati de un sobor de preoti si era de ajuns.Disperarea politica de a aduce voturi a inceput si orice smecherie e binevenita chiar cu incalcarea legislatiei.

  4. Toma says:

    Nu inteleg ce e cu atata ura? E foarte bine ca pensionarii nostri au unde sa mearga..exagerati si nu dati dovada de profesionalismul cu care ne-ati obisnuit. Ref. la legea 544, daca asa e procedura, asa trebuie facut. Sa nu mi-o luati in nume de rau, dar asta e parerea mea

  5. co sinus says:

    Campania electorală a început de ceva timp, dacă nu v-ați dat seama încă. Doar că dintr-o singură parte. Aici vorbește experiența primarului. Și faptul că este singurul care poate utiliza patrimoniul public în interes electoral propriu. Lucrurile au fost pregătite din timp, există o strategie de a merge direct pe diferite grupuri țintă (pensionari, rromi, culte religioase, etc.). Asta pentru a compensa lipsa susținerii din partea unor poli de putere și chiar a unei părți importante din propriul partid.

  6. Olgutza says:

    Aceasta este deturnare de fonduri. Tot ce cumperi cu bani dati de UE pentru un proiect foloseste numai pentru acel proiect pana se termina. Stiu sigur pentru ca si in sectorul privat unde lucrez eu este la fel. Dupa ce se termina proiectul abia este proprietarul bunurilor cumparate si poti sa le folosesti in alte scopuri fara insa sa le instrainezi.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *