Administratie publica

„Linia de gardă nu se desfiinţează!” – ne asigură conducerea Spitalului Municipal Câmpina

Spitalul MunicipalSpitalele din Prahova se confruntă cu o criză acută de medici anestezişti, iar această problemă a fost discutată astăzi la şedinţa Consiliului Judeţean, la care a participat şi directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Ploieşti, Alexandru Băloi. Deja se vorbeşte despre o situaţie de criză, care va duce la desfiinţarea liniilor de gardă de la unităţile de primiri urgenţe din mai multe spitale, iar asta chiar de la 1 septembrie 2015. Printre unităţile medicale menţionate de Alexandru Băloi că ar rămâne fără linie de gardă la CPU se numără şi Spitalul Municipal Câmpina. Contactat telefonic, managerul Spitalului Municipal, dr. Călin Tiu, ne-a declarat că nu se pune problema desfiinţării liniei de gardă de la Câmpina. „Este adevărat că sunt probleme cu medicii anestezişti la majoritatea spitalelor. În momentul de faţă, noi, la Câmpina, avem patru medici anestezişti titulari şi unul pensionar pe care îl chemăm atunci când este nevoie. Doi dintre ei vor pleca, unul în concediul prenatal şi unul la cursuri de specializare şi, din câte am înţeles, oricum nu mai vrea să facă gărzi. Şi astfel vom rămâne cu trei medici anestezişti. Nu va fi simplu, dar ne vom descurca. Nu este prima dată când ne confruntăm cu o asemenea situaţie. Dar linia de gardă nu o vom desfiinţa”, a afirmat dr. Călin Tiu.
Managerul Spitalului Municipal Câmpina consideră că problema poate fi rezolvată uşor la nivel naţional. „În loc să se ocupe cu alte lucruri mai puţin importante, guvernanţii ar trebui să permită spitalelor, acolo unde există posibilitatea, să poată acorda salarii diferenţiate pentru anumite categorii de medici. Eu cred că am putea face asta şi acum, pentru că fondurile de la Casa de Asigurări sunt considerate venituri proprii. Dar pentru a nu exista probleme, cel mai corect ar fi un act normativ care să prevadă clar posibilitatea salariilor diferenţiate. Şi atunci, am putea acorda inclusiv anesteziştilor nişte salarii care să nu-i mai determine să plece. Eu am vorbit şi cu primarul Horia Tiseanu şi a fost de acord că la Câmpina putem rezolva în acest fel problema”, ne-a mai declarat Călin Tiu.

După cum spuneam la începutul articolului, subiectul privind desfiinţarea unor linii de gardă a fost prezentat astăzi de directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă, Alexandru Băloi. Acesta se teme că singura linie de gardă din Prahova va rămâne cea de la spitalul pe care îl conduce. Şi nu va fi deloc uşor, având în vedere că şi la Spitalul de Urgenţă este criză de medici anestezişti. Se ştie deja că Spitalul de Pediatrie din Ploieşti va rămâne fără linie de gardă, iar copiii vor fi duşi la Spitalul Judeţean de Urgenţă sau direct la Bucureşti. Băloi le-a propus consilierilor judeţeni chiar şi varianta închirierii unor medici anestezişti, care să fie aduşi de la clinici particulare sau de la alte spitale şi plătiţi cu 500 lei/gardă. La nivelul Consiliului Judeţean s-a luat decizia înfiinţării unei comisii care să analizeze situaţia.

5 Comments

  1. Anda says:

    Un spital bun, cu un corp medical de calitate. Mi-au salvat mama, bucureșteancă, care era în vacanță în zonă. Bravo lor!

  2. As says:

    Culmea culmilor…Numai gandul sa desfiintezi un asemenea compartiment vital pentru cei aflati in necaz constituie o crima cu premeditate.Alesii nostri sa-si puna mintea la contributie pentru a gasi solutii in vederea atragerii medicilor in spitalele noastre,nu sa mearga in strainatate fiind atrasi de salarii conform pregatirii si importantei muncii lor.

  3. Ion Dandoaselea says:

    Oare vom ajunge sa regretam „PLICUL”?
    Dau cateva exemple recente din experienta proprie: Artroplastie de genunchi 12.000 RON, colecistectomie laparoscopica 9.000 RON. Acestea sunt preturi practicate in clinici private romanesti. Conditii de tratament exceptionale, personal medical dedicat, profesionist, indatoritor.
    Nu stiu cat din aceste sume ajung la doctorul care te vindeca. Dar in mod sigur se citeste pe fata lui ca isi face cu placere munca, ca depune tot efortul sa te faca bine, nu are alte preocupari sau griji colaterale. Deci ca si el este multumit. Multumit (probabil) de salariu si in mod sigur de conditiile in care-si desfasoara activitatea. In folosul pacientului.Orice incercare de a oferi mai mult decat un buchet de flori sau o prajitura este refuzata politicos dar ferm.
    Medicul de la stat. Isi desfasoara activitatea cum poate, este hulit pentru plicul pe care il accepta, doarme o treime de viata in spital. Si la un moment dat nu mai poate. Sau se satura. De munca, de umilinta sau de neajunsurile de tot felul. Sau i se face frica.Si pleaca. La o clinica privata moderna sau in vestul Europei. Si lui ii va fi bine si va fi fericit. Nu am dreptul sa blamez pe nimeni care-si cauta „mai binele”.
    Noi? Noi vom ramane aici …cu ce ramane. Cei cu bani multi vor merge la clinici private. Sau la Viena, sau in Turcia. Iar cei (multi si) fara bani se vor duce la spitalul de stat. Unde vor fi tratati in cel mai bun caz de un absolvent de facultate din Chisinau sau, mult mai rau, de vreunul care a absolvit o „fabrica de diplome” gen Spiru Haret. Atata timp cat sistemul nu se va schimba, cei buni vor fugi aiurea iar pacientul va ramane supus selectiei naturale. Si poate ca va dori sa dea plicul dar nu va avea cui.

  4. Eu personal si multi altii cu care vorbesc cred ca si pentru copii ar trebui linie de garda separat, undeva la parter unde a mai fost Trezirea d-le Tiu

  5. Badescu Florin says:

    ȘPAGĂ ÎN RATE. REFERATUL DNA PENTRU ARESTAREA DIRECTORULUI DE LA JUDEȚEAN.Fara comentarii.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *